Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komary - jak sobie radzicie bo mnie szl..... trafi

Gość

Recommended Posts

Najlepsze są jaskółki 8) 8)

Niedaleko naszego domu, na sąsiednich budynkach, są gniazda sporych ptasich rodzinek i dzięki temu komarów jak na lekarstwo...

A dla pewności moskitiera w oknie sypialni.

Gdy byłam w ciąży, lekarz ostrzegał mnie przed szkodliwym działaniem antyowadzich "wtyczek" do kontaktu i do dziś ich nie stosuję...

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepsze są jaskółki 8) 8) ...

i ryby i żaby :wink: Żrą larwy komarów w wodzie stojącej.

A nasze jaskółki podobno masowo wyłapują Włosi i je żrą :evil:

Najlepsze to sa nietoperze! Przynajmniej tak wynika z ksiażeczki, którą moje dzieci dostaly w inf. turystycznej Parku Narodowego "Bory Tucholskie" (ksiazeczka ma ciekawy tytuł -" Nietoperze nie wplątują się we włosy" :lol: ). W każdym razie taki niepozorny nietoperz potrafi w ciągu jednej nocy wciągnąć 3000 (!) komarów.

Raidu nie używam, ponieważ na opakowaniu jest napisane, aby nie używać w pomieszczeniach, w ktorych znajdują się małe dzieci. Planujemy zakup siatek na połaciówki, wieczorem reku chodzi na 100%, po północy otwieramy okna.

ja mam moskitiery w oknach a i tak przylatują komary tylko że chyba te wychudzone albo przez kominy, więc doraźnie uruchamiam Raida w wkładką piaskową podobno nie szkodliwy dla kobiet w ciąży. i całkowicie bezzapachowy, wcześniej miałem taką lampę owadobójczą z ultrafioletem fakt że wyzabijała owady znajdujące się w pomieszczeniu ale swym światłem zwoływała wszystkie ćmy z okolicy. To jeszcze nic komary w mojej okolicy to pestka ale jak byliśmy na wycieczce w kazimierzu i okolicach to tam były chyba wściekłe komary. czegoś takiego w życiu nie widziałem. mieliśmy ognisko w czasie padającego deszczyku takiego kapuśniaczka to te cholery nie odpuszczały. współczyje ludziom tam mieszkającym na stałe.

Ja mam wode stojaca w dwoch miejscach dzialki - takie skromne poczatki wiekszych oczek wodnych.

Niby raj dla komarow , ale jakos ich nie ma.

Sprawe zalatwily glupiki wpuszczone na wiosne do tych minioczek.

Rozmnozyly sie szybko i teraz mam "chmary rybek akwariowych" :D

Kilka zlotych kosztuje parka. Nie wiem ile chemiczne srodki bo jestem przeciwnikiem chemii w ogrodzie. Ale zaloze sie , ze wydalbym wiele wiecej na jakies raidy i inne wynalazki ....

Pozdrawiam

Ja mam wode stojaca w dwoch miejscach dzialki - takie skromne poczatki wiekszych oczek wodnych.

Jednak w naszym kraju jest fajnie, w Singapurze miałbyś za to na karku "mosquito police" i wysoką grzywnę do zapłacenia :o

Niby raj dla komarow , ale jakos ich nie ma.

Sprawe zalatwily glupiki wpuszczone na wiosne do tych minioczek.

Rozmnozyly sie szybko i teraz mam "chmary rybek akwariowych" :D

I to był doskonały pomysł :D

Ale zaloze sie , ze wydalbym wiele wiecej na jakies raidy i inne wynalazki ....

o-tóż-to ;)

http://www.dengue.gov.sg/images/CAMPAIGN-DENGUE_logo.jpg

• 2 weeks później...
Ja mam zamknięte okna od 20 do 22:30. Nasze wykazują aktywność w tych godzinach. Potem spokojnie można już spać przy otwartych oknach. Do unicestwiania tych co jednak jakoś wpadna uzywam elektrycznej łapki, którą się lapie komara w locie. Nie zostawia przez to śladów a i unieszkodliwianie łatwiejsze bo nie trzeba być super precyzyjnym.

Jak wygląda taki patent, ile kosztuje i gdzie można to kupić :o

Ja mam zamknięte okna od 20 do 22:30. Nasze wykazują aktywność w tych godzinach. Potem spokojnie można już spać przy otwartych oknach. Do unicestwiania tych co jednak jakoś wpadna uzywam elektrycznej łapki, którą się lapie komara w locie. Nie zostawia przez to śladów a i unieszkodliwianie łatwiejsze bo nie trzeba być super precyzyjnym.

Jak wygląda taki patent, ile kosztuje i gdzie można to kupić :o

Na przykład tu:

http://allegro.pl/item434421585_duza_elektryczna_lapka_na_owady_z_paralizatorem.html