Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Dorbie

dorbie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki

Po tym polu biegaja sarenki, żurawie mialy gody 2 tyg temu, poluja ptaki drazpiezne. Wczoraj tato wyptrzyl lisa co sie skradal do wsi.

Oby pole jak najdluzej bylo polem, to bedziemy miec takie widoki.

Tego z calego serca życze. A tak przy okazji to Animal Planet masz za oknem ;-))))

Pozdrawiam EDYTA

Zaczęłaś budowę później niż ja a teraz nie wiem czy uda mi się dogonić twoja budowę :D Brawa za organizację :wink:

Nie pozmieniały Ci się koncepcje wykończeniowe domku? Jesteś wierna raz powziętym wyborom? Bo ja jestem niczym chorągiewka, co chwila podoba mi się coś innego :wink:

Dzieki. Pozmienialam kafle w lazience na dole, mialam kilka koncepcji. Schody chceilismy z tralkami kutymi a wezmiemy cale drewniane ze wzgledu na kase. I chyba reszta tak samo, duzo nie wykonczymy bo brak kasy nas wykonczy :lol: :lol: :lol:

Dzieki

Po tym polu biegaja sarenki, żurawie mialy gody 2 tyg temu, poluja ptaki drazpiezne. Wczoraj tato wyptrzyl lisa co sie skradal do wsi.

Oby pole jak najdluzej bylo polem, to bedziemy miec takie widoki.

Tego z calego serca życze. A tak przy okazji to Animal Planet masz za oknem ;-))))

Pozdrawiam EDYTA

He, he, a mam, oby jak najdluzej :wink:

Dorbie,

ależ dawno u Ciebie nie byłem!

(Wszystko przez ten brak netu... Zresztą- gdy się juz zamieszka- czas inaczej płynie, zanim się obejrzałem- przeleciało prawie pół roku od mojego ostaniego wpisu we własnym dzienniku budowy ;) )

Zaglądam- niespodzianka! Dom stoi!!!

Fajnie Ci idzie, trzymam kciuki i pozdrawiam ze słonecznej wsi pod Białymstokiem!

Słuchajcie, deszczowka bedzie splywala do dosc gleboko wykopanego dolu z gruzem i zwirem. Mozna kopac studzienke, sa studzienki takie glebokie o nieduzej srednicy, ale one sa wlasciwie do odwodnienia opaskowego, a to trzeba robic ponizej fundamentu. To co widac to tylko z dachu z przodu, z okolicy tarasu beda rury uchodzily do innego miejsca, ponizej domu z tylu i jeszcze znad bramy tylnej garazu do innego.

A tak odnosnie tych dwoch bram - nie zaluje w ogole ze je zrobilismy, z tylu domu jest swietny wjazd, nawet podjada ciezarowki takie mniejsze, np DHL mi tak podjechal ze pompa ciepla byla wstawiana od razu do garazu z rampy.

a to co Wy macie to nie jest poniżej fundamentów?

Nie, bo sa to rury PCV ktore nie przepuszczaja wody, a studnia chlonna bedzie w pewnej odleglosci od domu. Do drenazu opaskowego uzywa sie rur z dziurkami - takie zolte karbowane i geowlokniny naokolo by sie nie zapychaly te dziurki i to juz oddaje wode jak idzie po drodze ale musi byc przepuszczalna gleba, bo tak jak u nas wszedzie jest glina a wokol domu zwir to by podsiakalo pod fundament, dlatego trzeba by bylo polozyc ponizej fundamentu.

a to co Wy macie to nie jest poniżej fundamentów?

Nie, bo sa to rury PCV ktore nie przepuszczaja wody, a studnia chlonna bedzie w pewnej odleglosci od domu. Do drenazu opaskowego uzywa sie rur z dziurkami - takie zolte karbowane i geowlokniny naokolo by sie nie zapychaly te dziurki i to juz oddaje wode jak idzie po drodze ale musi byc przepuszczalna gleba, bo tak jak u nas wszedzie jest glina a wokol domu zwir to by podsiakalo pod fundament, dlatego trzeba by bylo polozyc ponizej fundamentu.

Dziękuję, teraz wszystko jasne :)