Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Dorbie

dorbie

Recommended Posts

Lawenda jest wieloletnia i nie wymaga specjalnej ziemi wrecz odwrotnie potrzebuje piaszczystej gleby i przewiewnej raczej suchej. Teraz chyba nie ma sensu sadzic, bo juz przekwita, najlepiej na wiosne, czerwiec, po sezonie tnie sie ja nisko wczesna wiosna by lepiej kwitla i zyla dluzej.

Teraz czas na wrzosy! Właśnie zaszalalam i dokupilam 15 wrzosow na moje wrzosowisko bo chyba jest jakies rzadkie, dokupilam na allegro, znowu mnie maz skrzyczy :-)

Lawenda tkwitnie lipiec/sierpien, wrzosy zaczynaja w sierpniu i do mrozow.

Piekne na jesien sa jeszcze budleje - miododajne, pelno motyli i bąkow i piekne kwiaty az do mrozow, u mnie juz zaczynaja kwitnac, tyle ze sa to krzewy do 2,5m wys - takie rosna od wiosny kiedy sie je scina nisko jak lawende

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak, cos za cos piesio czy ogrod? A nie mozna psa oduczyc sikania w ogrodzie? Moja znajoma oduczyla - chodza na dlugie spacery z psem i karca jak probuje sikac. Pewnie nie takie proste:-) U mnie kot wylapuje ptaki i dostal dzwoneczek na obrozke, a dzis przyniosl mysz z pola - bez glowy niestety, brrr Edytowane przez dorbie

Dzięki wielkie. Gdyby nie te wrzosy to by bylo bardzo smutno, jak leje tak jak dzis to wszystko juz takie jesienne jest. Jedynie ciesza wzrok wrzosy i budleje, ktore dopierozaczynaja kwitnac. A wyrosly mi w tym roku wielgachne biala ma ponad 1,5m, rózowa prawie 1,5m wys. I mam taki widok z okna w salonie. Az sie milo robi jak sie wzrok zatrzyma na fiolecie , bialym i rozowym - ulubione kolory w ogrodzie. A tak leje, fuj, pogoda paskudna.

Dzięki wielkie. Gdyby nie te wrzosy to by bylo bardzo smutno, jak leje tak jak dzis to wszystko juz takie jesienne jest. Jedynie ciesza wzrok wrzosy i budleje, ktore dopierozaczynaja kwitnac. A wyrosly mi w tym roku wielgachne biala ma ponad 1,5m, rózowa prawie 1,5m wys. I mam taki widok z okna w salonie. Az sie milo robi jak sie wzrok zatrzyma na fiolecie , bialym i rozowym - ulubione kolory w ogrodzie. A tak leje, fuj, pogoda paskudna.

Zrób sobie jesienną rabatę - u mnie cały czas jest kolorowo, głównie za sprawą jednorocznych - dalie, aksamitki, nasturcje, kanny - czerwień i pomarańcz w takie dni jak dziś są bardzo potrzebne :) Kwitną jeszcze róże, rozchodniki, lawenda - niektóre krzewy dawno przekwitły inne dopiero teraz są w pełni urody.

Budleję mam tylko białą - white profusion, ale kupioną tej wiosny, więc jest niewielka ale ładnie kwitnie.

Wrzosy też mam - pewnie z 10 krzaczków. Ostatnio kupiłam dwa z takimi bardziej srebrnymi gałązkami (podobno seria silver) i jasno fioletowymi kwiatkami - cudo :wiggle:

U nas też paskudnie...nawet kozę odpaliłam wieczorkiem :)

A w ogóle to pięknie zmienił ci się ogród, mam nadzieję, że za parę lat też będę mogła pokazać takie fajne porównania...

Alez się rozpisałyscie, dzieki dziewczyny, teraz czuje ze to ktos oglada.

Z jesiennych piekne sa caly czas rudbekie i pieciorniki kwitna caly czas i moja perowskia na razie taka rzadziuchna bo posadzona w lipcu ale juz mam plany na przyszly rok , bedzie jej wiecej. Budleje pieknie rozkwitly. Rozchodniki tez i nadal kocimietka i jeszcze moje 3 wiciokrzewy sa piekne. I moja roza na pniu ma tyle pakow, nie miala tyle w lato.Trzeba sie cieszyc tez jesienia, bedzie piekna, na pewno

Cześ Dorbie! :) Ja też kupiłam dzisiaj 30 wrzosów.:) Dziewczyny w Dużych Carrefourach od dzisiaj jest sprzedaż wrzosów po 1,98 :) Jest wiele odmian i kolorów.

Ja w zeszlym roku tam dokuplam sporo.

Zachecam do wzbogacenia wrzsowika innymi roslinkami aby kwitlo caly rok tj:

modrzewnica kwitnie w lipcu, brukentalia - maj, dabecja - sierpien ale wrazliwa na mrozy, hebe, pieris, golteria rozeslana, bażyna, oczywiscie tez wrzoscce ktore kwitna od lutego do maja co niektore. Z iglakow to tylko sosny karlowe i jalowce. To wszystko co lubi bardzo kwasno