rasia 11.09.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Chcizłam tylko rzec, że jestem zauroczona Twoim wrzosowiskiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.09.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Rzeczywiście fioletowa ta brukentalia, ciekawe, co to za odmiana? Moja już przekwitła, teraz nie wiem, czy wycinać te kwiatostany, czy zostawić brązowe? Czytalam ze brukentalii sie nie scina, odwrotnie do wrzosow, zaznaczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.09.2010 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Wpadłam do Ciebie obejrzeć wrzosy, piękne duże Napisz mi co to za kwiatek? http://lh5.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIqWGDSaFYI/AAAAAAAAByo/dlfml_Jsd-8/s640/DSC01486.JPG bardzo ładny To szałwia, chyba muszkatolowa, tak mówiła mi babcia, od niej dostalam, ale nie wiem czy ta nazwa jest prawdziwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.09.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Chcizłam tylko rzec, że jestem zauroczona Twoim wrzosowiskiem... Dzięki rasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 11.09.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Czytalam ze brukentalii sie nie scina, odwrotnie do wrzosow, zaznaczyli Znaczy że wrzosy się ścina??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 11.09.2010 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Znaczy że wrzosy się ścina??? Rasia, wrzosy scina sie na wiosne, tak samo lawende, budleje, tawuły,pięciorniki a wrzoscce po kwitnieniu, forsycje po kwitnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 11.09.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Rasia, wrzosy scina sie na wiosne, tak samo lawende, budleje, tawuły,pięciorniki a wrzoscce po kwitnieniu, forsycje po kwitnieniu Aż zapiszę sobie w dzienniku!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 11.09.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 ja już ścięłam tawułkom kwiaty... brzydkie były! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 11.09.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 A rododendronom obrywa się przekwitnięte pąki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 A rododendronom obrywa się przekwitnięte pąki? Tak, po kwitnieniu, bo w tym miejscu tworza sie paki na nastepny rok. Nie wiem dokladnie, bo po kwiatach wyrastaja nowe liscie i potem tworza sie paki. Poza tym niektore rododendrony kwiatna na jesieni jeszcze raz i jak usuniesz kwiaty to beda kwitly. u mnie kwitnie bialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 ja już ścięłam tawułkom kwiaty... brzydkie były! A bedziesz przycinac lodygi lisciowe? Bo ja bede bo mi sie krzaczory z nich robia, takie nieforemne.A kwiaty u mnie tez sa czarne, kilka wycielam tez. podobno jak sie przycina na wiosne to lepiej zime znosza. Ale sama doswiadczylam ze przyciecie budleji i lawendy na jesien nie zaszkodzilo roslinom, ale podobno moga bardziej przemarzac. Sure, pytalas sie mnie czym przykrywalam na zime. Faktycznie przykrylam stroiszem wrzosy, rododendrony, klona palmowego i zywotnika wschodniego. Niestety od ogromnej czapy sniegu rododendrony ucierpialy rozlamaly sie galazki i polowa z pakami kwiatowymi byla do wyrzucenia. Na pewno w tym roku przykryje jeszcze cyprysiki, bo bardzo zbrazowialy im igly, ale to kupie agrowloknine ta biala. I moja roze na pniu - jest tegoroczna i teraz pieknie kwitnie. Podobno budleje trzeba kopczykowac kora. U mnie o dziwo duzo rzeczy nie pomarzlo mimo mrozu, dlatego ze przed mrozem padalo i rosliny byly prawie cale w sniegu, a to chroni przed mrozem. Wiesz Sure, w przyszlym sezonie bedziesz widziala juz roslinki, ja tez tak mialam rok temu jak robilam zdjecia i na nich prawie nic nie bylo. Ten jeden sezon wiecej to takie wieksze rosliny ze szok. Pokaze ci dla przykladu. czerwiec 2009 http://lh6.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIyD0bmgCwI/AAAAAAAAB0o/bVs-mbGVlEk/s640/DSCN1116.JPG 2010 http://lh6.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/THFuz-zlp2I/AAAAAAAABok/aDqn1V5SkHE/s640/DSCN4158.JPG i moje wrzosowisko 2009 http://lh3.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIyEJl1Yh4I/AAAAAAAAB0s/ESrccZDFQzI/s640/DSCN1122.JPG 2010 http://lh5.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TIK6sapBluI/AAAAAAAABug/C_DCsBMfpyU/s640/DSC01464.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.09.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 O własnie, właśnie. Ja mam teraz takie "2009" No to super, nie mogę doczekać się następnego roku! Myślę teraz nad sposobem zabezpieczenia na zimę. Chyba trzeba będzie pochodzić po lesie i gałązek pozbierać, a przy okazji szyszek, bardzo ładnie u Ciebie wyglądają. Skąd brałaś gałązki na stroisz? A skoro można agrowłókniną, to chyba łatwiej kupić. Mam w domu jeszcze czarną, kiedyś zamówiłam dużą rolkę, ale trochę jej jeszcze zużyję w tym roku. Nie wiem zresztą, czy się nadaje? Co do przycinania, to jeszcze za bardzo się nie znam. Tawułki na razie wyglądają dobrze, bo to młode sadzonki. Nie wiem, czy je można/powinno się formować, jeszcze wiele rzeczy muszę doczytać. W razie czego można spytać Elfir... kiedyś czytałam coś w necie, np. to: http://www.wirtua.net/PartnerArtykuly.asp?PartnerID=26&PartnerArtykulID=33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Na wiosne jest duzo na temat przycinania w gazetach ogrodniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 12.09.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Aż się wierzyć nie chce, że Ci tak pięknie urosły roślinki, to ja też chcę, żeby mi tak szybko urosły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Megana, własnie próbuje przebrnac przez Twoj dziennik. Ależ kobieto sie naprodukowalas. A jak ciekawie i te zdjecia z górskich wycieczek... Tylko pomarzyć, ja mam tak daleko, w tym roku udalo sie na kilka dni wyskoczyc w Bieszczady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 12.09.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Dorbie, Ty nie masz ogrodu. Ty masz uroczysko! I bardzo dobrą rękę do roślin A co do zdjęć, skrypt Ci je urywa. Trzeba klikać w "pokaż obrazek" i wtedy widać całe. To ostatnie, z lasem za płotem, bajkowe. Eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 13.09.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Zdjęcia z ubiegłego roku i obecne - niesamowita różnica! Mam nadzieję, że w przyszłym roku u mnie też tak będzie. Czy przykrywałaś perowskię na zimę? Ja tawułom obcięłam kwiaty jak tylko przekwitły, teraz niektóre kwitną drugi raz. A na wiosnę przycinam je krótko, żeby ładny kształt miały. Chociaż gdzie niegdzie piszą, żeby im tych kwiatów nie obcinać bo będą dekoracją zimą...Dla mnie to raczej słaba dekoracja:rolleyes: Lawendzie zawsze jesienią obcinam same obeschnięte kwiatostany, a na wiosnę robię im "fryzurę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.09.2010 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Dzięki dziewczyny:-) Do uroczyska to za mala powierzchnia :-)Ale fakt ze te kolory wrzosow sa obłedne. A perwskia nie przykrywalam bo dopiero w tym roku ja kupilam, takze mam nadzieje na wieksza roslinke za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 13.09.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 dorbie, teraz to my tylko goście są w górkach, były czasy, że co tydzień w sobotę pakowaliśmy się i w góry. Powrót był wieczorem. To były czasy :) Teraz tyle roboty, że żal każdej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trompe loeil 14.09.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Tak sie głowię gdzie po drodze Ciebie minęłam... Nie mam pojęcia , ale sama się przyznałaś ..." Ja tez!!!! I bylam w Twoich okolicach i tak sobie o Tobie myslalam...." Cudnie masz u siebie. Do widoczku z salonu dodaj już własne drzewa... zanim przybędą "obcy"... juz będzie Ci lżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts