Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Dorbie

dorbie

Recommended Posts

Pewnie ze znam ta ksiazke i mam ja nawet, caly czas ja uzywam, jest super, chociaz zdjecia nie zawsze sa super, bo przedstawiaja fragmenty rosli, ale i tak jest to najlepsza pozycja jaka widzialam

Zastanawiam się nad tym katalogiem bylin od jakiegoś czasu - mówisz, że warto? A który masz: byliny, róże, czy wszystko razem?

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sure, ja kupiłam w sklepie ogrodniczym, był 5 zł drozszy od allegro ale nie było przesyłki i mialam go od ręki ;)

w tym ogólnym jest wszystkiego po trochu- głównie drzewa i krzewy a mniej byliny, róze rozaneczniki pnącza i kilka owocowych, a te inne poświęcone są tylko określonemu gatunkowi. Tak jak napisała dorbie,troche kulawe są niektóre fotki ale jak potrzebuję więcej googlam i po sprawie

Dorbie - piękne róże kupiłaś ,a i rabata ciekawie zapowiada się. Jak to wszystko zakwitnie to będzie obłędny widok no i oczywiście zapach:jawdrop:

Mam zamiar kupić sobie wszystkie trzy katalogi wydane przez Związek Szkólkarzy Polskich. Równie ciekawe książki można kupić w wydawnictwie Działkowiec http://www.dzialkowiec.com.pl/www/index8.htm

ależ mi narobiłyście ochoty, chyba całą zimę zamiast kolekcjonowac rośliny będę zbierała książki żeby wiosną ruszyć z ogrodem z kopyta ;)

do wydawnictw działkowca przymierzam się już od dawna a teraz chyba jest dobry czas na takie zakupy i douczanie.

Dorbie, piękne róże, szczególnie Mundial i Ena, a kupujesz je z Puław (bo tak wypatrzyłam po nicku na zdjęciu)? Byłam tam 2 czy 3 lata temu przy okazji mężowskiej roboty, tam jest kilka przeogromnych szkółek, nie tylko różanych. Wtedy co prawda nic nie kupiłam bo nie miałam jak przetransportować ale z jednym ze szkółkarzy mąż się dobrze zna, otrzymałam od niego ogromną wiąchę przepięknych kremowych róż, były zadołowane, jeszcze się rozkwitły, zimę pięknie przetrwały ale niestety moi zdolni majstrowie zniszczyli je wszystkie i dupa :/

Ale wybieramy się do Puław w przyszłym sezonie na spore zakupy, jak tylko rozplanuję jakoś swoje 2 tys metrów...:confused:

a jeszcze napisz, obwodka Twojej rabaty to z jednej strony lawenda a z drugiej, tam gdzie są po 3 sztuki -to bukszpan? Pięknie będzie!

Mocca strasznie jestem ciekawa tych róz mundial, jakos ten kolor jest szczegolny.

Własciwie te zielone kulki nie beda po 3szt, nie mialam innego zdjecia, takiego pojedynczego. To jest żywotnik kulisty Gold Perle, juz mam kilka jest jak Danica tylko koncówki sa jasniutkie, ładne są.

Ja poprzednia zime rysowalam rabatki i zamawialam od stycznia roslinki, ktore mi zaczeli przysyłać jak sie ocieplilo.

Dziewczynki fajne te ksiazki, zaraz zaczne planowac kupno ksiazek. Ja jeszcze lubie sobie ogladac i czytac ksiazki Mai Popielarskiej

sara_78 dzieki za odwiedziny

Hmm, myslicie ze sadzenie lawendy o tej porze jest jeszcze ok? Juz mnie świerzbi by kliknac "kupuje" na allegro. Jak ja wytrzymam przez tą zimę?

Bo juz mam miejsce na nowa rabatke. Bedzie gotowa na wiosne, bo moj Krzysio musi zrobic rure, tzn dokonczyc odwodnienie z dachu i domu. Co widac tutaj:

http://lh6.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TMMWREW6yxI/AAAAAAAACLA/tYGu4jR1f-M/rabatka%20przy%20tarasie.jpg

N atej rabatce bede chciala posadzic iglaki pod płotem. bo wiadomo - za blisko płotu, koniecznie musi byc Perovskia bo tu ja widze, a ze obszar jest dosc duzy, to musze intensywnie pomyslec co jeszcze. A moze posadze ze 3 róze żółte szczepione na pniu, beda sie ładnie kontrastowaly z perovskia

A nie wolisz rozmnożyć sobie tej lawendy, którą już masz? Mi to bardzo prosto wyszło: część sama się wysiała i wykiełkowała. Poza tym wiosną jak przycinałam to parę gałązek wsadziłam po prostu w ziemię obok tych rosnących. I nawet zakwitły (po 1 kwiatku).

Zawsze zostanie więcej kasy na inne zachciewajki :)

Hmm, myslicie ze sadzenie lawendy o tej porze jest jeszcze ok? Juz mnie świerzbi by kliknac "kupuje" na allegro. Jak ja wytrzymam przez tą zimę?

Bo juz mam miejsce na nowa rabatke. Bedzie gotowa na wiosne, bo moj Krzysio musi zrobic rure, tzn dokonczyc odwodnienie z dachu i domu. Co widac tutaj:

http://lh6.ggpht.com/_k-vnR2ke4z0/TMMWREW6yxI/AAAAAAAACLA/tYGu4jR1f-M/rabatka%20przy%20tarasie.jpg

N atej rabatce bede chciala posadzic iglaki pod płotem. bo wiadomo - za blisko płotu, koniecznie musi byc Perovskia bo tu ja widze, a ze obszar jest dosc duzy, to musze intensywnie pomyslec co jeszcze. A moze posadze ze 3 róze żółte szczepione na pniu, beda sie ładnie kontrastowaly z perovskia

..przepraszam bo ja taka początkująca jestem.........ale co to jest perovskia????