Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Dorbie

dorbie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kocham takie zazdroski :)

Dorbie z listy rzeczy do zrobienia to polecam w pierwszej kolejności wykonać opaskę.. Wiem, ze to są koszty... ale...

Już widzę, że po jednym deszczu mamy ufajdaną błotem elewację.. Dobrze, że tynk silikonowy, to ponoć myć można.... Teraz mam już opaskę, ale trzeba wysypać piachem i wyłożyć matą na którą pójdą kamyczki. Jeśli nie możesz teraz wykonać opaski to wyłóż samą matą aby błoto nie chlapało elewacji.

Domek dostaje ładne ubranko :)

My też mamy i mieliśmy rynny i odwodnienie i odprowadzenie... ale jak przyjrzałam się zdjęciom to twój dom ma cokół, a nasz to samiuteńka parterówka gdzie poziom zero to poziom elewacji... I pod murem jest ziemia, nie może być inaczej, wiec i pierwszy deszcz i jest zachlapane.

Brakowało tych kamyków pod murem....

Dorbie,

Super, ta druga firanka jest bardzo ładna - podoba mi się jej wzór.

Ja potrafię słupki na szydełku robić, ale żeby obrus :lol2:

Sama siebie nie podejrzewam o taki czyn :rotfl:

No dobra, wyślij mi proszę wzór, przynajmniej spróbuję : )....................... popatrzeć:)

Napisz przy okazji jaki nr szydełka i grubość nici ( mają być takie normalne, jak do szycia igłą?)

e-maila napiszę na PW :)

Małogosiu, wybiore jakies łatwe. technika filetowa to wpierw łańcuszek, następny rząd - słupek, dwa oczka lańcuszka i słupek i znowy 2 oczka łancuszka, nastepny rząd wbijamy szydelko do słupka nad słupkiem i wychodza krateczki. Pelne kratki to słupe, dwa słupki na oczkami łańcuszka, slupe itd Naprawde prsto. trudniejsze sa serwety w kólku czy owalu.

My też mamy i mieliśmy rynny i odwodnienie i odprowadzenie... ale jak przyjrzałam się zdjęciom to twój dom ma cokół, a nasz to samiuteńka parterówka gdzie poziom zero to poziom elewacji... I pod murem jest ziemia, nie może być inaczej, wiec i pierwszy deszcz i jest zachlapane.

Brakowało tych kamyków pod murem....

własnie my tez będziemy mieli marmolit na samym dole na cokole - brązowy, to by się on jedynie brudził, a poza tym są kamyki na żwirze

Dorbie, dziękuję :)

Przyznam że kiedyś robiłam nawet kołnierzyki na szydełku, to może dam radę obrus ;)

bardziej interesowało mnie kiedyś wyszywanie i trochę sobie wyszywałam bieżniki i serwetki i obrabiałam boki szydełkiem,

druty też nie są mi obce, ale obrus to byłoby wyzwanie, bo duży i długo trzeba robić byłoby :)

Kochane, możecie mi napisac ile płacice za prąd miesięcznie czy za dwa m-ce? Bo my własnie przeszlismy na rozliczenie rzeczywiste i ja się przerazilam, że za wrzesien mamy do zapłaty 360zł, a przecież mamy wyłączoną pompę ciepła. W zimę mieliśmy rachunki ok 900zł za 2 mce z prognozy - z ogrzewaniem czyli pompa ciepla podgrzewała wodę i podlogówkę. Czy to możliwe, ze pompa ciepla zuzywala energii za 100zl. No, chyba że tak pociągnęło zużycie energii przez budowlancow, a to leci z I taryfy

My przeszlismy na rozliczenie rzeczywiste bo wolę płacic co miesiąć, niz w zime po 900zł 1x/2mce. W tym roku miałam prognozę po 750zł, a potem w lipcu musialam wyrównać i doplacić ok 600zl za rozliczenie zimy. Oni na siłę mi wyrównywali prognozy letnie i zimowe, nie widzieli cykliczności, że w zime jest dużow większe zuzycie niz w lato

Wpadłam i gorączkowo szukam zdjęć elewacji, a tu znajduję... firanki:lol2:

Ale elewację też znalazłam- wyszła pięknie:yes: Ciepłe kolorki sprawiły, że domek wygląda elegancko:D

Dorbie, z tym prądem to lepiej spróbuj zalogować się na ich stronę poprzez nr klienta i regularnie wpisuj tam licznikowe odczyty. Na ich podstawie dużo łatwiej będzie im sporządzać prognozy.

agawi74 własnie przeszłam na rozliczenie rzeczywiste i jestem w szoku, że zuzyliśmy przez wrzesień prądu na 360zł, a jak w zime było ogrzewanie - pompa ciepła to opłaty mialam 900zł za 2 mce, czyli za miesiąc 450zł

Za sierpień i połowe września rachunek 370.

Woda ogrzewana bojlerem na prąd. Rodzina trzyosobowa w tym dwuletnie dziecko.

Jestem trochę przerażony tymi kwotami:(

U mnie 4 osoby. Dwa telewizory, przy czym starszy nawet na noc nie wyłącza, i zdarza sie, że ja o 5 czy 6.00 potrafię mu go zgasić ... Komp cały dzień, do tego lodówka, zamrażara, zmywarka, pralka ( dużo i często piorę... ) oraz indukcja i piekarnik... Nie mamy gazu...

Rachunki jeszcze na budowlanym , średnia z 9 miesięcy nam wyszła gdzieś po 190zł. Pompy chodzą przy piecu ( węglowy ) i zimą na CO...

Mam wszystkie żarówki energooszczędne, a w przedpokoju ledy. Znacznie więcej płacimy za energię w domu niż w bloku ( też mieliśmy 4 pokoje, więc nie wzrosło nam ilości pokojów do oświetlenia), ale mam też wszystko na prąd.

agawi74 własnie przeszłam na rozliczenie rzeczywiste i jestem w szoku, że zuzyliśmy przez wrzesień prądu na 360zł, a jak w zime było ogrzewanie - pompa ciepła to opłaty mialam 900zł za 2 mce, czyli za miesiąc 450zł

Dorbie, bo pompa nie zużywa dużo prądu :no:Właśnie dlatego to najtańsze źródło ogrzewania. My też mamy pompę ciepła (5,9kw). Mogę Ci powiedzieć ile wyniósł nas sezon grzewczy (6m-cy)- 1500 zł (ogrzewanie domu 215m2 i grzanie ciepłej wody). O resztę prądowych kosztów muszę podpytać męża, bo on to analizuje;)

U mnie 4 osoby. Dwa telewizory, przy czym starszy nawet na noc nie wyłącza, i zdarza sie, że ja o 5 czy 6.00 potrafię mu go zgasić ... Komp cały dzień, do tego lodówka, zamrażara, zmywarka, pralka ( dużo i często piorę... ) oraz indukcja i piekarnik... Nie mamy gazu...

Rachunki jeszcze na budowlanym , średnia z 9 miesięcy nam wyszła gdzieś po 190zł. Pompy chodzą przy piecu ( węglowy ) i zimą na CO...

Mam wszystkie żarówki energooszczędne, a w przedpokoju ledy. Znacznie więcej płacimy za energię w domu niż w bloku ( też mieliśmy 4 pokoje, więc nie wzrosło nam ilości pokojów do oświetlenia), ale mam też wszystko na prąd.

To mało, bo połowa co u nas.

Ja piorę na taryfie nocnej, zmywarka też, piekarnk chodzi raczej na taryfie nocnej, bo głównie w weekend. Żarówki mamy częściowo energooszczędne częsciowo też ledy. I te wszystkie pompki też chodzą,