dorbie 03.10.2011 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Dorbie, bo pompa nie zużywa dużo prądu :no:Właśnie dlatego to najtańsze źródło ogrzewania. My też mamy pompę ciepła (5,9kw). Mogę Ci powiedzieć ile wyniósł nas sezon grzewczy (6m-cy)- 1500 zł (ogrzewanie domu 215m2 i grzanie ciepłej wody). O resztę prądowych kosztów muszę podpytać męża, bo on to analizuje;) No tak, ale przy takim zuzyciu pradu w domu na pompę ciepła zostaje mi 100-150 zł/mc - aż tak mało? My nie mamy oddzielnego licznika do pompy ciepła, stąd rachunki są razem. U nas cały prąd od 15.11 - 15.05 wyniosł 2700, na 2 mce 900zł.Teraz od polowy czerwca do teraz pompa ciepła jest wyłączona, cwu zqaopatruje solar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 03.10.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 No tak, ale przy takim zuzyciu pradu w domu na pompę ciepła zostaje mi 100-150 zł/mc - aż tak mało? Ogrzewasz tym dom, więc mało:yes: Dla porównania ogrzewanie gazem średniej wielkości domu kosztuje w sezonie 500-600 zł miesięcznie. W Waszym przypadku wydaje mi się, że sporo mogą nabić licznik TV i komputery- szczególnie nie wyłączanie na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.10.2011 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Ja myślę, że to wina zostawiania tv i innych odbiorników na czuwaniu, komputer jest wyłączany, ale laptopy! na czuwaniu, ale włączony do pradu potrafi być cały czas u mojego syna, ładowarki odłaczane od telefonu ale nie z gniazdka. Walczę z synem, ale cóż... 11lat to dla niego nie ma znaczenia. No, nic, bedziemy dalej walczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 03.10.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Dorbie... u nas wszystko na czuwaniu, a tak jak pisałam .. jeden TV lata od popołudnia do 23.00-2.00 (to mąż) a drugi tez od popołudnia, czasami do prawie rana i tak jest codziennie, a w weekendy to od rana do ranka... Ładowarki też pod prądem i czasami też jeszcze jakieś maszynerie chodzą, jakieś szlifierki, wiertarki itd.. dom cały czas upiększamy i coś robimy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 03.10.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Dorotko.....jak znajdziesz chwilke to wyslij mi te fotki firanki z dziurkami na szyne od zazdrosek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 03.10.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 .... ładowarki odłaczane od telefonu ale nie z gniazdka. Walczę z synem, ale cóż... 11lat to dla niego nie ma znaczenia. No, nic, bedziemy dalej walczyc mój się naumiał jak mu ładowarka znikała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 04.10.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Tylko wyszło dość ciemno, bo robione zdjęcie po zachodzie slońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.10.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 piknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 04.10.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 (edytowane) Dzięki Leszku Czy dobrze widziałam czy to juz stare zdjęcie? Jest u Ciebie kolorek czy macie tak jak u nas jeszcze niedawno? Edytowane 4 Października 2011 przez dorbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.10.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 ....... Jest u Ciebie kolorek czy macie tak jak u nas jeszcze niedawno? mamy kolorek ......... cementowo-wapienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 05.10.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 piknie Znowu się z Tobą zgadzam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 05.10.2011 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 mamy kolorek ......... cementowo-wapienny Czyli czeka was to co my mamy? Tylko pewnie sam kolorek tynk lub farba. Ja jestem juz taka szczęsliwa że ta robota już dobiega końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 05.10.2011 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Znowu się z Tobą zgadzam:) Dzięki:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 05.10.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Jednak dom ze skończoną elewacją nabiera "blasku".Bardzo ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 05.10.2011 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Dzięki, masz rację, zupelnie inne wrażenie. Bez elewacji jest cały czas bałagan, nawet jak podwórze jest uprzątniete. u nas było jeszcze tak nierówno zaciagniete klejem, z zaciekami, także to jeszcze dodatkowo sprawialo wrażenie budowy. Majstrowie musieli częsciowo wycinac siatkę i kładli klej po całości, szlifowali itd, ogólnie robili duże poprawki. jeszcze robią tył domu i szczyt od strony tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.10.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 ...... Tylko pewnie sam kolorek tynk lub farba ..... oto jest pytanie na Euro napewno nie zdążymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 05.10.2011 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witaj Dorbie, ujawniam się u Ciebie po raz pierwszy, choć budowę śledziłam (ze Szczecina) na bieżąco - niemalże od początku. Długo lukrecja była moim faworytem, no ale trafiłam na dom w groszku i tak już zostało. Jestem na początku drogi tzn. wykopane są fundamenty, przygotowuje się zbrojenie. Jestem pod wrażeniem Waszego domku, ogrodu pięknie zarastającego. Dorbie, mam pytanie odnośnie górnej łazienki -interesuje mnie głównie ustawienie sedesu jaką masz odległość od ścianki kolankowej do sedesu i jaką masz wysokość ścianki kolankowej (wg projektu sprawdziłam 102 cm) ale w realu jak wyszło? Interesuje mnie czy nie ma problemów z uderzaniem się w głowę podczas korzystania. Ja zmieniłam w moim groszku układ łazienki i toaleta wyjdzie mi tak jak na Twoim zdjęciu ale nie wiem czy nie będę musiała z niej korzystać w kasku no i co z z sikającymi chłopakami czy nie będzie problemu. U nas ścianka kolankowa ma być na 119 cm ale jak to wyjdzie chciałabym wiedzieć już teraz, może kibelek gdzieś przesunąć. Jak fajnie,że już mieszkasz i takie dylematy są poza Tobą i teraz to już tylko radość z mieszkania. Pozdrawiam Gosia Gosiu, przepraszam Cię że zapominałam o Twoim pytaniu, to dlatego, że tą ścianke kolankową miałam zmierzyć, a maila czytałam w pracy. My zrobiliśmy taka odległość sedesu od ścianki kolankowej by sie nie uderzać i tez chcielismy przysunąć kabinę jak najbliżej sedesu, by sie zmieściły drzwi. A ściankę kolanową zostawiliśmy tak samo, tyle że jest wyższa murłata chyba o 9cm. Zmierzę w domu i napiszę Ci jakie są wysokości. U nas dom w groszku był pierwszym faworytem, już się przymierzaliśmy do kupna projektu, ale lukrecja wygrała, gdyż była najbardziej przystosowana do działki z wejściem od poludnia, a w groszku kuchnia by była po stronie południowo- zachodniej, czyli tej najbardziej gorącej u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 05.10.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Domek wygląda ślicznie- wcale nie jest ciemny:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 05.10.2011 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 gosiu sz-n zmierzyłam - ścianka kolankowa wys 114 po połozeniu gresu w łazience, odległość sedesu od scianki kolankowej po podłodze 80cm, a wysokośc do skosu nad sedesem 187cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 05.10.2011 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Domek wygląda ślicznie- wcale nie jest ciemny:D Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts