Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Dorbie

dorbie

Recommended Posts

Dorbie, bo pompa nie zużywa dużo prądu :no:Właśnie dlatego to najtańsze źródło ogrzewania. My też mamy pompę ciepła (5,9kw). Mogę Ci powiedzieć ile wyniósł nas sezon grzewczy (6m-cy)- 1500 zł (ogrzewanie domu 215m2 i grzanie ciepłej wody). O resztę prądowych kosztów muszę podpytać męża, bo on to analizuje;)

No tak, ale przy takim zuzyciu pradu w domu na pompę ciepła zostaje mi 100-150 zł/mc - aż tak mało?

My nie mamy oddzielnego licznika do pompy ciepła, stąd rachunki są razem. U nas cały prąd od 15.11 - 15.05 wyniosł 2700, na 2 mce 900zł.Teraz od polowy czerwca do teraz pompa ciepła jest wyłączona, cwu zqaopatruje solar

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak, ale przy takim zuzyciu pradu w domu na pompę ciepła zostaje mi 100-150 zł/mc - aż tak mało?

Ogrzewasz tym dom, więc mało:yes: Dla porównania ogrzewanie gazem średniej wielkości domu kosztuje w sezonie 500-600 zł miesięcznie. W Waszym przypadku wydaje mi się, że sporo mogą nabić licznik TV i komputery- szczególnie nie wyłączanie na noc.:(

Ja myślę, że to wina zostawiania tv i innych odbiorników na czuwaniu, komputer jest wyłączany, ale laptopy! na czuwaniu, ale włączony do pradu potrafi być cały czas u mojego syna, ładowarki odłaczane od telefonu ale nie z gniazdka. Walczę z synem, ale cóż... 11lat to dla niego nie ma znaczenia. No, nic, bedziemy dalej walczyc

Dorbie... u nas wszystko na czuwaniu, a tak jak pisałam .. jeden TV lata od popołudnia do 23.00-2.00 (to mąż) a drugi tez od popołudnia, czasami do prawie rana i tak jest codziennie, a w weekendy to od rana do ranka... Ładowarki też pod prądem i czasami też jeszcze jakieś maszynerie chodzą, jakieś szlifierki, wiertarki itd.. dom cały czas upiększamy i coś robimy....

Dzięki, masz rację, zupelnie inne wrażenie. Bez elewacji jest cały czas bałagan, nawet jak podwórze jest uprzątniete. u nas było jeszcze tak nierówno zaciagniete klejem, z zaciekami, także to jeszcze dodatkowo sprawialo wrażenie budowy. Majstrowie musieli częsciowo wycinac siatkę i kładli klej po całości, szlifowali itd, ogólnie robili duże poprawki. jeszcze robią tył domu i szczyt od strony tarasu

Witaj Dorbie,

ujawniam się u Ciebie po raz pierwszy, choć budowę śledziłam (ze Szczecina) na bieżąco - niemalże od początku. Długo lukrecja była moim faworytem, no ale trafiłam na dom w groszku i tak już zostało. Jestem na początku drogi tzn. wykopane są fundamenty, przygotowuje się zbrojenie. Jestem pod wrażeniem Waszego domku, ogrodu pięknie zarastającego.

Dorbie, mam pytanie odnośnie górnej łazienki -interesuje mnie głównie ustawienie sedesu :) jaką masz odległość od ścianki kolankowej do sedesu i jaką masz wysokość ścianki kolankowej (wg projektu sprawdziłam 102 cm) ale w realu jak wyszło? Interesuje mnie czy nie ma problemów z uderzaniem się w głowę podczas korzystania. Ja zmieniłam w moim groszku układ łazienki i toaleta wyjdzie mi tak jak na Twoim zdjęciu ale nie wiem czy nie będę musiała z niej korzystać w kasku :) no i co z z sikającymi chłopakami czy nie będzie problemu. U nas ścianka kolankowa ma być na 119 cm ale jak to wyjdzie chciałabym wiedzieć już teraz, może kibelek gdzieś przesunąć. Jak fajnie,że już mieszkasz i takie dylematy są poza Tobą i teraz to już tylko radość z mieszkania.

Pozdrawiam Gosia

Gosiu, przepraszam Cię że zapominałam o Twoim pytaniu, to dlatego, że tą ścianke kolankową miałam zmierzyć, a maila czytałam w pracy.

My zrobiliśmy taka odległość sedesu od ścianki kolankowej by sie nie uderzać i tez chcielismy przysunąć kabinę jak najbliżej sedesu, by sie zmieściły drzwi. A ściankę kolanową zostawiliśmy tak samo, tyle że jest wyższa murłata chyba o 9cm. Zmierzę w domu i napiszę Ci jakie są wysokości.

U nas dom w groszku był pierwszym faworytem, już się przymierzaliśmy do kupna projektu, ale lukrecja wygrała, gdyż była najbardziej przystosowana do działki z wejściem od poludnia, a w groszku kuchnia by była po stronie południowo- zachodniej, czyli tej najbardziej gorącej u nas.