Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Dorbie

dorbie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W te piękne Święta,

gdy Pan Zmartwychwstanie.

Życzę smacznych jajek na śniadanie,

żółtego kurczaczka, białego zająca

i oby te święta trwały bez końca

Tęczowych pisanek, na stole pyszności,

mokrego Dyngusa i wspaniałych gości,

niech to będzie czas uroczy

Życzę miłej Wielkiej Nocy!!!

http://www.nyloncoffee.pl/cache/images/865dc-337x0-resize.jpg

• 2 weeks później...

Kochani, dziękuję ze życzenia. Zaniedbałam Was, przepraszam. Wsiąkłam w ogród i FO oaza, zapraszam tam też

http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod/712-lukrecjowy-ogrod-dorbie?limit=25&start=175

Alunku, zagłosuję jak wróce do domu, bo w pracy nie mam dostępu do Fb

• 1 month później...

Kala, postaram się trochę powklejać zdjęć.

Faktycznie rozrosło się wszystko. POdsypałam kompostem, ale to był mój błąd, bo króluje wszędzie u mnie zielsko z kompostu - koszmar, pięlę i płącżę, bo ono przesrasta ziemi na wskroś taki cieniutkimi korzonkami, taka gęsta sieć korzonków na głębokość ok 10cm, gorsze od perzu i skrzypu, a tego mam mnóstwo.

W końcu dobry człowiek zaopatrzył mnie w 36 worków kory, jestem w siódmym niebie, moje rabaty w końcu nie straszą czarną agrowłókniną. Ale trawnik cały w koniczynie, nie ma jak pryskać mniszkiem bo raz że czasu nie mam, dwa, że ciągle popaduje, a na to musi być sucho ze 3dni. Dziś impreza urodzinowa w moim ogrodzie, będzie 12 osób grało w piłkę nożna i siatkową, może i koszykową. Nie wiem co zastanę wieczorem. Mam dyżur do 20.00 i mój biedny mąz obstawia imprezkę sam, wczoraj wykonałam tort, sernik na zimno i babkę jagurtową, zaopatrzyłam w gazowane napoje, chipsy, paluszki, ciastka, 2kg kiełbasy.... Chcociaż w tym roku będzie 5 dziewczynek, to kiełbasy za dużo nie pójdzie, chociaż nic nie wiadomo. W zeszłym roku poszło tyle, że hej.... 12latki....

A tort wygląda tak:

3 warstwowy jest

DSC_0489.JPG

Obiecane zdjęcia

IMG_7125.JPG

IMG_7158.JPG

IMG_7160.JPG

DSC_0407.JPG

DSC_0408.JPG

IMG_7161.JPG

IMG_7211.JPG

Moja nowa duża rabata od pólnocnego-wschodu. Hortensje bukietowe 5 odmian, Anabelle x2, funkie, bodziszki, zurawki, trawy, runianka, tiarella. Wszystko jeszcze małe

DSC_0379.JPG

DSC_0380.JPG

Też nowa rabatka poszerzenie od rabaty naokoło tarasu

aksamitki na baczność, z przodu berberysy Admiration i Kobolt, świerk Lucky Strike, brzoza szczepiona , krzewuszka Minor Black

DSC_0383.JPG

DSC_0417.JPG

DSC_0476.JPG

Edytowane przez dorbie

Małgosiu, trochę się narobiłam a teraz samo rośnie. Bo teraz to zupełnie czasu nie mam. Normalnie to miałam dwa przedpołudnia wolne do 12.30, to sobie mogłam porobić w ogrodzie. Teraz mam 3 popołudniówki zajęte a rano nie mam wolnego, tylko staże robię, ale już niedługo do wakacji a potem po wakacjach zostanie mi 6 tyg, a na wiosne będe się uczyć :-) I jak dobrze pójdzie, to nowy sezon ogrodowy zacznę już na spokojnie.

Dorbie, Ty pracusiu. Ogród "sam rośnie"? No nie uwierzę, przy takim samorosnacym jest nadal sporo pracy, choć może nieco mniej, niż przy zakładaniu. A Twój wygląda, jakby ogrodnik był zatrudniony na stałe, bardzo pięknie się wszystko rozwija. Ja wiosną podsypałam obornika granulowanego, widzę, że dobrze to roślinom zrobiło, myślę, czy nie sypnąć drugi raz, ale może to już przesada? :rolleyes:

Dzięki. Rośnie wszystko z chwastami :-) . Fakt, że ostatnio w ten weekend z Bozym Ciałem udało mi się trochę co nieco opielić. Ja tylko podsypywałam kompostem, ale na dobre mi to nie wyszlo, bo chwasty kompostowe mam wszędzie:-( U mnie praca z doskoku teraz, muszę się jeszcze trochę przemęczyć to będę miała więcej wolnego na co dzień