Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POSIALEM TRAWE ... WYROSLA OGNICHA ...POMOCY!!!!

Recommended Posts

witam wszystkich ... i o porade grzecznie zapytam ;-)

udalo mi sie pieknie zagospodarowac pole (prawie ... a ze prawie robi wielka roznice to ...)

tzn.... randup, gleboka orka, bronowanie i wysialem siewnikiem trawe lakowa (zycica, tymotka, wiechlina, koniczyna....) a na polu oprocz trawy wyroal ognicha .... cale pole jest zolte, na poczatku przerazilem sie ze to rzepak, ale okazalo sie ze ognicha, rowniutka jak po posianiu siewnikiem... cudo !!!! i koszmar jednoczesnie

dzwonilem do producenta nasion, sprawdzilem sklad te chwasty ... no i ???? wielkie ale

1. jak to sie stalo i jak to jest mozliwe (nie przypominam sobie zeby na ugorze wczesiej kwitla ognicha

2. co zrobic??? czy wystarczy teraz skosic trawe na wysokosc 5 cm????

zanim sie nasiona ognchy wysypia ??? a trawe zagluszy chwast ???

dziekuje za podpowiedzi

pozdrawiam serdecznie

marcel

No panowie przecież tu chodzi o łąke polową lub pastwisko (sądząc po składzie), musisz wykosić, teraz trudno powiedzieć czy te nasiona były w glebie czy w mieszance. to że równiutko może być po bronce.

Dawałeś nawożenie przedsiewne? jak nie to daj teraz - po koszeniu potem zetnij ew. jeszcze raz (oczywiście jak będzie potrzeba) i powinno być OK.

ja wyrywałam ręcznie jak nieco podrosła, ta ognicha - rzecz w tym, że to zielsko rośnie dużo szybciej niz trawa, jej liście dominują młodą trawkę w parę tygodni ją zagłuszą - przynajmniej tak to wyglądało u mnie - trawa nie doczekałaby koszenia, więc całą rodziną przeszliśmy przez pole i temi rencamin likwidowaliśmy dziadostwo. No ale u nas tylko 1500mkw

K

...bardzo wszystkim dziekuje za podpwoeidzi

troszku uspokoiliscie mnie

w tym tygodniu bedzie skoszone na 5cm

mam nadzieje ze pomoze

kadra: :-) u mnie ok 40 000 m2 wiec pewnie by mnie zima zastala

yurec : dokladnie chodzi o lake ...

nie dawalem jeszcze nawozenia

zrobie jak mowisz skosze

dam nawoz

a pozniej znow skosze

warunki pogodowe sa idealne wiec trawka szybciutko poszla do gory