marcelwindsurfer 13.08.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 witam wszystkich ... i o porade grzecznie zapytam udalo mi sie pieknie zagospodarowac pole (prawie ... a ze prawie robi wielka roznice to ...) tzn.... randup, gleboka orka, bronowanie i wysialem siewnikiem trawe lakowa (zycica, tymotka, wiechlina, koniczyna....) a na polu oprocz trawy wyroal ognicha .... cale pole jest zolte, na poczatku przerazilem sie ze to rzepak, ale okazalo sie ze ognicha, rowniutka jak po posianiu siewnikiem... cudo !!!! i koszmar jednoczesnie dzwonilem do producenta nasion, sprawdzilem sklad te chwasty ... no i ???? wielkie ale 1. jak to sie stalo i jak to jest mozliwe (nie przypominam sobie zeby na ugorze wczesiej kwitla ognicha 2. co zrobic??? czy wystarczy teraz skosic trawe na wysokosc 5 cm???? zanim sie nasiona ognchy wysypia ??? a trawe zagluszy chwast ??? dziekuje za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie marcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 13.08.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 normalne po ornym polu, może za słabo wałowane, ale to nic. 99% chwastów zniknie jak zaczniesz kosić i wtedy pojawi się mlecz i koniczyna. ale to już zupełnie nowe wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 13.08.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 tak jak mówi stach_past częste koszenie i pozbędziesz się dużych chwastów, zostaną te ścielące się mlecze- (mniszki dokładniej), stokrotki, koniczyny, trochę perzu ale to już inna opowieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 13.08.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 No panowie przecież tu chodzi o łąke polową lub pastwisko (sądząc po składzie), musisz wykosić, teraz trudno powiedzieć czy te nasiona były w glebie czy w mieszance. to że równiutko może być po bronce.Dawałeś nawożenie przedsiewne? jak nie to daj teraz - po koszeniu potem zetnij ew. jeszcze raz (oczywiście jak będzie potrzeba) i powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 13.08.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 ja wyrywałam ręcznie jak nieco podrosła, ta ognicha - rzecz w tym, że to zielsko rośnie dużo szybciej niz trawa, jej liście dominują młodą trawkę w parę tygodni ją zagłuszą - przynajmniej tak to wyglądało u mnie - trawa nie doczekałaby koszenia, więc całą rodziną przeszliśmy przez pole i temi rencamin likwidowaliśmy dziadostwo. No ale u nas tylko 1500mkwK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelwindsurfer 14.08.2007 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 ...bardzo wszystkim dziekuje za podpwoeidzi troszku uspokoiliscie mnie w tym tygodniu bedzie skoszone na 5cm mam nadzieje ze pomoze kadra: u mnie ok 40 000 m2 wiec pewnie by mnie zima zastala yurec : dokladnie chodzi o lake ... nie dawalem jeszcze nawozenia zrobie jak mowisz skosze dam nawoz a pozniej znow skosze warunki pogodowe sa idealne wiec trawka szybciutko poszla do gory no ale "musztarda" byla szybsza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 14.08.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 to drugie koszenie niekoniecznie, chyba że gorczyca będzie jeszcze odrastać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 14.08.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Dziwne że czekałeś aż ognicha zakwitnie.Kosić kosić i jeszcze raz kosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts