Hadraadae 16.07.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Hej! Coś mi mówi, że nie tylko ja uwielbiam wieczorami (i nie tylko) gapić się w akwarium zamiast w telewizor. Moje ma tylko 60l, ale chwilowo metraż nie pozwala na więcej. A w nim stadko neonek, kilka platynek i molinezji - w tym własny przychówek. No i moja absolutna duma: dwa glonojady po 20 cm każdy! odchowane z kijanek niemalże. W sumie standardowa obsada, ale dopiero raczkuję w tej dziedzinie (po półtora roku to chyba się już raczkuje? Aktualnie walczę z plagą ślimaków. Już prawie wygrałam A co słychać w waszym podwodnym świecie? Hadraadae Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 18.07.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Hadraadae, a jak zaczynałaś? Oglądam czasami akwaria w sklepach zoologicznych, dzieci pracują nade mną, żeby pojawiło się w domu. Też mam coraz większą ochotę. Tylko zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać. Oczywiście mogę pójść do sklepu, zaufać sprzedawcy, kupić co mi powie i stosować się do jego rad. Przeraża mnie tylko myśl, że będziemy robić coś nie tak i żyjątka zaczną zdychać. Niestety nie znam nikogo, kto ma doświadczenie i mógłby doradzić. A Ty jak zaczynałaś? Przegrzebałaś się przez jakieś lektury, czy ktoś Ci powiedział co robić? Pewnie warto też wiedzieć od jakich rybek i roślin zacząć, które są mniej wymagające, żeby się udało... No i czy przy takim akwarium jest dużo roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 18.07.2003 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Hej Kasiek Na początek takie akwarium to dość spory wydatek. Samo akwarium co prawda dostałam w prezencie, ale niezbędny sprzęt: filtr powietrzny, grzałka, pokrywa z oświetleniem to już około 300 zł. Do tego jakieś żywe rośliny, bo takie tworzą lepsze środowisko życia dla ryb, no i w końcu rybki - to już na prawdę najmniejszy wydatek. Ja zaczynałam od fachowej literatury. Gdybyś się zdecydowała, to służę pomocą Jeśli chodzi o pracę, której wymaga utrzymanie akwarium, to właściwie jest to raz dziennie karmienie rybek. I wymiana wody - w przypadku akwarium takiego jak moje, czyli 60L - raz na tydzień, 10 dni (podobno im większa pojemność, tym rzadziej się to robi, bo akwarium jak każdy ekosystem w pewnym zakresie oczyszcza się samo). Spuszcza się ok 1/2 do 2/3 wody wybierając muł i zanieczyszczenia a potem uzupełnia odstaną wodą o odpowiedniej temperaturze. W sumie pół godziny. Do tego czasami oskrobanie szyb z glonów. I to chyba wszystko. A przyjemność gwarantowana. Tym bardziej że rybki przyzwyczajają się do Twojego rytmu dnia i są całkiem kontaktowe. A do 2 tygodni można je spokojnie zostawić bez opieki i pojechać na wakacje. Mała głodówka im nie zaszkodzi. Gdybyś miała jakieś wątpliwości czy pytania, to jestem do usług Do usłyszenia - Hadraadae Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 25.07.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Wielkie dzięki Hadraadae, jak się już sprowadzimy do nowego domu i zdecyduję się na rybki, to w razie kłopotów na pewno skorzystam i będę pytać. Na razie nie mam niestety ani za bardzo czasu ani miejsca, gdzie postawić akwarium. A tak przyszło mi teraz do głowy, czy koty nie dobierają się skutecznie do rybek w akwarium? Jakieś kreskówki mi się majaczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 25.07.2003 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 akwarium powinno mieć pokrywę, do której przymocowane jest oświetlenie i które zapobiega nadmiernemu odparowywaniu. Woda w akwarium ma około 25 stopni, więc bez pokrywy parowała by dość mocno. Pokrywa dodatkowo uniemożliwia kotom, psom, małym dzieciom i wszystkim niepowołanym "nurkowanie" w akwarium. Nasz kot bardzo przeżywał pojawienie się akwarium i niemożliwość zapolowania na jego mieszkańców. Spędzał godziny z nosem prawie przyklejonym do szyby (jak na kreskówkach ) i odpędzał gości, którzy pukali rybkom przez szkło. Poza tym dzielnie asystuje przy wymianie wody. Ale jest nieszkodliwy. Do usłyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 27.08.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Hej, A ja mam akwarium 350 l z paletkami i 2 bocjami. Uwielbiam to akwarium. Ma kształt 1/4 koło i będę musiała je sprzedać bo w nowym domu nie mam miejsca w salonie gdzie mogłabym je postawić. No ale za to wmontuje szkło w ścianę i będzie mi służyło jako żywy obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 08.09.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Ja mam 4 akwaria: -9L, trzy proporczykowce -60L, gupiki, molinezje, kiryski -75L, tęczanki trójpręgie -100L, tęczanki neonowe i bosemana, grubowarg Mam też dwa akwaria rozrodcze, w jednym rozmnażam gupiki, w drugim molinezje. W planach mam akwarium 500L wbudowane w ścianę w nowym domu. Kot, którego mieliśmy, rybki ignorował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 23.09.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 http://www.gilotyna.pl/galeria/was/wasrys/was08.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenna Kielan 30.10.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Witam wszystkich akwarystów Mam grubo ponad 1000 l wody w domu w chwili obecnej. Akwaria mają: 520 l, 390 l, 240 l, 2 x 60 l. Jest jeszcze kilka małych, które uruchamiam w przypadku konieczności przeprowadzenia kwarantanny. Rybami zajmuję się już nie tylko amatorsko, ale także zawodowo. Udało mi się bowiem połączyć pasję z pracą. Prowadzę dział poświęcony nauce w Magazynie Akwarium, do którego piszę większość swoich artykułów. Tłumaczę także książki akwarystyczne. W kręgu moich prawdziwych, niesłabnących zainteresowań pozostają zwłaszcza pielęgnice (rodzina Cichlidae), a najbardziej interesują mnie pielęgnice z jeziora Malawi w Afryce. Wraz z przyjaciółmi prowadzę stronę http://www.malawi.org.pl Chętnie służę radą i pomoca gdyby ktoś jej potrzebował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 30.10.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 No tak, wiedziałem, ze znam to nazwisko, pozdrowienia od wiernego czytelnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenna Kielan 30.10.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 No tak, wiedziałem, ze znam to nazwisko, pozdrowienia od wiernego czytelnika Serdecznie pozdrawiam Wiernego Czytelnika Cieszę się, że dzielimy razem jeszcze inną pasję - budowania nowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 03.03.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Ja mam tylko 400L i narazie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 15.03.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 U mnie na razie w bloku 400l. z paletkami, ale w domu na pewno będzie coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAM 04.05.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Właśnie mężulek przekonał mnie do załóżenia akwarium. Doradźcie mili czy lepiej kupic fluval'a czy aquatel'a ? A może doradzicie inny? Czekam na Wasze opinie i porady. JAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.05.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Witam wszystkich akwarystów Mam grubo ponad 1000 l wody w domu w chwili obecnej. Akwaria mają: 520 l, 390 l, 240 l, 2 x 60 l. Jest jeszcze kilka małych, które uruchamiam w przypadku konieczności przeprowadzenia kwarantanny. Rybami zajmuję się już nie tylko amatorsko, ale także zawodowo. Udało mi się bowiem połączyć pasję z pracą. Prowadzę dział poświęcony nauce w Magazynie Akwarium, do którego piszę większość swoich artykułów. Tłumaczę także książki akwarystyczne. W kręgu moich prawdziwych, niesłabnących zainteresowań pozostają zwłaszcza pielęgnice (rodzina Cichlidae), a najbardziej interesują mnie pielęgnice z jeziora Malawi w Afryce. Wraz z przyjaciółmi prowadzę stronę http://www.malawi.org.pl Chętnie służę radą i pomoca gdyby ktoś jej potrzebował. Pozdrawiam witam u mnie, w mojej pamieci, pielegnice maja bardzo zaszczytne miejsce. szczegolnie jesli chodzi o akary. kilka razy dochowalem sie nawet narybku ale obecnie dom jest w remoncie i trudno byloby zapewnic rybkom komfort . planuje jednak odnowienie akwarium za kilka miesiecy. oczywiscie z akarami. mam nadzieje ze bedziesz w stanie mi pomoc. chcialbym zalozyc akwarium okolo 120 ... 160 litrow dla akar ale chcialbym tez miec inne, drobne rybki. MOje pytania: - jakie najlepsze proporcje powinno miec tej wielkosci akwarium dla akar? - jakie inne rybki mozna hodowac z akarami / pielegnicami? mam na mysli takze odczyn i temp wody. chcialbym tez wybrac jakies rybki denne. - jak nalepiej utrzymywac odpowiedni odczyn wody? - czym karmic narybek akar/pielegnic zima? bede wdzieczny za rady takze innych akwarystow pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 17.05.2004 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 - jakie najlepsze proporcje powinno miec tej wielkosci akwarium dla akar? - jakie inne rybki mozna hodowac z akarami / pielegnicami? mam na mysli takze odczyn i temp wody. chcialbym tez wybrac jakies rybki denne. - jak nalepiej utrzymywac odpowiedni odczyn wody? - czym karmic narybek akar/pielegnic zima? bede wdzieczny za rady takze innych akwarystow pzdr Bardzo chętnie pomogę, ale musisz sprecyzować o jaki gatunek akar dokładnie chodzi. Nazwa akara obejmuje bowiem przedstawicieli rodzajów Aeqidens, Cichlasoma, Krobia i Bujurquina. Ryby wchodzące w skład tej grupy mają różną wielkość i co za tym idzie także i odmienne wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.05.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 - jakie najlepsze proporcje powinno miec tej wielkosci akwarium dla akar? - jakie inne rybki mozna hodowac z akarami / pielegnicami? mam na mysli takze odczyn i temp wody. chcialbym tez wybrac jakies rybki denne. - jak nalepiej utrzymywac odpowiedni odczyn wody? - czym karmic narybek akar/pielegnic zima? bede wdzieczny za rady takze innych akwarystow pzdr Bardzo chętnie pomogę, ale musisz sprecyzować o jaki gatunek akar dokładnie chodzi. Nazwa akara obejmuje bowiem przedstawicieli rodzajów Aeqidens, Cichlasoma, Krobia i Bujurquina. Ryby wchodzące w skład tej grupy mają różną wielkość i co za tym idzie także i odmienne wymagania. chodzi mi o akary z rodziny aeqidens (akara blekitna / akara centkowana). Chcialbym je trzymac z innymi rybami ale postarac sie tez o to aby zapewnic im mozliwosc rozmnazania sie. czy odlowienie akar do oddzielnego akwarium podczas "godow" ma sens? czy lepiej zapewnic im duzo miejsca i kryjowek w "publicznym" akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 20.05.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 hej jam tez malawista tym bardziej zacnie jest spotkac tu Marzennke! w domciu mam 240l z pyszczakami pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 21.05.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Witam ! Ja tez muszę się pochwalić: akwarium 240l. Spokojna obsada z Malawi . Dom w planach Jak miło spotkać osoby, które lubią i ryby i domy Zuzza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 21.05.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Ja mam tylko takie malutkie 30 l. w nim neonki, ramirezki i brzanki. I ostatnio niestety moje rybki miały ospę. diwe zdechły (ramirezki). reszta wyzdrowiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts