Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rybki - takie w akwarium

Hadraadae

Recommended Posts

To ja mam do znawców małe pytanie które otworzy worek z dużymi :D

Mam postument 120cm x 40cm wys 100cm. Mam w tym wodę i odpływ kanalizacyjny.

Chciałbym miec na tym akwarium na które miło będzie popatrzeć. Nie jestem znawca natomiast ponurkowałem sobie nieco z fajką w Turcji lubie knajpy z akwariami i postanowiłem miec taka atrakcię w domu.

Szczerze mówiąc chcialbym cos co nie będzie wymagało dużego zaangażowania z mojej strony z uwagi na skromną ilosc czasu która mogę wykroić.

Najlepiej żeby karmić i raz na jakiś czas mocniej sie zaangażoiwać.

Czy możecie powiedziec od czego zacząć, może jakis kontakt do kogos kto mnie poprowadzi.

Jakie akwarium? Jakie rybki, rosliny - wiem że sa różne rodziny i powinno się dobrac jakies ekosystemy (chyba żeby wszystko do siebie pasowalo).

Czy to też trzeba jakos projektowac. Ile to może kosztować?

Będę wdzięczny za sugestie.

Fugas

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej

podejrzewam, ze zafascynowal Cie morski swiat :)

wiedz, ze akwarium morskie wymaga duzo wiecej nakladow finansowych (nieraz kilkadziesiat razy wiecej niz w przypadku slodkowodnego akwa) oraz wielkiej wiedzy akwarystycznej i zaangazowania - fakt - efekt nie ma porownania ;)

jesli natomiast chcesz, by w akwarium bylo kolorowo, polecam biotop Malawi :) - akwarium z afrykanskimi pyszczakami

jesli w pierwszym przypadku do budowy i obslugi mozesz wynajac profesjonalna firme akwarystyczna, tak w drugim nie byloby chyba takiej potrzeby - szybkoi nauczysz sie jak dbac o swoich podopiecznych, bedziesz cieszyl mnogoscia maluchow.

powodzenia

pozdr,

Chyba na morskie jeśli mnie nie będa angażowały zbytnio.

Co do wielkości mama postument 120 x 40 cm i wysokość do woli.

Co do kasy skoro dom sie pobudowało to może i na rybki starczy tym bardziej że można to sposkojnie zaplanować.

Nie wiem nawet o jakiej kasie myśleć.

Fugas

przy zbiorniku o takich wymiarach, dolna granica to ok. 5 tys.

teraz, m. in. w zaleznosci od zwierzakow, ta cena moze podskoczyc nawet do 30 tys. PLN

nie jestem specjalnie znawca morksiego akwa, ale w razie czego pomoge w znalezieniu kontaktu firm, ktore od A do Z zajmuja sie opieka :)

wez tez pod uwage, ze miesieczne utrzymanie takiego akwa jest dosyc drogie :)

ja tez jestem zafascynowany solniczka, ale jeszcze przez kilka lat nie bedzie mnie stac na taki luksus :(

pozdr,

:)

chodzi o:

- utrzymanie wlasciwosci wody - m. in. sol, testy

- "pozeranie" pradu (lampy HQI)

oczywiscie, ze akwarium slonowodne trzeba "rozwijac" powoli - musi ono dojrzewac - najpierw przygotowujesz chemicznie wode, pozniej kupujesz tzw. zywa skale i po jakims czasie powoli zasiedlasz zbiornik

byc moze ceny osprzetu spadly na tyle, ze za 3 tys. mozesz wystartowac - nie jestem "w temacie" :)

nie wiem natomiast, ile kosztuje miesiecznie obsluga przez firme...

pozdr,

Witam! Mam pytanie do "zawodowców":) Moje roczne sumy rekinie dostały na pyskach w pobliżu otworów węchowych jakiegoś nalotu. Wygląda to jak pleśniawka. Leczenie specyfikami sery nic nie dało. Kąpiele itd. Ostatnio wysmarowałem im te chore gęby kali plus kąpiel.Podnoszenie temperatury też nic nie daje. Jedzonko bardzo urozmaicone. Podmiana wody raz w tygodniu -20%. Temperatura 26st.C,ph 8, twardość 18 st.N. Pojemność 400 litrów. Ten nalot na pyskach maja tylko te sumy. Zachowują się normalnie,tzn apetyt oki,żadnego tarcia pyskami o przedmioty. Pozostałe rybki nie maja tego nalotu.Co to może być ? Pozdrawiam

• 1 month później...

Czesc akwarysci

podzielam razem z wami ta pasje chociaz od roku mam przerwe. Mam natomiast pytanie - czy braliscie pod uwage w konstrukcji domu miejsce na akwarium - mnie korci postawienie duzego zbiornika w salonie co bedzie sporym obciazeniem dla podlogi. Zakaldajac docelowo duzy zbiornik morski (pow. 1000) litrow w sump (~200) + kamienie i sprzet to wyjdzie ze 2 tony :-).

Zasatanawiam sie czy nie nalezaloby wzmocnic fundamentu a conajmniej podlogi

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Widzę tutaj wielu maniaków akwarystycznych z naprawdę wielkimi akwariami - pozazdrościć.

Ja na razie mieszkam w kawalerce i posiadam 240l akwarium słodkowodne a w nim 3 glonojady plecostomusy, 3 zbrojniki, 2 sumy wielkookie rekinie i 3 skalary oraz kielka roślinek z czego największa cryptokoryna ma liście długości 140cm.

Z Żoneczką się umówiliśmy, że jak wybuduję domek to będęmógł sobie założyć większe akwarium, 400 może 500 l . Już się ogę doczekać.

A jako ciekawostka dla amatorów tego chobby to głównym pokarmem moich rybek jest serce wołowe.

... Mam natomiast pytanie - czy braliscie pod uwage w konstrukcji domu miejsce na akwarium - mnie korci postawienie duzego zbiornika w salonie co bedzie sporym obciazeniem dla podlogi. Zakaldajac docelowo duzy zbiornik morski (pow. 1000) litrow w sump (~200) + kamienie i sprzet to wyjdzie ze 2 tony :-).

Zasatanawiam sie czy nie nalezaloby wzmocnic fundamentu a conajmniej podlogi

Ja właśnie tak zaplanowałem i w miejscy przyszłeggo akwarium (lub 2) dałem podwójnie maty zbrojące.