Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rybki - takie w akwarium

Hadraadae

Recommended Posts

walkmen

zbroiles matami wylewke? mozesz cos wiecej napiszac? konsultowales to z architektem czy to twoja wlasna inwencja?

Po konsultacjach z kierownikiem budowy i przewertowaniu fachowej literatury zdecydowałem się na całym parterze (bez podpiwniczenia) zastosować maty a w garażu (obciążenia spowodowane ciężarem samochodu), saloniku (akwaria, kominek) i kuchni (kuchnia murowana z cegły) dodatkowo zastosowałem pręty fi 12 co 70 cm połączone z matami. Maty o oczkach 10X10 i fi 3mm. Zobaczyć je można na mojej stornie domowej w dziale Orzeszek lub tylko matę garażową tutaj

... A chobby pisze przez samo "h" :D

Czeski błąd. A tak naprawdę to jestem dyslektykiem ale bez papierów.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla tych wszystkich ktorzy chcieliby miec DUZE akwarium

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=553&from=0

to jest relacja z budowy 8000 litrowego zbiornika morskiego.

...

Niestety budowa sie nie powiodla, nie wytrzymaly fundamenty.

Wszyscy ktorzy dopiero beda budowac dom i marza o podobnym akwarium radze najpierw postawic dodatkowe fundamenty pod sam zbiornik. Chociaz sam chcialbym postawic mniejsze akwarium max 1000l

to zainspirowalem sie wlasnie ta relacja. I wszystkie ewentualne projekty domow jakie ogladam oceniam pod wzgledem przydatnosci do zainstalowania akwarium. Swoja droga to moja dziewczyna pyta sie czy ten dom ma byc dla nas czy dla rybek ? :D

Podrawiam wszystkich akwarystow.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Dobra moi drodzy, wlasnie zakladam akwarium.

Rodzice kupili mojemu synkowi na mikolaja - sluchajcie teraz - pani w sklepie sprzedala im do jedengo akwarium - do kuli - bojownika i welonke ( zlota rybke). Welonka bidulka plywala caly czas przy powierzchni i lapa tlen, bojownik ja gonil. Ale my nieswiadomi , nieznajacy sie na rybach - coz .....

Akwarium sie zbilo .......

Poszlismy kupic nowe - i co sie okazuje???? pani wysmiala poprzedniczke

bojownik i welonka?? zapytala i wybuchnela smiechem, i dodala - a welonka ogon jeszcze ma?

no i tak sie dowiedzialam troche o rybkach.

Teraz nie wiem co zrobic - oddac welonke i chodowac bojownika, dokupic mu panienki, i moze rodzine gurami?

czy oddac bojownika i chodowac welonke z jakimis innymi spokojnymi rybkami?

bojownik bardziej pasuje do temperamentu mojego synka, bedzie sie cos w akwarium dzialo, a welonki nie za nudne?

jak radzicie bo ja nie wiem co robic???? mam 1000 pytan do....

Pilnie potrzebuje porady bo moje dziecko sie zaplacze za rybkami

prosze o rade,pozdrawiam

Kula - o matko !! A filtr tam byl? (to pytanie retoryczne)

Bojownik i welonka to zupelne inne biotopy!

Jako milosnik ryb labiryntowych polecam jednak bojownika + 2/3 panienki. Przy wiekszych akwariach mozna dorzucic gurami.

Ale zanim kupisz rybki zrob kolejno:

0. Oddaj welonke, opiep..... sprzedawce

1. Kup akwarium, filtr, grzalke z termostatem (dopasowane wielkosciami do siebie)

2. Posadz roslinki, nalej wody, poczekaj kilka dni.

3. Powli dokupuj rybki

BTW. Filtr nabiera 100% skutecznosci po okolo miesicacu od uruchomienie (przy okazji - nigdy nie myj gabki w zimnej/ goracej wodzie. najlepiej w czasie wymiany wody (ok10-20% na 1-2 tydodnie) wyplocz gabke z filtra w wiadrze do ktorego zlewasz wode).

no na tyle. w razie pytan - pisz

W kuli trudno cokolwiek zamontować. Wg mnie to akwarium na kilka dni, góra kilka tygodni. Chociaż widziałem w sklepie zoologicznym rybki do kuli. Są to rybki sprowadzane z Chin. Można je trzymać nawet w szklace z wodą. Żyją podobno na polach ryżowych. Cena to 8zł/szt

Są kolorów różnych. Te co ja widziałem były czerwone i błękitne. I wcale nie takie małe. Kształtów welonowatych. Miały pewnie po 7-8 cm.

Fanu

Rybki ktore widzialas to wlasnie samce bojownika Betta splendens . Rybki te rzeczywiscie sa w stanie PRZEZYC w kuli jakis czas. I tyle. Serdecznie nie polecam tego rozwiazania.

Henryk

BTW: Wiekszosc bojownikow w kubeczkach jest chora lub bardzo oslabiona i pada w ciagu kilku - kilkunastu dni.

Ja jestem początkujacy w tym, ale wiem, że woda ma być odstana do wymiany. Do płukania filtrów używam prosto z kranu, ale dobrze wyciskam gąbkę.

Kiedyś wymieniłem wodę. Dodałem prosto z kranu i miałem kłopoty. Część rybek padła. Teraz jak postoi kilka dni to wszystko gra.

Dzieki wielkie henryk.

W poniedzialek za rada jednego znajomego kupilam ( oczywiscie w innym sklepie) akwarium prostokątne profilowane 25l z pokrywą z oświetleniem.

Kupiłam też filtr, kamyki, roslinki, uzdatniacze wody ( jakies dwa plyny) i pokarm dla rybek.

Oczywiscie oddalam welonke - pani powiedziala ze nie ma juz pol ogona :( dzieki bojownikowi.

Bojownika zostawilam bo wole rybki z charakterem :p

DO niego dokupilam 3 panienki - chociaz wygladaja jak dla mnie jak mlode samce, ale pani zapewniala ze sa to samiczki.

Tylko ze jedna wyglada jak samiczka - ma mala pletwe dolna i jest blada, juz przybierala pionowe i poziome paski. Pozostale dwie tez maja paski ale pletwy dolne nieco dluzsze i fioletowe :roll: mam nadzieje ze pani sie nie pomylila i ze sa to jednak samiczki. Maz podobno widzi u nich pokladelka :p - oby.

Kupilam tez 5 neonek i 2 mieczyki - mowili ze to parka , ale jak dla mnie to dwie samiczki - maja pletwy odbytowe szerokie .

No i wiesz co henryk - jedna z mieczykow obskubala bojownikowi samcowi ogon i to niezle. Czy z niego taka "ciapa" ze sie tak dal?

Wogole jakas agresywna ta mieczykowa - do samiczek bojownika tez sie czepiala, w efekcie wszystkie 3 samiczki chowaly sie po krzakach i kamykach. Normalnie lezaly jak niezywe - a moze z innego powody tak lezaly? odpoczywaja czy co? Odseperowalismy niedobrego mieczyka i teraz w akwarium nieco spokojniej chociaz bojownik atakuje swoje panie.Ale one za to juz plywaja i nie leza.

Mam pytanie henryku - czy samica bojownika stroszy skrzela?

Samiec zaczol nawet robic piane ( banki) ale wstretny mieczyk ciagle go nachodzil i piana sie rozeszla. No i co z filtrem - on powoduje ze ta piana sie rozchodzi.

Nastepnie czy swiatlo rzeczywiscie musi sie swiecic 12 godzin? czy na noc wylacza sie filtr aby rybki mialy cisze?dlaczego mimo tego ze jest filtr woda jest nieprzejrzysta calkowicie - czy ja te rybki powinnam kupic po miesiacu ( pisales ze po takim czasie filtr nabiera pelnej sprawnosci).

Tylko ze ja juz mialam rybki zanim kupilam akwarium :cry:

W tym sklepie obsluga byla nieco lepsza, chociaz tez nie dokonca. Tez proponowala dla welonki kupic akwa 25 l i dokupic jej kolezanek a bojownika w maciupenka kule - no doslownie jakies 2 l. Mowila ze one tak lubia, bo w naturze zyja w kaluzach :roll: Ah ten personel .......

Ojejku teraz to ja mam sto pytan do :lol:

Aha no i co teraz z agresywnym mieczykiem samica? znow ja wsadzic do akwa czy co?

No i co z biednym poszarpanym ogonem bojownika ?

ile rybek moge trzymac w 25 l akwarium?

Czy mieczyk moze byc jeden czy potrzebuje drugiej rybki swego gatunku?

Gurami - czy kupic dwie czy jedna?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :p

Jestem począkującym akwarystą. Dopiero drugi rok tym się zajmuję.

Jednak już zdążyłem mieczyków pozbyć się. Strasznie atakowały inne o wiele większe ryby. Potrafiły welonom (czerwonym kapturkom) wyskubać czapeczki.

Mętna woda. Albo jeszcze wszystko nie ustało się, albo za dużo karmisz.

W takim 25 litrowym akwarium wg mojego skromnego zdania można trzymać z 5 rybek wielkości mieczyka. Albo dwa welony. Chodzi o wielkość rybek.

Fitrów nie wyłączam na noc. Powodują ruch wody, a więc napowietrzają akwarium oprócz filtrowania wody.

Bardzo małe kupiłaś to akwarium. Trudno w takim małym zachować jakąś równowage biologiczną. Ja wystartowałem od 600 litrów. Jednak tak jak podają ksiązki 80 litrów to minimum dla utrzymania równowagi biologicznej.

Jestem począkującym akwarystą. Dopiero drugi rok tym się zajmuję.

Jednak już zdążyłem mieczyków pozbyć się. Strasznie atakowały inne o wiele większe ryby. Potrafiły welonom (czerwonym kapturkom) wyskubać czapeczki.

Mętna woda. Albo jeszcze wszystko nie ustało się, albo za dużo karmisz.

W takim 25 litrowym akwarium wg mojego skromnego zdania można trzymać z 5 rybek wielkości mieczyka. Albo dwa welony. Chodzi o wielkość rybek.

Fitrów nie wyłączam na noc. Powodują ruch wody, a więc napowietrzają akwarium oprócz filtrowania wody.

Bardzo małe kupiłaś to akwarium. Trudno w takim małym zachować jakąś równowage biologiczną. Ja wystartowałem od 600 litrów. Jednak tak jak podają ksiązki 80 litrów to minimum dla utrzymania równowagi biologicznej.

600 l na poczatek? o matko :o to jakie to rozmiary ma? nie, nie, ja na poczatek nie rzucilabym sie na tak wielkie akwarium - z malym jeszcze nie wiem co i jak a z takim duzym?chyba bym glowe miala jak balon od myslenia :lol: No i jak ty po 2 latach mowisz ze jestes poczatkujacy to co ja mam powiedziec po tygodniu? :p :wink:

woda u mnie juz jest przezroczysta - wczoraj sie juz ustala i jest sliczna. Mieczykowa oddalam - zamienilam na samca bo okazalo sie ze drugi mieczyk to tez panna ( a jednak dobrze rozpoznalam). Nowy mieczyk jest spokojny - nic nikomu nie obgryza :p

Tez juz nie wylaczam na noc filtra.

Co do ilosci ryb to powiedzieli mi ze na 1 cm ryby 1 l wody. Wiec przeliczylam na 25 l wejdzie 10 rybek . Wiec mam u siebie teraz tak: bojownik + 3 bojowniczi, 2 mieczyki, 2 gurami zlociste ( male ), 5 neonek i sporo roslinek zywych. Co za duzo? :roll:

Aha no i jak mam rozpoznac u guraminow plec? :roll:

No i co jak przedobrzylam z iloscia ryb?

pozdrawiam serdecznie

Korzystam z książki Hansa J. Maylanda "Moje akwarium". Pisze w niej: na każdy centymetr długości ryby liczymy dwa litry wody, przy czym miara ta odnosi się do ryb o wysokości maksymalnie 2 cm(czyli razem 2cm2).

Od objętości akwarium należy odjąć objętość wszystkiego co tam włożyliśmy. Kamienie, żwir, urządzenia itp. Należy przyjąć wymiar ryb dorosłych, a nie maluchów.

Podejrzewam, że gdybyś kupiła najpierw ryby, to sprzedawca proponowałby większe akwarium.

Tak samo jest teraz z rybkami. Chce jak najwięcej sprzedawca wcisnąć ich do Twojego zbiornika.

Proponuję kupić książkę jakąś dotyczącą akwariów.

A te 600 litrów wzięło się stąd, że odziedziczyłem to akwarium.

Inaczej nigdy w życiu nie zaczynałbym od takiego stawu :).

... Kupilam tez 5 neonek i 2 mieczyki ...

Żywot tych rybek w tak mały akwarium jest już przesądzony - góra kilka tygodni :cry: .

... No i wiesz co henryk - jedna z mieczykow obskubala bojownikowi samcowi ogon i to niezle. Czy z niego taka "ciapa" ze sie tak dal?

Wogole jakas agresywna ta mieczykowa - do samiczek bojownika tez sie czepiala, w efekcie wszystkie 3 samiczki chowaly sie po krzakach i kamykach. Normalnie lezaly jak niezywe - a moze z innego powody tak lezaly? odpoczywaja czy co? Odseperowalismy niedobrego mieczyka i teraz w akwarium nieco spokojniej chociaz bojownik atakuje swoje panie.Ale one za to juz plywaja i nie leza......

Mieczyk nigdy nie zaatakuje dorosłego bojownik!!!!!!!!!! Jak sama nazwa BOJOWNIK mówi ryby te w niedalakeij historii były hodowane w celu toczenia walk pomiędzy samcami tego gatunku i albo to nie jest mieczyk a jakiś inny gatunek rybki albo samiec bojownika choruje.

... Mam pytanie henryku - czy samica bojownika stroszy skrzela?...

Tak wyglądają zaloty :wink:

... Samiec zaczol nawet robic piane ( banki) ale wstretny mieczyk ciagle go nachodzil i piana sie rozeszla. No i co z filtrem - on powoduje ze ta piana sie rozchodzi...

W tak małym akwarium z taką ilością rybek bojownikowi ciężko będzie wybudować gniazdo. Strumień z filtra skieruj pionowo w dół i zredukuj prędkość wylotu wody.

... Nastepnie czy swiatlo rzeczywiscie musi sie swiecic 12 godzin? czy na noc wylacza sie filtr aby rybki mialy cisze?dlaczego mimo tego ze jest filtr woda jest nieprzejrzysta calkowicie - czy ja te rybki powinnam kupic po miesiacu ( pisales ze po takim czasie filtr nabiera pelnej sprawnosci). ...

Filtr powinien chodzić cały czas - roślinki gdy nie mają światła pochłaniają tlen z akwarium (zjawisko odwróconej fotosyntezy), choć z drugiej strony bojowniki są rybami labiryntowymi i tak i tak potrzebuję tlenu z powietrza jak ludzie.

W tak małym akwarium woda większości przypadków będzie bardzo szybko się zabrudzała. Czym większe akwarium tym lepszy i stabilniejszy biotop.

... ile rybek moge trzymac w 25 l akwarium?

Czy mieczyk moze byc jeden czy potrzebuje drugiej rybki swego gatunku?

Gurami - czy kupic dwie czy jedna?...

W żadnym przypadku nie dokupuj już więcej rybek!!!!! W akwarium 25 litrowym można bez problemu hodować samca i z 2 (może 3) samiczki bojownika i żadnych innych rybek. Kilka ładnych roślinek i nic więcej.

To ja moze w punktach: :D

1. Filtr

Filtr (taki typowy kubelkowy z gabka) ma dwa podstawowe zadania: oczyszczanie mechaniczne i biologiczne. Mechaniczne czyli zatrzymywanie wiekszych brudow (odchody ryb, martwe kawalki roslin, ect). Powiewaz zanieczyszczenia zbieraja sie wewnatrz filtra co jakis czas trzeba je usunac (przez plukanie)

Oczyszczanie biologiczne jest jednak znacznie wazniejsze. Resztki jedzenia, odchody ryb, tp powoduja ze w akwarium zaczyna zwiekszac sie stezenie amoniaku NH3. Jest to o tyle nie mile ze amoniak jest toksyczny i potrafi zabic wszystkie rybki. Na szczescie mamy filtr w ktorym zaczynaja rozwijac sie baktrie nitryfikacjne rozkladajce amoniak na azotyny (chyba - w kazdyn razie zwiazek azotu o znacznie mniejszej szkodliwosci, co nie znaczy ze malej). Nastepnie na azotynach posilaja sie kolejne szczepy bakterii utelniajac je do azotanow (moglem pokrecic azotany z azotynami). Ten zwiazek azoty nie jest juz szkodliwy w malych ilosciach. I dochodzimy do sedna: Glowna funkcja filta jest hodowla bakerii (roznych szczepow) w celu zredukowania amoniaku do malo groznego azotanu.

Bakterie te jak wiadomo so bardzo delikatymi stworzonkami - umycie gabki w zimnej lub goracej wodzie zabija je. Potem flora bakteryjna musi narastac od nowa a tak jak napisalem trwa to kolo miesiaca. (tzn miesiac trwa dojscie do stanu ustalnego) . Kazde doadanie rybki, roslin, smierc rybki, przekarmienie, itp w jakis sposob zakloca ten stan i dlatego trzeba rybki dodawac etapami.

WYLACZENIE filtra na noc tez prowadzi do SMIERCI flory bakterynej a psrednio moze doprowadzic do smierci wszystkich ryb - zatruja sie amonaikiem!

I jeszcze jedno. Ostatni element cyklu azotowego czyli azotany wpradzie nie jest toksyczny jednak w wiekszych ilosciach szkodzi. Dlatego wlasnie nalezy wymieniac wode w regularnych odstepach zeby sie nie skumulowal.

Reszta jak ululam corcie :wink:

Filtr wg mnie jest bardzo ważnym elementem akwarium. Uważam jednak, ze lepszą robotę w usuwaniu toksycznych związków azotu, wykonuje dobry napowietrzacz. Ostatnio doszedłem do wniosku, że mam za małą pompke do napowietrzania. Wymieniłem na większą. W ciągu kilku godzin w pobliżu akwarium czuć było amoniak. Teraz zapachu tego nie wyczuwam. Zresztą te bakterie żyjące w filtrze też potrzebują wody dobrze natlenionej.