Gołąb 13.08.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam - pomocy ! Kupiłem bloczki fundamentowe 38x24x14 o grubości 24cmoraz / jak się póżniej okazało/ pustaki ścienne 50x25x22 o grubości 25 cm.Jak je teraz połączyć, aby było zgodnie z wymogami budownictwa i bezpieczeństwa.Proszę o odpowiedzi - pozdrawiam - załamany - "Gołąb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 13.08.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 To zaden problem. Zakładam, że masz w projekcie ściane dwuwarstwową. ja bym zlicował od zewnątrz pustaki, wtedy sciana parteru względem ściany fundamentowej jest o 1 cm przesunięta do środka. Scianę fundamentową należy ocieplić 6-8 cm, a ścianę parteru 10-15 cm. Przesunięcie o 0,5 cm osi sciany miedzy sciana fundamentową a ściana parteru nie wpływa w znaczący sposób na statykę i bezpieczeństwo budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 13.08.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Przedmówca dobrze mówi. Nie ma się czym przejmować. Zlicować ściany i po kłopocie. Do tego przypuszczam, iż bloczki betonowe, mimo, że mają podane wymiary, nie są wcale takie dokładne. Sprawdź to u siebie. U mnie większość miała grubość bliższą 25 cm niż 24 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 13.08.2007 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam - dziękuje za wypowiedzi. Do "paweu" Co oznacza : " ja bym zlicował od zewnątrz pustaki"- przetłumacz "laikowi". W projekcie mam ścianę 2w Do " czandra" Niestety pustaki trzymają wymiar - wczoraj mierzyłem wyrywkowo. Pozdrawiam - proszę o dalsze wypowiedzi - " Gołąb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 13.08.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Chodzi o to, żeby murowac tak, aby od zewnątrz budynku nie było uskoku między scianą fundamentową a ścianą parteru. Ten 1 cm różnicy będzie widać od wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.08.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 albo tak murować, żeby od wenwątrz nie było uskoku między scianą fundamentową a ścianą parterualbo postawić symetrycznie Kol. Gołąb proszę poszukać na forum, tyle tego niedawno na ten temat byłono i czemu Kol. taki przerażony tym wszystkim, Kol się uspokoi bo pompa siądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.08.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 wg mnie to mozna sobie rzucic moneta .... kazdy sposob jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 13.08.2007 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam - dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pytam dalej : - czy ten uskok między ścianą fundamentową a ścianą parteru będzie widać "gołym okiem" po założeniu ocieplenia na ścianę fundamentową gr.8cma na ścianę parteru ocieplenia gr. 12cm ? Do " Barbossa " Proszę o podanie przybliżonego czasu i miejsca występowania tych wiadomości,ponieważ wyszukarka forum nic mi nie znalazła,albo ja złe słowa wpisuję,a tak bardzo zależy mi na zapoznaniu się dokładnie z tematem. Proszę o wyrozumiałość - pozdrawiam - " Gołąb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gołąb 13.08.2007 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Do " mpoplaw" Dzięki za odpowiedż - uspokoiłeś mnie - pozdrawiam - "Gołąb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.08.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 A ja u siebie w garażu będę licował jedne ściany na zewnątrz inne do wewnątrz co by utrzymać wymiary zewnętrzne zgodnie z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts