Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiamy się nad wyborem działki. Znaleźliśmy piękną, z drzewkami owocowymi i cudnym widokiem + mały domek letniskowy do rozbiórki. Niestety - okazało się, że na końcu działki jest słup - nie jest to słup wysokiego napięcia, ale nie wiem jak ocenić czy przy takim można dom budować - BARDZO PROSZĘ O PORADĘ - wyślę zdjęcie na priv

Ola

https://forum.murator.pl/topic/84707-s%C5%82up-na-dzia%C5%82ce-czy-taki-rodzaj-jest-niebezpieczny/

Zastanawiamy się nad wyborem działki. Znaleźliśmy piękną, z drzewkami owocowymi i cudnym widokiem + mały domek letniskowy do rozbiórki. Niestety - okazało się, że na końcu działki jest słup - nie jest to słup wysokiego napięcia, ale nie wiem jak ocenić czy przy takim można dom budować - BARDZO PROSZĘ O PORADĘ - wyślę zdjęcie na priv

Ola

Hej Olu -ja mam na działce słup 15kv - i można się na niej budować -minimalna odległość domnku jaką mi nakazał Zakład Energetyczny to 5,5 metra. Myślę więc że nie jest on bardzo niebezpieczny -bo wtedy nie dali by pewnie wcale zgody na budowę :roll:

Dzięki Kachna :) - problem polega na tym, że oglądaliśmy tą działkę w sobotę i musimy się szybko decydować - nie wiem jakie jest tam napięcie, zrobiłam tylko fotkę. Wygląda jak normalny pojedynczy słup energetyczny ale ma jakieś szpejo, transformator czy coś - nie mam bladego pojęcia co to za "dodatek" - dlatego piszę. Chętnie wyślę zdjęcie na maila osobie, która może mi poradzić.

W takim razie słup SN ( 15kV ) z transformatorem NN ( 15kV -> 0,4kV ) .

Dozwolona odległość dla budowania budynku to jedno , wpływ promieniowania elektromagnetycznego - to drugie ... Decyzja łatwa nie jest ... - ja bym sie nie decydował ...

Pozdrawiam

hehehe Barbarossa - takie słupy nam nie straszne :)

niestety - nie mogę wkleić - mogę wysłać na maila

..a dlaczego nie możesz wkleić?

Jakieś ograniczenia /net z pracy?/ ?

Jeżeli zabija Cię promieniowanie elektromagnetyczne z drutów w gniazdku 230V - to odpuść.

Jeżeli tolerujesz prąd w domu - to kupuj.

Wpływ tego słupka jest ze 100 razy mniejszy niż od Twojej komórki.

Jak masz komórkę!

Do tego ludziska ten telefonik NOSZĄ ZE SOBĄ!!! :o DO ŁBA PRZYTYKAJĄ!!!

ZGROZA I BIAŁACZKA!!! :o :o :o (hemoroidy, skrofuły, katar i koklusz...)

Śmierć w młodym wieku!

A ten słup stoi sobie spokojnie i nikomu nic nie robi...

Adam M.

Hahahahahahaha - i od tego grypy się można nabawić, a zbyt częste ocieranie o słup powoduje czerniaka i wytrzeszcz oczu :o

Spoko - pytam, bo nie wiem :wink: Jasne, że będziemy jeszcze samą działkę i okolicę sprawdzać, a to słupisko zastanowiło mnie... Do histeryków-hipochondryków nie należę, tylko jak mam tam dom budowac i w przyszłości dzieci hodować - to chcę by było bezpiecznie. Ufff A działka jest cudna - naoglądałam się już takich koszmarnych poletek i skrawków na odludziu, zastanawiałam się czy trafimy na cokolwiek fajnego (szukamy w okolicach Krakowa - do kilkunastu km). Ceny ruszyły z furkotem do góry i chcielibyśmy jak najszybciej trafić na coś godnego gniazda rodzinnego. :D

...Ufff A działka jest cudna ...

też miałem słup na potencjalnej działce do kupna. ale tamten był wysokiego napięcia i zapytałem w urzędach i odradzili (stosowny przepis kilkadziesiąt metrów).

tutaj bym powalczył bo działka klimat fajny i bym poważnie podzwonił i zapytał - najpierw rejon energetyczny, potem nadzór.

No właśnie - na białaczkę ochoty nie mam :( wygląda to tak

http://www.flickr.com/photos/11354952@N07/?savedsettings=1103210535#photo1103210535[/img]

Olu -niestety (dla mnie na szczęście) mój słup jest zupełnie inny -=przede wszystkim nie ma transforamtora -a to ponoć jest szkodliwe. Nie zaszkodzi jednak przejechać się do zakładu energetycznego i popytać. Lepiej to zrobić na wszelki wypadek -bo może być tak że kupisz działeczkę a potem nie będzie zgody z ZE na budowę i zostaniesz bez domku i bez kasy :roll:

Ha! jasne, że można szukać długo ale pod Krakowem ceny poszły astronomicznie w górę i wygląda na to że nadal będą rosły... Jasne, że "od razu" nie znaczy "w pięć minut" - musimy pojechać z geodetą, architektem itp - decyzję musimy teraz podjąć czy działkę "wstępnie zaklepać" i zastanawiamy się czy warto. Sprawdzam już okolicę, będziemy rozmawiać z sąsiadami. Na działkę w Krakowie, czy w samej Wieliczce nas nie stać - tym bardziej, że chcemy min 15-20 arów. A tu wielkość ok, jest trochę drzewek owocowych, piękny widok, w okolicy las, dojazd do centrum Krakowa zajmuje nam 25 minut, a do Wieliczki 10, jest komunikacja busami. Poza tym na działce jest prąd, telefon, woda, a gaz o niecałe 20 m dalej. Dojazd asfaltowy. No po prostu - wygląda pięknie. Przeglądam oferty od pół roku i oglądaliśmy już kilkadziesiąt działek - ta nas chwyciła za serce :)
Jeżeli zabija Cię promieniowanie elektromagnetyczne z drutów w gniazdku 230V - to odpuść.

Jeżeli tolerujesz prąd w domu - to kupuj.

Wpływ tego słupka jest ze 100 razy mniejszy niż od Twojej komórki.

Jak masz komórkę!

Do tego ludziska ten telefonik NOSZĄ ZE SOBĄ!!! :o DO ŁBA PRZYTYKAJĄ!!!

ZGROZA I BIAŁACZKA!!! :o :o :o (hemoroidy, skrofuły, katar i koklusz...)

Śmierć w młodym wieku!

A ten słup stoi sobie spokojnie i nikomu nic nie robi...

Adam M.

Pomijając kwestie hemoroidów i kokluszu - zwróć uwagę na pracę transformatora - bardzo często się zdarzało że blachy uzwojeń transformatora były słabo skręcone i transformator "brzęczał" - szkoda by było mieszkać i być narażonym na niemiłe efekty dźwiękowe - a uwierz mi jednostajny brzęczący dźwięk potrafi zatruć przyjemne wieczorne chwile przy kominku przy otwartych oknach ...

Pozdrawiam