Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)

co nagle to po diable, gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy, ja swoją działkę szukałem 2 lata i znalazłem, bez słupów energetycznych, wody deszczowej, w mieście, i z droga utwardzoną, telefonem itp

I to jest mądre zdanie - ja bym nigdy nie kupił działki ze słupami energetycznymi czy transformatorami - co nagle to po diable - pewnie że hemoroidów od tego człowiek się nie nabawi - słup stoi w kącie działki i trafo sobie nań mieszka - ale sytuacja w której moje małe dzieci bawiłyby się bezpośrednio pod słupem energetycznym na dodatek z transformatorem olejowym - bym nie zniósł ... - przykład pierwszy z brzegu - więcej nie będę przytaczał - nie chce nikogo zniechęcać ...

Pozdrawiam

Pomijając kwestie hemoroidów i kokluszu - zwróć uwagę na pracę transformatora - bardzo często się zdarzało że blachy uzwojeń transformatora były słabo skręcone i transformator "brzęczał" - szkoda by było mieszkać i być narażonym na niemiłe efekty dźwiękowe - a uwierz mi jednostajny brzęczący dźwięk potrafi zatruć przyjemne wieczorne chwile przy kominku przy otwartych oknach ...

Jakby co, to od razu wyjaśniam, że elektrykiem jestem, ale z żadnym Zakładem Energetycznym nie sympatyzuję, wręcz przeciwnie.

Problem "buczenia" transformatorów (każdy by tak buczał przy 50 okresach na sekundę :lol: ) dotyczy raczej transformatorów suchych. Te, które widziałem montowane ostatnio (olejowe), są ciche jak teściowa po śmierci. Koncerty ranne pitaszków można słuchać przy nich do woli.

Tak, że po pierwsze, te zastrzeżenia pablitoo trzeba sprawdzić (może to stary tłuk), a po drugie zostaje tylko kwestia, jak pisałem, estetyki krajobrazu.

(...)

Problem "buczenia" transformatorów (każdy by tak buczał przy 50 okresach na sekundę :lol: ) dotyczy raczej transformatorów suchych.

Zgadza się .

Te, które widziałem montowane ostatnio (olejowe), są ciche jak teściowa po śmierci. Koncerty ranne pitaszków można słuchać przy nich do woli.

Jak słusznie zauważyłeś - nowe - stare tłuki bardzo często buczały - stare - czytaj produkcja lat 60-tych , 70-tych - a takich jest jeszcze mnóstwo na słupach ...

Tak, że po pierwsze, te zastrzeżenia pablitoo trzeba sprawdzić (może to stary tłuk), a po drugie zostaje tylko kwestia, jak pisałem, estetyki krajobrazu.

Jak napisałem poprzednio - trzeba sprawdzić ... - poza tym to nie tylko kwestia estetyki krajobrazu - ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem takich wątpliwych ozdób na działce gdzie mieszkam z moją rodziną - zwłaszcza że działka w wypadku koleżanki jeszcze jest nie nabyta ... - po co sie napalać i spieszyć - zawsze lepiej jest nie mieć takich ozdób na działce niż je mieć .

Pozdrawiam

zawsze lepiej jest nie mieć takich ozdób na działce niż je mieć .

Zawsze jest lepiej być księciem Walii, niz bezrobotnym w Galicji.

Zawsze jest lepiej być księciem Walii, niz bezrobotnym w Galicji.

Zawsze jak jest wybór to lepiej się zastanowić niż podejmować pochopne decyzje ... - niejedna działka jest w okolicach Krakowa ... - po co się spieszyć i później żałować ...

Pozdrawiam

Jak ma być daleko od transformatora, daleko od przemiennika komórki (BTSa), daleko od ruchliwego skrzyżowania - to polecam Bieszczady!

W akademiku przez kilka lat mieszkałem nad komorą transformatora i logiką posługiwać się jeszcze umiem (tak myślę). Nie zaszkodziło!

Dzieciaki mam śliczne i mądre! (trochę leniwe, ale to chyba nie od tego trafa).

Nie przesadzajcie!. Trafo jakieś w okolicy być musi, bo inaczej musicie je ufundować! Tak jak jest - jest dobrze.

Jak działka fajna - to brać.

Adam M.

Ja się tam specjalnie nie spieszę - po prostu, poza tym głupim słupem, który jest na samym końcu działki w jej rogu, wszystko wygląda super. Do czwartu nie mam jak tam pojechać z jakimś specem, czy pogadać z energetyką, także rzucam temat na forum :) widzę, że są kontrowersje... Zabawne, że inaczej by się na sprawę patrzyło, gdyby ten słup stał 2 metry dalej na działce sąsiada :wink: no cóż poczekam na opinię geodety i architekta a przy okazji sprawdzę to elektryczne cudo. Po Waszych opiniach wnioskuję, że to paskudztwo nowej generacji - nie buczy, nie brzęczy, nie opowiada bajek na dobranoc. Generalnie wątłe świerszcze wygrywają na audio z tym transformatorem - on stoicko milczy. Ze stetoskopem nie podchodziłam :lol:

A jak jest w przypadku awarii? Trzeba chyba brać pod uwagę, że wtedy spece mz elektrowni będą wchodzić na teren.

Nie wiem, może to moja fobia ale czy taki słup nie ściąga wyładowań atmosferycznych? Po ostatnich burzach wolałabym nie mieć tego blisko domu.

.. Zabawne, że inaczej by się na sprawę patrzyło, gdyby ten słup stał 2 metry dalej na działce sąsiada :wink:

Celniej, to chyba już nie było można tego określić.

Odradzałbym, gdyby to coś stało na środku działki, ale tak? A odgrodzisz to kawałkiem płotu i możesz udawac, że to nie twoje.

Posłuchaj adasia_mk

Jak ma być daleko od transformatora, daleko od przemiennika komórki (BTSa), daleko od ruchliwego skrzyżowania - to polecam Bieszczady!
Chociaż to też się ostatnio zmienia, ale jeszcze parę lat będzie prawdziwe.

Mroovka

Ten słup jest równie skuteczny jak stary parasol wbity w ziemię!

Ale jak się obawiasz wszystkiego co sterczy ponad poziomem terenu to może buduj ziemiankę?

Wszelkie lęki budzą się z braku rzetelnej wiedzy.

Pozdrawiam Adam M.

A jak jest w przypadku awarii? Trzeba chyba brać pod uwagę, że wtedy spece mz elektrowni będą wchodzić na teren.

jako że słup stoi dokładnie w rogu działki, możemy go ominąć ogrodzeniem - co tam, "stracimy" ten m2 działki :wink: i nikt nam nie będzie właził.

Witaj

Ty jakaś dziwna jesteś!

Jak oni mają jakiś słupek u Ciebie, to muszą się pytać, zabiegać uzgadniać....

A Ty też przecież będziesz musiała pytać, zabiegać, uzgadniać....

Zostaw to u siebie. Będzie łatwiej z wymianą usług i uprzejmości. Postaw niski płotek, żeby jaki maluch nie podlazł i wystarczy. Na głupotę tych większych ratunku nie ma i tak. Jak będą chcieli coś głupiego zmalować to okazję sobie znajdą i trafo za płotem tego nie zmieni.

Adam M.