Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt przyłącza wodociagowego - jak najszybciej i kto?

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie projektu przyłącza wodociągowego. Otóż dostałem już warunki przyłącza wody i następny etap jak rozumiem, to zrobienie takiego projektu. I teraz pytanie czy robi to architekt adaptujący projekt, czy też musze to zrobić osobno u kogoś innego?

Ogólnie jak najszybciej załatwić wodę na działce?? Woda biegnie w ulicy bezpośrednio przy mojej działce, a dodatkowo 0,5 od rogu mojej działki stoi hydrant. Woda będzie mi przecież potrzebna w trakcie budowy już od samego początku więc nie wiem czy czekać na pozwolenie na budowę?

Do czego podłącza się wodę na działce w okresie przejsciowym? Do jakiejś pompy?

Niestety studnia odpada.

Dziękuje za rady,

Marek

Albo robi to architekt - jeśli to z nim ustaliłeś, albo branżowiec. Projekt wod/kan ok. 700 PLN zazwyczaja przewiduje studzienkę wodomierzową.

Jak Ja robię by uniknąć kosztów?

1. Dogaduje się z sąsiadem i "biorę" od niego wodę przez okres - patrz pkt. 2

2. Gdy w domu założe już okna i CO idę do majstra który w gminie odbiera przyłącza wod/kan i prosze o zrobienie przyłącza.

3. Majster z gminy nanosi zmiany w projekcie, likwiduje studzienkę i przenosi na papierze licznik do domku

4. Ten sam Majster wykonuje instalację i odbiera przyłącze.

Plusy:

- nie musimy budowac studzienki ( koszt od 700 PLN do 2500 PLN )

- odbór wod/kan nas nie interesuje.....

Temat sprawdzony przez 2 sąsiadów

Popytaj sąsiadów może Ci się uda :D