Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SKLEPY INTERNETOWE

Gość ann 123

Recommended Posts

Gość ann 123

CZY KUPOWAŁ KTOŚ Z WAS NP. SPRZĘT AGD W SKLEPIE INTERNETOWYM? / MAXIMEDIA/

SĄ TAM ATRAKCYJNE CENY , ALE CZY DOSTANIE SIĘ TOWAR 1 KLASY Z GWARANCJĄ ITP.

CZY MACIE Z TYM JAKIEŚ DOŚWIADCZENIA? :roll:

• 2 years później...
Jak w temacie - czy mozna poprzez internet kupić sedes, bidet, umywalke, wannę, kabinę, itp? Jeżeli tak, mogę prosić o strony?

Dziękuję.

pozdrawiam

Honorata

http://www.allegro.pl => tam znajdziesz wszystko... Ja ostatnio kupiłam GEBERIT oryginalny a tańszy o 150 PLN - moim zdaniem warto tam zajrzeć, oczywiście zawsze trzeba byc ostrożnym, bo wiele jest podróbek.. Warto się jednak tam zainstalować, bo można "wyhaczyć" fajne okazje!

Pozdrawiam!

• 8 months później...
  • 2 years później...

kominek to nie taka mała rzecz - dobry waży grubo ponad 100 kg. Bałbym się kupować tego typu rzeczy w necie (chociaż w ten sposób kupuję wiele rzeczy). Jak sprawdzisz dokładnie przy odbiorze, czy wszystko w komplecie, nie ma pęknięć etc. -

A masz już wybrany typ?

Jeżeli chcesz grzać, to polecam Jotul panoramę 18 (rewelacja, 200m chałupę ogrzejesz z powodzeniem, wynosząc popiół raz na miesiąc), przu doskonałej sprawności - coś takiego mam :D

Prosta rzecz, a tak genialne rozwiązania.

...Jeżeli chcesz grzać, to polecam Jotul panoramę 18...

genesis, czym sie kierowałeś się wybierając kominek, jakością, wyglądem czy głównie mocą, mnie czeka ta przygoda, a widzę ze wybór jest ogromny, wiec rekomendacje zadowolonych użytkowników są b.cenne :lol:

jako inżyniera, nie zadawala mnie sam wygląd kominka - technika jest dla mnie równie ważna. Wiem jaki to dylemat wybrać właściwy kominek - trwało to u mnie wiele miesięcy. Początkowo moim faworytem był Spartherm - ładny wygląd, niemiecka marka. Jako alternatywę rozważałem Hajduka (podobno kopia Spartherma). Ale wiesz jak to jest każdy sprzedawca zachwala swój towar. Aż pewnego dnia trafiłem do salonu mającego w ofercie Spartherma, Jotula i jeszcze jekieś czeskie marki, mało tego właściciel zjadł zęby na kominkach i znał się na technice. Porozmawialiśmy jak inżynier z inżynierem i biorąc pod uwagę, iż ja chciałem kominek do grzania całego domu bez potrzeby wspomagania "elektrycznością", wybór był jednoznaczny - Jotul.

Główne argumenty:

- naprawdę zamknięta komora spalania (bynajmniej nie mam tu na myśli faktu, iż są zamykane drzwiczki :) )

- Doprowadzenie powietrza do paleniska przez tzw. kurtynę od góry (genialne rozwiązanie - zalety: wyższa sprawność *, brak popielnika, szuflady na popiół, dłuższe trzymanie żaru, wybieranie popiołu co 4 tygodnie, a jak człowiek leniwy to i 8 tygodni przetrzyma :lol: )

- brak potrzeby czyszczenia szyby przez cały sezon

- żeliwna konstrukcja, i to spora (160 kg) = duża akumulacja ciepła. Przy tym konstrukcja składana doskonale kompensująca naprężenia.

- W zestawie ma płaszcz z blachy ocynkowanej, jak do tego dokupisz dystrybutor powietrza nakładany na górę, to nie potrzebujesz szpeca do zrobienia obudowy (a to kosztuje), po prostu obkładasz to wełną mineralną i robisz obudowę jaką tylko sobie wymyślisz . Ten płaszcz jest b. istotny - powoduje iż chłodne powietrze wpadając pod kominek dostaje takiego kopa, iż nie potrzebyjesz żadnych wentylatorów do jego rozprowadzenia. Na forum wyczytasz, iż bez wspomagania w poziomie możesz rozprowadzić kanały na max. 3m. Ja mam 6m spiro D=100 i dmucha jak szalone (w owym salonie było nawet ok. 10 m, w dodatku se spadem w dół i tez dmuchało - sprawdziłem organoleptycznie :) )

- Jak na żeliwny wkład ładna estetyka, żeliwo pokrywane emalią.

- co jak co, ale na ogrzewaniu domów to raczej Norwegowie znają się najlepiej.

*) etapy spalania drewna:

1. Po ogrzaniu do odpow. temp. wytwarza się gaz drzewny "holzgas" , który spala się w pierwszej kolejności. Spala się on gwałtownie w nieszczelnym kominku, natomiast nie spala się w znacznej części w szczelnych kominkach z doprowadzeniem powietrza od dołu przez ruszt (niespalony ulatuje kominem) - w skrajnym przypadku można stracić nawet 60% wartości opałowej drewna :( w Jotulu proces ten jest pod pełną kontrolą i spalanie następuje prawie w 100% (czasami w ramach zabawy robię tzw. duszki, tak przymykam przepustnicę dopływu powietrza, że pod czopuchem w znacznej odległości nad wsadem pali się fioletowy obłoczek :lol: )

2. Po wypaleniu gazu powstaje węgiel drzewny, spalający się już znacznie wolniej (jak w grilu :D ) - w kominkach nieszczelnych spala się mimo wszystko stosunkowo szybko; w kominkach szczelnych z doprowadzeniem powietrza przez ruszt w miarę długo; w Jotulu b. długo ,dlatego że jak spalanie dobiega końca, żar zostaje "otulony" od góry popiołem który spowalnia jego spalanie. W efekcie jak załadujesz kominek np bukiem do 2/3 wsadu, po 8-12 h otwierasz przepustnicę powietrza, rozgrzebujesz nieco popiół , po 3 min. masz coś w rodzaju rozżarzonego grila - dokładasz kolejne drwa, jak się rozpali przymykasz przepustnicę i masz spokój na nast 8h (o ile nie masz już za ciepło w domu) :lol:

Uwagi końcowe (ogrzewam 180 m2, już czwartą zimę - gaz + kominek)

- kocioł gazowy praktycznie służy mi tylko do podgrzewania podłogi by płytki gresowe nie były zimne.

- wcale się nie stresuję tym, iż ruscy mogą nas odciąć od gazu, brak prądu też jest mi niestraszny :lol:

ale się rozpisałem... mógłbym tak dalej ale to może w nastepnym odcinku.

pozdrawiam

genesis możesz konkretnie podać ile kosztował twój Jotul bo poważnie rozważam jego zakup do swojego domku

dałem za niego 6200 czy 6400 z całym osprzętem (dystrybutor, kolano + rura do odprowadzenia spalin), ale to było kilka lat temu. Z tego co wiem to teraz cena katalogowa to ponad 7 tys, ale w promocji dostaniesz taniej. Musisz popytać - dogadaj się z firmą by sprzedała Ci go z montażem czyli 7% Vat (wiesz o co chodzi ;) )

czy kupował ktoś z Was kominek w sklepie internetowym kominki francuskie lub sklepie co?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym zakresie

Potwierdzam kupowałem kominek przez internet, ze strony kominki hmmm :roll:... już nie pamiętam, wkład przywiózł mi kurier.

Dostałem ten wkład o 400 zł taniej jak w sklepie w mojej miejscowości plus transport gratis :wink: .Ale najpierw zrobiłem rozeznanie w normalnym sklepie co, jak ,gdzie, i wysłałem zapytanie ofertowe do wielu dystrybutorów, można potargować :D :D

Pozdrawiam