Kasia_de 13.08.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 na jakich etapach budowy przepisy wymagają podpisu kierownika w dzienniku? rozumiem, że te ze stanu surowego - ławy, fundamenty, strop, ściany, więźba itp. A co dalej? pokrycie dachu, instalacje, tynki, elewacje zewnetrzne, wylewki też? Oczywiście ktoś mi to obejrzy zanim zapłacę wykonawcy ale zastanawiam się, czy musi być wpis kierownika na ten temat w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 13.08.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Kasia, po wątku o podłogówce pod łóżkiem kolejny świetny problem.znów otrzymasz same owocne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 13.08.2007 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Luk aż się boję czytać, jak widzę, że się wpisałeś z ta podłogówką to może faktycznie niezbyt fortunnie sformułowałam o co mi chodzi, ale chyba z kierownikiem przedstawiłam sprawę jasno? chodiz mi o to, że mogę mieć problem z odbiorem domu, jesli jakiś etap nie zostanie odebrany przez kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 13.08.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Ale co Ty się dziewczyno martwisz co kierownik ma wpisać a co podpisać. Płacisz mu za to, niech robi co chce byle było dobrze. On za to odpowiada. Niech se wpisze nawet że dziś zjadł schabowego a wczoraj kluski. U mnie w dzienniku kierownik wpisywał w rubryczkach mniej więcej co 2-3ci dzień budowy i wszędzie się podpisywał Gwarantuję Ci ale nie życzę, że w trakcie budowy będziesz mieć 1000krotnie większe problemy niż te, którymi teraz się martwisz. papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 13.08.2007 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 no ba, doskonale wiem, co to problemy na budowie, niestety... gdybym wiedziała, że tak to będzie wyglądało kupiłabym sobie segment szeregowy u developera... a tak? widmo sprawy sądowej z wykonawca, rozwodu z mężem i wylądowania w psychiatryku... Za kierbuda płaci wykonawca (tak, wiem że bez sensu), ja mam inspektora, chcę więc wiedzieć, czy wszystko w dzienniku jest jak nalezy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 13.08.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 to nie jest bez sensu - to jest naturalny sposob prowadzenia budowy tzn 1 firma wykonuje od 1 lopaty po zgloszenie zakonczenia budowy budujac domki jednorodzinne wynajmuje sie kierownika budowy, ktory pelni bardziej funkcje inspektora nadzoru - sprawdzajac poszczegolne ekipy jak placisz inspektorowi nadzoru - to mu ufasz - wiec pozwol mu pilnowac spraw formalnych i roboty od tego ta funkcja jest pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 13.08.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Kasia, to widzę że budowy i chłopów masz dosyc. A na jakim etapie jestes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 13.08.2007 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 układają strop, mają wylewać w czwartek... jak dożyję )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.08.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 na jakich etapach budowy przepisy wymagają podpisu kierownika w dzienniku? rozumiem, że te ze stanu surowego - ławy, fundamenty, strop, ściany, więźba itp. A co dalej? pokrycie dachu, instalacje, tynki, elewacje zewnetrzne, wylewki też? Oczywiście ktoś mi to obejrzy zanim zapłacę wykonawcy ale zastanawiam się, czy musi być wpis kierownika na ten temat w dzienniku. nie przepisy a wpływy na konto lub do łapki nie ma określenia/ podziału na konkterne etapy są tylko istotne wydażenia związane z procesem budowlanym (mające wymierny wpływ na inwestycję), ale w przypadku kurników to nikt normalny zbytnio się nie rozpisuje no i to na zasadzie szeryflog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 13.08.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 układają strop, mają wylewać w czwartek... jak dożyję )) No to przed zalaniem stropu wezwij kierownika i niech chodzi po zbrojeniach czy co tam masz nad głową a potem polewanie wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 13.08.2007 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 no tak, jestem umówiona z kierowniczką (bo to baba zastanawiam się, czy nie kontynuować z nią umowy, kiedy wykonawca zakończy stan surowy, ale ona twierdzi, że MUSI podpisać w dzienniku wykonanie np. instalacji, tynków, elewacji itp... Zastanawia mnie czy to "MUSI" to jej wymysł usprawiedliwiający koszt całego nadzoru czy faktyczny wymóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.08.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 jeżeli chodzi o wpisy (bez konsultacji ns miejscu), to może to zrobić na końcu, wszystko za jednym zamachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 13.08.2007 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 a owszem, ale skoro mam za to zapłacić sporą sumkę to może niech jednak przyjedzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.08.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 a ile? może da się taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 13.08.2007 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 to znaczy rzecz w tym, że ona jest od początku budowy (jej dane sa w nadzorze), odbierała ławy i fundamenty, zapłacił jej pierwszy wykonawca za 1 czy 2 wizyty na budowie. Zmieniłam wykonawcę, ta pani dalej została, teraz ma przyjechać strop i ściany odebrać. Pytam ją ile sobie życzy za odbiór a ona na to, że 2000 zł, tego co dostała od pierwszego wykonawcy nie liczy. Wiem, że cała sytuacja jest porąbana, ale życie czasem się komplikuje całkiem bez sensu Teraz obecny wykonawca ma zapłacić za odbiór stropu i potem więźby. Pytam więc, czy po odbiorze dachu jej wpisy sa jeszcze potrzebne? ten obecny wykonawca nie zapłaci jej przecież 2000 za 2 wpisy, dlatego ona sugeruje, że MUSZĘ mieć także odbiory na tynki, instalacje itp, żeby dostać te 2000 zł... Porąbane, wiem.... W zamyśle miało byc ok, ale nie przypuszczałam, że zmienię wykonawcę ...Nie chcę teraz płacić jeszcze 2000 zł skoro i wynonawca nr1 i nr 2 doliczyli sobie przeciez koszt kierownika do wynagrodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 13.08.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ile???????????!!!!!!!!!!!!!!!2000zł??????Kasia poczytaj w Liście płac wykonawców ile biorą kierownicy budów od poczatku do końca budowy!Wywal babe i to natychmiast! I poproś jeszcze o rachunek aby mieć kwita jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.08.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Teraz obecny wykonawca ma zapłacić za odbiór stropu i potem więźby. Pytam więc, czy po odbiorze dachu jej wpisy sa jeszcze potrzebne? ten obecny wykonawca nie zapłaci jej przecież 2000 za 2 wpisy, dlatego ona sugeruje, że MUSZĘ mieć także odbiory na tynki, instalacje itp, żeby dostać te 2000 zł... Porąbane, wiem.... W zamyśle miało byc ok, ale nie przypuszczałam, że zmienię wykonawcę ...Nie chcę teraz płacić jeszcze 2000 zł skoro i wynonawca nr1 i nr 2 doliczyli sobie przeciez koszt kierownika do wynagrodzenia... toć, z tego co piszesz, to sprawa pomiędzy wykonawcą a tą pijawą finansową a skoro w tym bajzlu miesza jeszcze inspektor nadzoru to trzeba go cisnąć i przypilnować, żeby wszystko sprawdził, bo ten układ jest trochę chory (wykonawca odwali baraninę, a pijawa mu wszystko puści) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 13.08.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Jeżeli nie zaleją stropu w czwartek to napewno się nie zawali z tego powodu, a do czasu znalezienia nowego sensownego kierownika ja dałbym sobie spokój z robotą w takim trójkącie budowlanym. Przemysl to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_de 13.08.2007 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 już sama nie wiem jak się wyplątać... najbardziej by mi pasowało, żeby baba odebrała ten strop i więźbę, a potem kogoś sensownego znajdę, jeśli trzeba, a może "przerobię" inspektora na kierbuda? Zrobiłabym to od razu, ale ... teraz padniecie ze śmiechu... moi budowlańcy są na niego obrażeni, bo" jest niegrzeczny, nie zna na niczym i się czepia" a ja nie mam siły szukać 3 ekipy na 3 tyg przed końcem budowy... Zastanawiam się co zrobić, żeby obejrzał ten strop, bo ekipa zapowiedziała, że jak ten człowiek przyjdzie na budowę to oni schodzą... Każdy inny byle nie on... Może zatem pozbędę się baby pijawki, wezmę kogoś całkiem nowego (nie inspektora) i niech pociągnie to do końca? ale czy ktoś się teraz zgodzi? Jak to napisałam to sama się z siebie śmieję... napisze chyba scenariusz do komedii to może odrobię straty materiał wręcz genialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.08.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 a jakie to okolice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts