Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym zagruntować ściany pod lateksowe farby nobiles

jonbob

Recommended Posts

Z tego co słyszałem to wyrobami Atlasa lepiej w ogóle nie !

Natomiast pod farby lateksowe różnych marek gruntowałem zwykłą najtańszą rozcienczoną Śnieżką i jakimś profesjonalnym gruntem głęboko penetrującym (nie pamiętam producenta) i efekt był o wiele lepszy przy Śnieżce tj. lżej, efektywniej, taniej i skuteczniej a do tego wstępnie barwi ścianę na biało.

Lecz mówię tu o gruntowaniu tynku cementowo wap.

Natomiast do gruntowania gładzi bardzo dobra jest rozcienczona farba Kabe Aquatex (nawet polecana) - efekt bez porównania lepszy od jakich kolwiek gruntów, zresztą do tynków cem-wap też bardzo dobra tylko trochę droższa od Śnieżki, lecz wiele wydajniejsza.

ściany będą wyszpachlowane cekolem 45. i właśnie zastanawiam się jakiego gruntu użyć żeby póżniej pomalować farbą lateksową nobiles.\

narazie wyskrobane sciany mam zagruntowane atlasem uni grunt 1do1.

i tak przy okazji. sciany będe szpachlował cekolem, ale słyszałem że jest twardszy od gipsaru. i moje pytanie jest takie:

czy cekol 45 można szlifować recznie, czy dam radę bo gipsar to wiem że idzie lekko. bo jeżeli ma iść ciężko to chyba zrezygnuje z cekola.

proszę o pomoc

Malowałem juz wiele mieszkań i rozmawiałem z wieloma wykonawcami. Szkoły są dwie. Jedni gruntują gruntem i nie chcą o niczym innym słyszeć. Inni i w tym miedzy innymi ja zawsze "gruntuje" najtańszą dostepną białą farbą biała. Jedno ale - dodaje do niej czystej wody w proporcjach 2 do 1 (2 miary farby i 1 wody oczywiście). Po takim przemalowaniu ściana nabiera wstępnie białego koloru znacznie ułatwia dalsze malowanie. Druga warstwa idzie już gładko, wałek sie nie ślizga tak jak po gruncie i po drugim przemalowaniu ściany kolorem cąłosć jest gotowa do oddania. Ważna rzecz. Po przemalowaniu tą pierwszą rzadzizną musisz poczekać do następnego dnia.

Malować farbami lateksowymi też trzeba umieć. Jesli podłoże jest źle wygipsowane, niedoszlifowane to pod tą farbą nic nie ukryjesz - wszystko będzie widać i męczyć okropnie. Poza tym malujemy zawsze od strony ciemniejszej pomieszczenia w strone okna.

Do tego jeszcze niektóre farby lateksowe mają taką właściwość, że zdzierają się ze ściany jak skórka np. przy odrywaniu taśmy malarskiej i dzieje się tak głównie po gruntowaniu gruntem. Natomiast gruntowanie rozcienczoną farbą znacznie ogranicza takie zjawisko i naprawdę najlepiej wypada gruntowanie farbą Kabe Aquateks lub podobną krzemianową. Do tego grunty mają znacznie gorsze właściwości dyfuzyjne.