Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbite fundamenty - co zrobić

wenus

Recommended Posts

Proszę o poradę jeśli chodzi o pokruszenie dużych "Hałd" na mnjesze.

Fundamenty zostały wykopane przez koparkę i w ten sposób pozybyliśmy się ławy, a zato mamy duży gróz.

W jaki sposób je pokruszyć na mniejsze kawałki?

Do tej pory uderzaliśmy ręcznie mniejszy kawałek o większy w ten sposób pęka duży kawałek. Jest to bardzo ciężka robota.

Ten Fachowiec od koparki nić nam nie doradził tylko wziął pieniądze i pojechał. Zostawiajac nam zepchnięte w jeden róg "hałdę gruzu".

Proszę o radę

Ten Fachowiec od koparki nić nam nie doradził tylko wziął pieniądze i pojechał

i to pewnie wtedy, kiedy spałaś

trzeba było gadać, żeby od razu połamałteraz to nie ma radzenia tylko trzeba kuć, albo zasypać i będzie górka

można wypożyczyć jakieś większe młoty elektryczne i do roboty

Młotem 5 kg próbowaliśmy, ale jest ciężej niż uderzać jeden o drugi.

Nie wiem jak by szło młotem udarowym.

Czy ktoś zbijał młotem udarowym i jakiej mocy trzeba by było wypożyczyć

A do co Ci ten gruz? Jak do niczego to go daj albo na podbudowę pod kostkę brukową, albo znajdź chętnego do przyjęcia gruzu ściągnij tego z koparka, zamów wywrotkę i niech ci to po prostu wywiozą. Albo młot 5kg... :lol:

szło by,a młot to lelktryczny najmocniejszy, albo taki jaki dacie radę udźwignąć

np hiltiTE 805 i 905 lub coś innego

najlepiej wypożyczyć

szło by,a młot to lelktryczny najmocniejszy, albo taki jaki dacie radę udźwignąć

najlepiej wypożyczyć

jeśli :

To udar też będzie zbyt ciężki, chyba, że namiastka ale wtedy miesiąc roboty :lol:

Wenus, mam nadzieję, że nie chcecie robić dużo sami na budowie, bo ten młotek to pikuś przy innych rzeczach :wink:

najlepiej wypożyczyć

jeśli :

To udar też będzie zbyt ciężki, chyba, że namiastka ale wtedy miesiąc roboty :lol:

Wenus, mam nadzieję, że nie chcecie robić dużo sami na budowie, bo ten młotek to pikuś przy innych rzeczach :wink:

trafiłeś w sedno Mice

bo jesli ktos nie ma pojecia jak posługiwac się młotem 5 kg /a to jest sztuka... wbrew pozorom/

to nie poradzi sobie równiez z udarowym

baje opowiadacie, udarowym sie dadzą rady?

to, że waży więcej nic nie znaczy, chyba nie widzeliście jak kurduple dają sobie radę z czymś takim

No ja to raczej przeciwieństwo "kurdupla" jestem a i obie metody mi znane dobrze z autopsji, ale nie kwestia w fizyczności człowieka, tylko chęci i umiejętnościach (vide 5kg było "ciężko" ? no bez jaj, to budowa domu, a nie klocki Lego, trochę mięsnie należy wysilić i się spocić).

Wg mnie (a trochę już pokułem) 11kg młot elektryczny (220V) załatwi sprawę. Wypożyczenie takiego to trochę ponad 100zł za dzień plus duże kilkaset złotych zastawu na ten czas.

Tylko musisz zapewnić dwie osoby do tego młota - żeby się zmieniały. Wtedy maszyna pracuje prawie non stop cały dzień. Kiedy jeden kuje, drugi odpoczywa - odsuwając "urobek" :p

Metoda sprawdzona osobiście. Ja pracowałem tak dwa razy Makitą i raz jakimś pomarańczowym "nonamem" (nie Hilti).

Wypożycz dwa ostrza - szpic i jakieś szerokie - przećwiczysz, którym lepiej będzie szło. Aha - i dla spokoju kup gdzieś okulary ochronne.

Nigdy nie wklejałam -

Proszę o instrukcję

poczytaj instrukcje forum /znaczki u góry/ FAQ

Czy mogę dodawać Obrazki?

Jak najbardziej możesz wstawiać obrazki do swoich postów. Jednakże obecnie nie istnieje możliwość przesyłania obrazków bezpośrednio na forum. Musisz więc wstawiać obrazki, które znajdują się na innym, ogólnodostępnym serwerze, np. http://www.moj-serwer.pl/moj-obraz.gif. Nie możesz wstawiać obrazków znajdujących się na twoim komputerze (chyba że jest on publicznie dostępnym serwerem) ani obrazków przechowywanych na stronach wymagających autoryzacji, np. skrzynki pocztowe, strony chronione hasłem itp. Aby wstawić obrazek użyj znacznika BBCode lub odpowiedniego znacznika HTML (jeśli jest to dozwolone).