Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jedna wielka fuszerka - POTRZEBNY PRAWNIK!!!!

8126

Recommended Posts

Witam!

Kupiłem nieruchomość od osoby fizycznej która zbudowała kilka obiektów z zamiarem sprzedania ich.

Lista wad które znalazłem i zgłaszałem jest długa. Prawdopodobnie jest więcej takich o których nie mam pojecia bo się na tym nie znam.

Poszukuję prawnika lub jakiejkolwiek innej skutecznej pomocy do wyegzekwowania w sądzie jakiegoś odszkodowania. W jaki sposób to zrobić.

Jeszcze obowiązuje okres rękojmi.

Pozdrawiam,

[email protected]

W zasadzie pokrył koszty jednej z napraw.

Podobno obowiązuje rekojmia 3 lata. Nie był to budynek użytkowany. Był budowany na sprzedaż i na to została spisana umowa.

Lokalizacja - okolice Warszawy.

Pozdrawiam,

owszem, rękojmia obowiązuje 3 lata na budynki. tylko jak się ją stosuje w takim wypadku? w końcu jak sprzedaję 50-letni dom to nie odpowiadam przez kolejne 3 lata za wszystkie wady, które znajdzie kupujący w tym okresie. a to jest taki sam rodzaj transakcji.

nie masz zapisu w umowie, że zapoznałeś się ze stanem technicznym budynku i nie wnosisz zastrzeżeń? to by rozwiązywało problem... na Twoją niekorzyść :(

też mnie temat ciekawi bo może też coś wybuduję i sprzedam - jak ktoś ma jakieś uwagi to piszcie :)

Moze to bylo na zasadzie developerki.

Wtedy jak kazdy prowadzacy dzialanosc ponosi odpowiedzialnosc za sprzedany towar.

Inaczej to sie ma do sprzedazy swojego domu .

Zapis o stanie technicznym powinien wystarczyc.

Przeciez nikt swiadomie zle sobie domu nie buduje i taka argumentacja chyba jest ok.A sprzedac zawsze mozna .

Tak mi sie wydaje , na zdrowy rozum :D

Moze to bylo na zasadzie developerki.

Wtedy jak kazdy prowadzacy dzialanosc ponosi odpowiedzialnosc za sprzedany towar.

Tylko czy osoba nie prowadząca działalności może robić developerkę? No nie może, z punktu widzenia prawa buduje dla siebie i sprzedaje - jak swój dom, i raczej nie będzie twierdzić że jest inaczej, ani nic to sugerującego nie zapisze w umowie (bo się podłoży na wiele innych sankcji podatkowych i nie tylko). Oczywiście w umowie można pewnie zawrzeć zapisy rozszerzające odpowiedzialność za sprzedaną rzecz do poziomu nawet lepszego niż dają developerzy - ale gdyby takie były to chyba nie byłoby tutaj tego pytania, tylko po prostu wystarczyło by wezwać do wykonania umowy.

• 3 weeks później...

Facet budował jako osoba prywatna ale takich transakcji zrobił kilka w roku. Na dodatek przesunął termin żeby nie płacić podatku bo za dużo domków w roku zbudował. Informację o innych mam w moim akcie notarialnym.

Jest jeszcze kilka zastrzeżeń o których można powiedzieć ale to już ewentualnie z osoba która naprawdę może pomóc. Choćby w odbrym uzasadnieniu pozwu sądowego.

Pozdrawiam,