8126 14.08.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Witam! Kupiłem nieruchomość od osoby fizycznej która zbudowała kilka obiektów z zamiarem sprzedania ich. Lista wad które znalazłem i zgłaszałem jest długa. Prawdopodobnie jest więcej takich o których nie mam pojecia bo się na tym nie znam. Poszukuję prawnika lub jakiejkolwiek innej skutecznej pomocy do wyegzekwowania w sądzie jakiegoś odszkodowania. W jaki sposób to zrobić. Jeszcze obowiązuje okres rękojmi. Pozdrawiam, [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 14.08.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 a co odpowiedział sprzedawca na zgłoszone przez Ciebie wady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.08.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 a czy osoba fizyczna sprzedająca nieruchomość w ogóle za coś odpowiada? obowiązuje rękojmia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8126 14.08.2007 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 W zasadzie pokrył koszty jednej z napraw.Podobno obowiązuje rekojmia 3 lata. Nie był to budynek użytkowany. Był budowany na sprzedaż i na to została spisana umowa. Lokalizacja - okolice Warszawy. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.08.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 owszem, rękojmia obowiązuje 3 lata na budynki. tylko jak się ją stosuje w takim wypadku? w końcu jak sprzedaję 50-letni dom to nie odpowiadam przez kolejne 3 lata za wszystkie wady, które znajdzie kupujący w tym okresie. a to jest taki sam rodzaj transakcji. nie masz zapisu w umowie, że zapoznałeś się ze stanem technicznym budynku i nie wnosisz zastrzeżeń? to by rozwiązywało problem... na Twoją niekorzyść też mnie temat ciekawi bo może też coś wybuduję i sprzedam - jak ktoś ma jakieś uwagi to piszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 14.08.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Moze to bylo na zasadzie developerki. Wtedy jak kazdy prowadzacy dzialanosc ponosi odpowiedzialnosc za sprzedany towar. Inaczej to sie ma do sprzedazy swojego domu . Zapis o stanie technicznym powinien wystarczyc. Przeciez nikt swiadomie zle sobie domu nie buduje i taka argumentacja chyba jest ok.A sprzedac zawsze mozna . Tak mi sie wydaje , na zdrowy rozum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.08.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Moze to bylo na zasadzie developerki. Wtedy jak kazdy prowadzacy dzialanosc ponosi odpowiedzialnosc za sprzedany towar. Tylko czy osoba nie prowadząca działalności może robić developerkę? No nie może, z punktu widzenia prawa buduje dla siebie i sprzedaje - jak swój dom, i raczej nie będzie twierdzić że jest inaczej, ani nic to sugerującego nie zapisze w umowie (bo się podłoży na wiele innych sankcji podatkowych i nie tylko). Oczywiście w umowie można pewnie zawrzeć zapisy rozszerzające odpowiedzialność za sprzedaną rzecz do poziomu nawet lepszego niż dają developerzy - ale gdyby takie były to chyba nie byłoby tutaj tego pytania, tylko po prostu wystarczyło by wezwać do wykonania umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8126 04.09.2007 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Facet budował jako osoba prywatna ale takich transakcji zrobił kilka w roku. Na dodatek przesunął termin żeby nie płacić podatku bo za dużo domków w roku zbudował. Informację o innych mam w moim akcie notarialnym. Jest jeszcze kilka zastrzeżeń o których można powiedzieć ale to już ewentualnie z osoba która naprawdę może pomóc. Choćby w odbrym uzasadnieniu pozwu sądowego. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts