Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co lepsze - służebność czy kupno udziału w drodze?

elania4

Recommended Posts

Witam,

Mój wujek chce kupić działkę, która nie ma bezpośredniego dostępu do drogi publicznej. Dojazd do działki jest zapewniony przez drogę prywatną, która należy do 3 niezależnych właścicieli mających swoje posesje przy tej drodze. Moje pytanie jest następujące: CZy lepiej dla mojego wujka byłoby uzyskać od tych 3 właścicieli służebność przejazdu, przechodu i przeprowadzenia mediów czy może lepiej byłoby stać się jednym ze współwłaścicieli owej drogi? Oczywiście w tym drugim wypadku za udział w drodze należałoby odpowiednio zapłacić. Czy w przypadku służebności mój wójek nie musiałby dbać o drogę tak jak właściciele (tzn. odśnieżać, utwardzać, sprzątać itp). czy służebność można wypowiedzieć?

Proszę o porady i komentarze.

Pozdrawiam

Właściciele drogi wewnętrznej mogą wyrazić zgodę na ustanowienie służebności gruntowej odpłatnie polegającej na prawie przejścia, przejazdu i przesyłu przez działkę stanowiącą wewnętrzną drogę dojazdową zapewniającą dostęp do drogi publicznej i ustalić opłatę za służebność gruntową

właściciele nieruchomości obciążonej mogą zobowiązać właściciela nieruchomości władnącej (Twojego wujka) do partycypowania w kosztach związanych z utrzymaniem, konserwacją oraz remontem drogi koniecznej na warunkach ustalonych przez siebie, w skrajnych przypadkach mogą zrzucić wszystko na właściciela nieruchomości władnącej

Ja namawiam na wykup udziału, sporo jest na ten temat na forum, poczytaj

• 4 weeks później...

Witam!!

Ja mam podobny problem

działka którą chcę kupić nie ma bezpośredniego dojazdu do drogi publicznej.

Leży natomiast przy drodze dojazdowej do ośrodka wypoczynkowego której właścicielem jest właśnie ten ośrodek który kiedyś był włąsnością skarbu państwa ale został sprzedany....... razem z drogą!!! Co dziwne bo obok działki którą chce kupić jest dom który tam stoi i jest zamieszkany od lat 40-stych. I nie wiem jak mógł to ktoś ( gmina powiat wójt nie wiem kto ) sprzedać razem z drogą pozbawiając tym sposobem mieszkańców dojazdu do drogi publicznej.

Właściciel działki którą chcę kupić rozmawia z włąścicielem drogi o wpisanie do KW wieczystej służebności tej drogi. Proszę o jakąś radę czy warto kupić tą działkę czy dać sobie spokój bo już sam nie wiem co z tym robić!!

Pozdrawiam

• 3 months później...

zastanawaim sie jak to jest z droga dojazdowa do dzialki budowlanej Planujemy kupic dzialke ktora lezy w trzecim rzedzie ( jest 6 rzedow) od drogi asfaltowej

Facet ( ktory nam sprzedaje) zrobil droge dojazdowa ze swojej ziemi do 9 dzialek i mowi ze podzieli jej wartosc na 9 wlascicieli dzialek i kazdy bedzie mu musial cofnac za ta droge

Czy on ma takie prawo czy on nie musi zagwarantowac dojazdu do dzialki Pomozcie Powiedzcie jak to dokladnie jest zebysmy nie poplyneli z kasa

zastanawaim sie jak to jest z droga dojazdowa do dzialki budowlanej Planujemy kupic dzialke ktora lezy w trzecim rzedzie ( jest 6 rzedow) od drogi asfaltowej

Facet ( ktory nam sprzedaje) zrobil droge dojazdowa ze swojej ziemi do 9 dzialek i mowi ze podzieli jej wartosc na 9 wlascicieli dzialek i kazdy bedzie mu musial cofnac za ta droge

Czy on ma takie prawo czy on nie musi zagwarantowac dojazdu do dzialki Pomozcie Powiedzcie jak to dokladnie jest zebysmy nie poplyneli z kasa

Jak bedziecie kupować tą działkę ,to od razu, za jednym aktem notarialnym, musicie zagwarantować sobie dojazd, na zasadzie wspólwlasności lub służebności. Co ci z działki bez dojazdu

. Potem ,to on ci może różnie "zawołać"za ten dojazd.

Sprawdż sobie szerokośc drogi musi mieć 4 lub nawet 4,5m szerokości.A i to może być za wąsko jak wszyscy właściciele zaczną stawiać ogrodzenia .czy się mnią dwa samochody

• 8 years później...
Wiem wskrzeszam trupa ale co tam :). Mam pytanie działka lezy przy drodze gminnej ale również ma służebność w drodze która na chwile obecna istnieje tylko na mapach, czy wszystkie mankamenty związane ze służebnością nadal ta działkę obowiązują. Co w przypadku gdy dom będzie korzystał tylko z drogi gminnej a od strony drogi ze służebnością będzie postawiony ogrodzenie?