Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na 30 czy 40 lat

Aga Ziebka

Recommended Posts

Drodzy forumowicze czytając Wasze wypowiedzi na temat kredytów myślę, że jesteście lepszymi doradcami od doardców bankowych:)))

Mam ograniczoną zdolność kredytową i Pani w banku zrobiła mi symulację spłat kredytu w wysokosci 180 tys zł na 45 lat!!!!!!!!!!!! Powiedziala, ze 540 miesięcy nie jest takie "straszne" i zawsze mogę spłacic kredyt wczesniej.

Doradzcie mi proszę czy powinnam brac kredyt na taki długi okres czasu czy powinnam zdecydowac na 20 lub 30 lat???

Aga

bierz na maxa jak dają, ale jak będziesz miała jakieś nadwyżki to nadpłacaj albo odkładaj i/lub inwestuj - tak żeby móc go jednak spłacić wcześniej. zawsze to lepiej mieć większą elastyczność. policz sobie jaka by była rata przy 30 latach i tyle co miesiąc jeśli możesz przeznaczaj na kredyt (w sposoby jak wyżej podałem), mów sobie, że masz kredyt na 30 lat. a w razie czego zawsze możesz przeznaczyć na kredyt mniej (tyle ile potrzeba przy tych 40 czy 45 latach - tyle będzie wymagać umowa) przez jakiś czas.

jeśli jednak wiesz, że nie potrafisz odłożyć, tylko przejesz to weź krótszy okres.

30 czy 40 lat - to w zasadzie nie ma znaczenia (oczywiscie poza tym, ze zapłacisz bankowi jakieś 50 tys więcej odsetek - przy 3,9% oproc.)

Zastanów się jednak czy bedziesz miała wolne środki na wakacje, samochód, kino, knajpę, drobne przyjemności....?

Moim zdaniem czasami lepiej mieć mniej metrów w mieszkaniu czy domu ale normalne życie.