TomekC73 21.06.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Pozwólcie że odświeżę wątek i zapytam Miałem nie robić drenażu - problem z odprowadzeniem wody. Dom postawiony w stanie surowym (bez piwnic), ławy na gł 1,60m, grunt gliniasty, iły piaszczyste, przy wykopie pod fund było suchutko ale zauważyłem że woda podskurna okresowo na wiosnę pojawiła sie - zbadałem to swoimi sposobami. Pomyślałem, że wykopę studnie chłonną, zrobiłem odwierty w kilku miejscach działki i akurat w jednym rogu mam ładne piaski. - Czy mogę zrobić wykop do drenażu w odl 1m od fyndamentów a od frontu budynku ok 2m ponieważ są już schody? - Czy koniecznie muszę kopać aż do głęb samych ław? czyli na 1,60m? (musiałbym kopać wtedy bardzo głęboką studnię) Chciał bym też na ten drenaż (jego górną część - żwirek) odprowadzić wodę z rynien tak aby po deszczu nie było mokro na działce. Czy tak można? Proszę o wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 25.06.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 26.06.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 jak masz iły i glinę to drenaż jest wskazany, wręcz konieczny! ja kopałem na ok 1,20 - do poziomu ław. co do instrukcji http://www.castorama.pl/porada/drenaz-opaskowy-budynku134/ trzeba kopać ostrożnie skoro już domek stoi, wszystkich rynien bym do drenażu nie kierował, będziesz musiał wypompowywać wodę ze studni, lub mieć tam pompę na stałę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.06.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam.Jeżeli budynek bez piwnic to drenaż jest zbędny.Liczy się tylko izolacja pozioma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 31.08.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam, mam pytanie - czy do drenazu zamiast grubego zwiru - 1-3cm, otoczakow, kamykow mozna zastosowac tluczen (takie cos biale co na drogi podsypuja?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 31.08.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam, mam pytanie - czy do drenazu zamiast grubego zwiru - 1-3cm, otoczakow, kamykow mozna zastosowac tluczen (takie cos biale co na drogi podsypuja?) Białe nie, bo to kamień wapienny i może się częściowo zlasować ale inny tłuczeń kamienny może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 31.08.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 dzieki zbigniew... tylko czy taki tluczen inny niz ten wapienny jest... chyba zly pomysl, musze to otoczaki 1-2 cm kupic... nie ma tanszego rozwiazania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts