Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż

Recommended Posts

Pozwólcie że odświeżę wątek i zapytam :D

Miałem nie robić drenażu - problem z odprowadzeniem wody. Dom postawiony w stanie surowym (bez piwnic), ławy na gł 1,60m, grunt gliniasty, iły piaszczyste, przy wykopie pod fund było suchutko ale zauważyłem że woda podskurna okresowo na wiosnę pojawiła sie - zbadałem to swoimi sposobami. Pomyślałem, że wykopę studnie chłonną, zrobiłem odwierty w kilku miejscach działki i akurat w jednym rogu mam ładne piaski.

- Czy mogę zrobić wykop do drenażu w odl 1m od fyndamentów a od frontu budynku ok 2m ponieważ są już schody?

- Czy koniecznie muszę kopać aż do głęb samych ław? czyli na 1,60m? (musiałbym kopać wtedy bardzo głęboką studnię)

Chciał bym też na ten drenaż (jego górną część - żwirek) odprowadzić wodę z rynien tak aby po deszczu nie było mokro na działce. Czy tak można? Proszę o wasze zdanie?

jak masz iły i glinę to drenaż jest wskazany, wręcz konieczny!

ja kopałem na ok 1,20 - do poziomu ław.

co do instrukcji http://www.castorama.pl/porada/drenaz-opaskowy-budynku134/

trzeba kopać ostrożnie skoro już domek stoi,

wszystkich rynien bym do drenażu nie kierował, będziesz musiał wypompowywać wodę ze studni, lub mieć tam pompę na stałę.

• 2 months później...
Witam,

mam pytanie - czy do drenazu zamiast grubego zwiru - 1-3cm, otoczakow, kamykow mozna zastosowac tluczen (takie cos biale co na drogi podsypuja?)

Białe nie, bo to kamień wapienny i może się częściowo zlasować ale inny tłuczeń kamienny może być. :wink: