Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

YTONG OBSYPANY ZIEMIĄ ?

Recommended Posts

WITAM

MAM TAKIE PYTANIE:

BUDUJĘ DOMEK Z YTONGA DO KTÓREGO PRZYKLEJONY JEST GARAŻ ,POZIOM GARAŻU JEST 50 cm PONIŻEJ POZIOMU DOMU (FUNDAMENTY SĄ NIŻSZE). CGHCIAŁBYM OBSYPAĆ DOM ZIEMIĄ ABY ZASŁANIAJĄC FUNDAMENTY O OK. 20-30CM .OBSYPUJĄĆ TEŻ GARAŻ OBSYPAŁ BYM NIE BETON TYLKO ŚCIANY NOŚNE -YTONG.JAK TO SIĘ BĘDZIE ZACHOWYWAĆ .CZY WYSTARCZY OBŁOŻYĆ FOLIĄ KUBEŁKOWĄ TĄ ŚCIANĘ POWYŻEJ FUNDAMENTÓW? NIE BĘDZIE CIĄGŁO OD SPODU I ZAWILGACAŁO ŚCIANY? FUNDAMENTY NIE IZOLUJĘ- TEREN SUCHY BEZ PODPIWNICZENIA

POZDRAWIAM

nie od razu Rzym zbudowano - nic nie wiedziałem o tej nietykiecie przepraszam, a tym banem to tak się przejąlem ................................

super rada ..........dostać bana

dzięki

wnioski wyciągłem więc pomoc w stylu zasyp kto ci zabroni najwyżej się zawali u mnie już jesteś ELITA FORUM - krzyczę

no widzisz, już lepiej

folia kubelkowa nie chroni przed wilgocią

zasypanie ytonga to slaby pomysł, ajk inni zauważyli, gazobeton nie lubi być ppt, nawet w piasku

musi być powyżej terenu, możesz go bardzo porządnie zaizolować i zasypać, ale problem z podciąganiem wilgoći pewnie wystąpi

obowiązkowo powinien być odcięty od śćiany fundamentowej, możesz polożyć papę termo ma ten pas ytonga, ktory będzie w ziemi, smarując wcześniej jakimś bitumem

a nie możesz mieć róznicy poziomów obsypki?

ps

elitą forum nie jestem

nia ja wymyślam te pierdoły zaraz pod nickiem

jestem pęczkiem rzodkiewek

ta Elita Forum to było do smiejusa

co do różnicy poziomów to i tak będą ,ale rzecz się wzieła stąd iż mam taras obok garażu i od strony bocznej (gdzie garaż) będzie dziura (trzeba będzie dać barierkę), albo zasypać tyle co z przodu i drugiego boku (tyle ,że tu mam fundament wysoko). Chicałem też zmniejszyć wymiar wysokościowy garażu -obecnie 2500 -na 2250 (spodobała mi sie brama Wiśniowskiego). Położyłbym styro i wylewka aby zmniejszyć na 2250 ,ale wtedy też muszę podnieść wjazd-kostka- i obłożyć kostkę dookoła garażu na wysokość wjazdu. To wszystko wiąże się z obsypaniem jednego ytonga .

Raczej pozostanę bez obsypywania bramę zrobi się na 2400 ( niestety nie Wiśniowski) a ytong będzie zasłonięty od dołu tylko kostką............

pozdrawiam