AZRAEL07 14.08.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 mam pytanie i zarazem problem. mianowicie chodzi o to że dom zarówno moj jak i sąsiada stoją w granicy dom sąsiada jest wyższy i w jego ścianie konkretnie w poddaszu wcześniej był tam strych znajduje się okno. dopóki na poddaszu był stryszek okno było mało użytkowane teraz strych przemieniono w mieszkanie a okno zaczęło bardzo przeszkadzac. chyba nikt nie życzył by sobie aby sąsiad obserwował całe podwórze co można zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 14.08.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Gdy budowałem budynek firmy ( jedna ściana w granicy działki ), okazało się, że nie mogę w tej ścianie umieścić żadnych okien, nawet za zezwoleniem sąsiada. Jedynym rozwiązaniem było okno o parametrach ściany tzn. cegła szklana. Wszystko skończyło się dobrze, odkupiłem od sąsiada 4 metry ziemi, scaliłem działki i mogłem już wstawić okna. Nasuwa mi to myśl, że okna sąsiada są w twoim przypadku niezgodne z prawem. Upewnij się w starostwie lub nadzorze budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 14.08.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Mamy do czynienia z domami już zbudowanymi (mam nadzieję, że wg zatwierdzonych w odległej przeszłości projektów). Jeśli domy w takim kształcie powstały legalnie, to niewiele da się zrobić. Punktem zaczepienia dla PINB byłoby, gdyby sąsiad przebudował w ostatnim czasie strych (w zakresie, na który jest wymagane pozwolenie na budowę, a takiego pozwolenia nie uzyskał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobutu 14.08.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 puść mu jakiegoś bluszcza na ścianę i okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 17.08.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 ja mam ścianę domu sąsiada w granicy i nie tylko okno poddasza, ale wielkie okno od pokoju. w związku z tym sąsiad co jakiś czas zerka i ciagle przylatuje z pretensjami, bo cos mu na naszej dzialce przeszkadza ..... kurde. a ja na temat jego nielegalnego okna usłyszałam: nie musze w ogóle z panią na ten temat rozmawiać .... okno było jak kupiłem dom. nie mam zamiaru go zamurować ... mnie zamurowało konkretnie ... żadnych negocjacji ... jest mi strasznie z tym źle, bo przyjazna jestem z natury i chciałam się dogadać. szukam informacji jak wysoki płot moge tam postawić, postawię chyba najwyższy nawet kosztem miejsca na mojej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.08.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 do 2,20 m bez zgody sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 17.08.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 to jestesmy w domu! dzięki retrofood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 17.08.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 A na tym płocie puść pnącze, które rośnie szybko i wypuszcza w górę pędy, które przynajmniej na wysokość pół metra ponad płot wyrośnie bez podpory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 17.08.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Dzikie wino powinno załatwić sprawę ale swoją drogą nie rozumiem tego ... żadnej chęci do współpracy ... nic. a jak ktoś chce to na moich zdjęciach (link w podpisie) widac dokładnie jak to wygląda. Okno na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 20.08.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 rozmwaiałam z sąsiadem, który powiedział, że jak jego okno i jego mur sa granicą mojej działki to mogę sobie kiwnąć palcem w bucie, nie mogę natomiast nic zrobić ... żadnego płotu. czy to prawda?nawet kosztem mojej działki? kompletnie mnie załamał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.08.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 LuiLin, nie załamuj się zawsze jest jakieś wyjście dowiedz się przede wszystkim jak to wygląda od strony prawnej - czy on może mieć to okno - to jest podstawa wszystkiego ja niedawno postawiłam płot kosztem mojej działki, bo ten co był to był betonowy, ażurowy i miał ok. 1,5m /a sąsiedzi BARDZO wścibscy/ najpierw oczywiście dowiedziałam się w gminie czy mogę no i do 2,2 m. mogłam i zrobiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 20.08.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Wystaw na swoim płocie napis sąsiedzie, nie podglądaj mnie ...tak żeby wszyscy widzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 20.08.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 mąż rozmawiał z kierownikiem wydziału budownictwa w starostwie pod które podlega wieś....i moge postawić płot 2,20. ale postaram się chyba mieć to na piśmie .....bo to naprawdę będzie płot tuż pod oknem. on ponoc może miec to okno, bo jak kupił budynek to już tak było a przepisy były inne. zmieniły się, ale to nie oznacza, że ona ma się zamurowac...czego zresztą mu nie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.08.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 a czy ten płot /2,2 m/ zakryje to okno? w całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 20.08.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 A właściwie, o które okno chodzi? Najpierw pisałaś o strychowym. Płot by musiał lewitować w poziomie, żeby cokolwiek pomógł na podglądanie ze strychu. Na fotkach są chyba dwa okna. Parter i strych. Jeśli chodzi o dolne, to płot trochę pomoże, ale jeśli jest naprawdę w ostrej granicy - to oznacza że praktycznie zamurujesz gościowi dostęp światła. A jeśli nawet trochę zostanie - to nie będą Cię zęby bolały od takiego widoku? Ćwierć okna nad płotem? Ładne to nie będzie. Już prędzej bym zrobiła jakąś pergolę, czy coś w tym duchu, pod takim skosem do płaszczyzny jego ściany, by uzyskać pożądaną intymność, a nie robić potworka i zostawić sąsiadowi trochę widoku (na co innego niż Twój majdan). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.08.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 A właściwie, o które okno chodzi? Najpierw pisałaś o strychowym. Pomyliło ci się, bo tu dwie osoby o tych oknach piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 20.08.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 otóż to AZRAEL07 ma problem ze strychowym ja mam rzeczywiście na ostrej granicy okno sąsiada ... zęby to będa mnie bolały od widoku jego twarzy w oknie, zawału dostanę jednak cos musze wymyśleć .... Elutku, ten płot może zakryć całkiem światło sąsiadowi .... więc moge miec kłopot ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 20.08.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Mur przed nosem sąsiadowi faktycznie nieładnie, pomijając problemy. Ja bym rozwinęła pomysł z pergolą - altankę tam jakąś delikatną sobie fundnąć, puścić po niej jakieś pnącze (winobluszcz, bluszcz czy co tam). Oczywiście w przyzwoitej odległości od sąsiada - żeby mógł to pnącze podziwiać w całej okazałości Ale też takiej, żeby działka nie ucierpiała A jak się będzie bardziej naprzykrzał, to to świetne miejsce na grilla jest. Sąsiad siedzi w oknie, podziwia bluszcza, zapaszek do dochodzi i brzęk butelek i dobrej zabawy. I podziwia bluszcza i może się tylko domyślać reszty No oczywiście co innego, jakby był grzeczny. Wtedy absolutnie grilla w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.08.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 A właściwie, o które okno chodzi? Najpierw pisałaś o strychowym. Pomyliło ci się, bo tu dwie osoby o tych oknach piszą Ło rety! Życie jest pełne niespodzianek! Kiedyś mnie to zabije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 21.08.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Dwie tuje i pozamiatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts