pyzia 17.07.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Poradźcie proszę - mamy na działce glinę i wysoki poziom wód gruntowych . Nasza działka jest trochę jakby w "depresji" względem drogi i sąsiednich działek. Będziemy nawozić trochę/dużo ziemi. Jakie warstwy nawozić po kolei aby cieszyć się za rok pięknym ogrodem? dzięki za wypwiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 17.07.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Witaj,mam taką samą sytuację w obecnym ogrodzie. Ponieważ nie dowoziliśmy nowej ziemi to mieszałam ziemie z piaskiem oraz wysypałam korą. Wszysto rosło bez problemów. Dodatkowo w zeszłym roku podsypałam rośliny azofoską i w tym roku rozrosły się niesamowicie.Natomiast jeśli będziesz przywozić nową ziemię to uważam iż wystarczy by to była dobra ziemia ogrodowa, uprawna (humus) a nie glina czy piasek i wtedy nie będziesz miała żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 18.07.2003 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Witam Z tego co pamietam w ostatnim Muratorze (07/2003) sa "przepisy" na postępowanie z gliną.A jeśli chcesz naprawde dużo podnosić poziom działki, to może warto najpierw zwieźć troche pospółki (jest najtańsza), a dopiero jako warstwę wierzchnia coś szlachetniejszego - czarnoziem, humus itp. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 21.07.2003 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Dzięki za rady! Pamiętałam, że gdzieś widziałam "procedurę" postępowania z gliną ,ale kupuję tyle gazet budowlanych i wnętrzarskich, że nie mogłam artykułu odnaleźć . Już się nie mogę doczekać aż zacznie być "bujnie" pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 24.07.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 U mnie jest odwrotnie. Przy wyskokim poziomie wód patrząc od dołu: piasek, humus, ziemia z wykopów i miejscami glina - ktoś nam podrzucił to kukułcze jajo przy okazji.Mam dużo myślenia jak zawalczyć z tą gliną. Ostatnio wymyśliłam, że gdybym miała ciągnik taki z wałkiem ślimakowym, to by ładnie się przemieszało to wszystko. Kurde, ale ja nawet nie wiem jak się takie urządzenie nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 24.07.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Jola, talerzówka. jeśli glina będzie wyschnięta, to można ją rozkruszyć, inaczej daremny trud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 25.07.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Smoku, na pewno talerzówka? bo mnie się bardziej z korkociągiem skojarzyło to urządzenie tylko w wersji poziomej! Do rozkruszenia tej gliny, to chyba młot pneumatyczny byłby najstosowniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 25.07.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Pyzia,dość duży artykuł o ogrodach na glinie i sposobach jej uzdatniania jest w najnowszym (sierpniowym) numerze czasopisma OGRODY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelP 25.07.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 mam podobna sytuacje jak Ty - glina + wysoki poziom wod gruntowych, na 600 m2 na ktorych chcialem miec trawnik nawiozlem 3 kamazy najtanszego piachu (600zl), potem poprosilem 'koparkowego, zeby mi ta rozgarnal (170zl) a nastepnie rolnika zeby mi to ladnie wymieszal z glina pod spodem glebogryzarka i zagrabil (200 zl - robil to pol dnia). Sam wysialem na to trawnik i teraz rozsnie ladna trawka.Pozostale roslinki (rozne drzewa i krzewy tez sobie radza) a woda juz nie stoi po deszczu. Przed domem mam nadal gline i widze roznice.pozdr, Pawel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 25.07.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Paweł, dzięki!To jest dobry pomysł z tym zmotoryzowanym rolnikiem, on na pewno będzie miał taki "korkociąg poziomy" albo coś równie mądrego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 12.05.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 A co w sytuacji gdy gdy działka to mocno zaniedbana, niezbyt sucha łąka i żaden "sprzęt ciężki" na nią nie wjedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 13.05.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Większość Mazowsza, w tym również Warszawa, posiada tereny bagienne. Są one trudne do zagospodarowania we własnym zakresie. Co nie znaczy - niemożliwe! Nie takie cuda się robiło . Wymaga to przede wszystkim zapału i troszkę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekCP 15.05.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 No właśnie - zapał i kasa i będzie dobrze Ja planuję na moją glinę nawieźć czarnoziem, tak do powierzchni o 10 cm grubości. Obawiam się tylko, ile tego będzie - działka ok.20a do zagospodarownaia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts