mamaMani 15.08.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Mam roczną podłogę, dębowa deska parkietowa (gr. 22 mm, szer. 8 cm, dł. do 1,80), na legarach. Deski były klejone i przybijane. Ubiegłej zimy podłoga popękała. Kolejny majster powbijał w szpary fleki. Latem podłoga zaczęła się rozszerzać. Dzisiaj w miejscach, gdzie były fleki deski "wstają" - tzn. tworzy się wybrzuszenie. Co mam robić? Cyklinować? Czekać aż zacznie się sezon grzewczy i podłoga sama się skurczy? Miejsca po flekach nie zostały zalakierowane. Czy to może być przyczyną wypaczania się desek?Proszę o pomoc i rzeczowe rady.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 15.08.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 -zerwać podłogę -WYKONAć PRAWIDłOWO IZOLACJę POZIOMą PRZECIWWILGOCIOWą-zmontować ponownie podlogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamaMani 15.08.2007 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Co to znaczy izolacja pozioma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Co to znaczy izolacja pozioma? czy pod legarami jest jakaś papa, folia ? czy jest to podłoga na parterze? czy poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamaMani 15.08.2007 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Pod podłogą jest tylko styropian. Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Pod podłogą jest tylko styropian. Nic więcej. a podłoga na gruncie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamaMani 15.08.2007 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Nie, w starej kamienicy, na ostatnim piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 przyczyną pęcznienia desek jest wilgoć wiec trzeba odizolowac deski od wilgoci lub wietrzyc /zwentylowac przestrzen pod podłoga, sprawdzic jak działa wentylacja w mieszkaniu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 15.08.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Ja mam parkiet w bloku (drugie piętro, w zimie 22 st C) i mam podobnie ja mamaMani a dodam że w zimie mam bardzo sucho a latem wilgotność jest kilka % mniejsza niż na zewnątrz. Więc chyba nie do końca tu zależy od izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 15.08.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 To że przyczyną deformacji jest wilgoć to pewne, natomiast trzeba sobie zdać sprawę co jest przyczyną gromadzenia się tej wilgoci. Według mnie są dwie przyczyny : zła wentylacja, a ponieważ to kamienica więc napewno w tym tkwi główny problem i druga to sposób ocieplenia pod podłogą - lepsze efekty dała by wełna mineralna gdyż ta nie stanowiłaby bariery dyfuzyjnej dla wilgoci, natomiast styropian w tym przypadku oprócz ocieplenia zachowuje się właśnie jak izolacja pozioma i tu konkretnie się to nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts