Fugas 17.07.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Pomijajac jak jest w projekcie - architekt wykonujacy go jeszcze długo nie będzie architektem mam pytanie. Mam ścianę fundamentową z bloczków 38cm na której ma być wieniec - czy robić ostatnie bloczek na sztorc 12cm i wieniec zaszalować od wewnątrz - powstanie 26cm szer x 24 cm wysoki czy w inny sposób? Sciana budynku BK 24 cm ocieplana wełną 12 cm - podobny dylemat robić wieniec na całej szerokości sciany czy też dać płytkę BK 6cm na sztorc i zaszalować od wewnątrz pod teriva (wieniec bedzie opuszczony 4cm) wtedy byłoby 18 cm szer i 24 cm wys. wieńca. Jak to jest u Was?Bardz prosze o info? PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 17.07.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Wieniec fundamentu mam dokładnie taki jak opisałeś. Ściany natomiast z BK 36 dom i 24 garaż, wszystko na klej. Narazie sklepią garaż z 24 (bo niżej) na nich od zewnątrz BK 12 na sztorc a od wewnątrz cegła ceramiczna pełna na zaprawie na płask (podobno lepiej przenosi obciążenia). Ponieważ do cegły użyawają zaprawy to wystaje do środka ok 1 cm. Śmieję się że to będzie przymiar dla tynkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 17.07.2003 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 W Muratorze pisza ze ta cegle mozna sobie darowac ze po zalaniu i tak bedzie dobrze przenosic. Mozna podobno belki Teriva klasc na scianki tylko zeby z 10cm chwycily. Dzieki za info. Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 17.07.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Przepraszam. Niedoczytałem się Twojego postu. U mnie fundament jest zwieńczony bloczkami od wewnątrz i zewnątrz. Powstał swego rodzaju szalunek tracony do którego włożono zbrojenie i zalano betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 17.07.2003 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 To jakie masz wymiary ściany fundamentowej grubosc 38cm? dwa bloczki na sztorc i w środku zbrojenie i wylewka?to wymiary wieńca wynoszą 38-2 x 12 = 14 cm?? szerokosc Czy moze cos zle wyliczylem?Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.07.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 a mi radzą żebym w ogóle zrezygnował z wieńca nad ścianką fundamentową i dał po dwa pręty między ostatnie 2 warstwy bloczków. POdobno wieniec nie ma sensu, bo ścianka fundamentowa ma mieć u mnie 74 cm wysokości. Jakiej wysokości są u was te ścianki fundamentowe, na których dajecie wieniec? Bo cały czas nie jestem pewien czy mam go dawać, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.07.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ja mam dwie wysokosci 120 i 90 cm z wiencem. Kto tak doadza? Czy to zapewni sztywnosc calosci scian fundamentów?Byloby najłatwiej tylko czy najłatwiej znaczy dobrze?O to jest pytanie. Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 17.07.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 U mnie fundament był z bloczków 24 cm (swoją drogą po co ci fundament 38 cm do bloczków 24 cm?) i na tym wieniec na całej szerokości i wys. 15 cm : 24x15 - zbrojony 4x fi10. Ściana Pth 30Przy stropie będzie węższy - od zewnatrz będzie przemurowanie 8 cm - czyli na wieniec zostanie ok 22 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 18.07.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Do Fugas'a. Przepraszam że nie odpowiedziałem odrazu ale łączę role inwastora, zaopatrzeniowca, konsultanta a i normalna praca musi być zrobiona. Tak wieniec fundamentu mam 38-2*12=14cm z 4*pręt 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 18.07.2003 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Podjąłem meska decyzje i rezygnuje z fundamentowych 38cm zrobie 24 cm (sciany bede mial BK 24cm) wiec spoko starczy co do wienca zastanawia mnie to, co pisze Mieczotronix z tymi pretami w spoinach. Czy ktos tez o tym slyszal? Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts