Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec fundamentow i scian - pomocy!!!

Recommended Posts

Pomijajac jak jest w projekcie - architekt wykonujacy go jeszcze długo nie będzie architektem mam pytanie.

Mam ścianę fundamentową z bloczków 38cm na której ma być wieniec - czy robić ostatnie bloczek na sztorc 12cm i wieniec zaszalować od wewnątrz - powstanie 26cm szer x 24 cm wysoki czy w inny sposób?

Sciana budynku BK 24 cm ocieplana wełną 12 cm - podobny dylemat robić wieniec na całej szerokości sciany czy też dać płytkę BK 6cm na sztorc i zaszalować od wewnątrz pod teriva (wieniec bedzie opuszczony 4cm) wtedy byłoby 18 cm szer i 24 cm wys. wieńca.

Jak to jest u Was?

Bardz prosze o info?

Pzdr

Fugas

Wieniec fundamentu mam dokładnie taki jak opisałeś. Ściany natomiast z BK 36 dom i 24 garaż, wszystko na klej. Narazie sklepią garaż z 24 (bo niżej) na nich od zewnątrz BK 12 na sztorc a od wewnątrz cegła ceramiczna pełna na zaprawie na płask (podobno lepiej przenosi obciążenia). Ponieważ do cegły użyawają zaprawy to wystaje do środka ok 1 cm. Śmieję się że to będzie przymiar dla tynkarzy.

a mi radzą żebym w ogóle zrezygnował z wieńca nad ścianką fundamentową i dał po dwa pręty między ostatnie 2 warstwy bloczków. POdobno wieniec nie ma sensu, bo ścianka fundamentowa ma mieć u mnie 74 cm wysokości. Jakiej wysokości są u was te ścianki fundamentowe, na których dajecie wieniec? Bo cały czas nie jestem pewien czy mam go dawać, czy nie?

U mnie fundament był z bloczków 24 cm (swoją drogą po co ci fundament 38 cm do bloczków 24 cm?) i na tym wieniec na całej szerokości i wys. 15 cm : 24x15 - zbrojony 4x fi10. Ściana Pth 30

Przy stropie będzie węższy - od zewnatrz będzie przemurowanie 8 cm - czyli na wieniec zostanie ok 22 cm.