Jarek_75 15.08.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Powoli robię przymiarkę do bramy wjazdowej samonośnej, męczy mnie jedno pytanie czy do takiej bramy należy wylewać fundament łączący słupy bramy i furtkę + oddzielnie stopa ? Jak macie to zrobione u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 15.08.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 jak samonośna to po co wspólny pod słupy które nic nie przenoszą (no prawie nic) - ja wykopałem dziue o wymiarach 150x40 i ok 100cm głębokośći i zalałem to betonem - w to porządne kotwy do wózków i wszystko - pod bramą nie ma wogóle fundamentu a słupki mają swój od podmurówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 15.08.2007 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 To że fundament pod bramę (stopa) konkretnie pod wózki ma być to ja wiem mi właśnie chodzi o fundament pomiędzy słupkami. Czy pomiędzy słupami klinkierowymi też ma być wylany fundament czy w przypadku bramy samonośnej jest to niepotrzebne, ale wiem że różnie ludzie robią niektórzy wylewają fundamenty pomiędzy słupkami a niektórzy nie. Jak to jest w waszym przypadku. Przekopałem forum ale nie ma nigdzie wątku gdzie było by napisane o fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 15.08.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 szkoły są różne - jedni leją fundament inni przy układaniu bruku wkładają w poprzek krawężniki - a wszystko po to zeby potencjane zwierzątka (pieski) sie nie przekopywały i żeby bruk się nie rozchodził - funkcji konstrukcyjnej płotu nie zauważam - ja nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 15.08.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 ps - oczywiscie pod samym słupkiem (jak i płotem klinkierowy musi byc - ale pomiędzy - chyba lepiej dac potem najgrubszy krawężnik - chyba że znasz docelową wysokość bruku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.08.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 To zależy chyba od koncepcji wjazdu. Jesli ma być kostka to pod bramą dać kostkę i nic więcej, jak trawa to trawa (chyba, że teren jest zasypywany śniegiem. Wtedy lepiej coś równego do odgarniania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 17.08.2007 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Ale mi chodzi o to jak Wy macie u siebie właśnie w tym jest cały problem czy wylewać fundament pomiędzy słupami bramy wjazdowej czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 17.08.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Ja mam wylany fundament pomiędzy słupkami bramy wjazdowej. Dodatkowo jest on zbrojony prętami fi10 i odpowiednio zaniżony. Ogrodzenie z cegły klinkierowej murowali specjaliści (tak wypadli w moim odczuciu) i przekonali mnie, że jest to potrzebne, bo pozwoli zachować ciągłość konstrukcji "ławy", wzmacniając ją tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.08.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Ja mam oddzielne następujące fundamenty :- fundament murowanego klinkierowego ogrodzenia (w tym słupka klinkierowego)- taki sam fundament z przeciwnej strony bramy (te fundamenty nie łączą się ze sobą)- fundament rolek bramy (dolany do fundamentu ogrodzenia, na styk)- fundament słupka dojazdowego bramy (dolany do fundamentu ogrodzenia, na styk)Brama jest oczywiście cofnięta wgłąb działki o kilkanaście centymetrów.Działa już 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 17.08.2007 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 dzięki o takie odpowiedzi mi chodziło proszę o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 09.07.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Witam, dobry watek. Tez kieruję się ku fundamentowi przy bramie przesuwnej, mimo, że jak widzę, wielu go nie robi. Czy w trakcie wylewania takiego fundamentu można w nim osadzić bezpośrednio krawężniki najazdowe, które będą progiem w bramie i zarazem oparciem dla kostki brukowej?Ponadto jak radzicie, czy taki próg powinien być symetrycznie w osi słupków bramy, czy dokładnie pod bramą przesuwną czyli głębiej? Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 09.07.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Nie ma jak odkopac post sprzed 11 lat Próg ma być zlicowany z zewnętrznymi słupkami ogrodzenia (nie bramy). To chyba jedyne wyjście jesli to ma jakoś wyglądać. A fundament pod sama bramą to kasę wywalona w błoto (glebę). Nie widze żądnego uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 09.07.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Rzeczywiście Też nie widziałem uzasadnienia, ale już widzę -ale dziwna gleba rusza się gdy coś jedzie, więc będzie to wzmocnienie oporowe również dla kostki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 10.07.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Rzeczywiście Też nie widziałem uzasadnienia, ale już widzę -ale dziwna gleba rusza się gdy coś jedzie, więc będzie to wzmocnienie oporowe również dla kostki... aha czyli pod bramą ci ziemia pracuje a na podjezdzie juz nie? Na wszelki wypadek zalej cały podjazd betonem do strefy przemarzania - tak dla spokoju 1.2m głęboko. 100m3 betonu powinno starczyć. Pod ciągi pieszych możesz mniej - 0.8m glębokości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 10.07.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 OK, dam na wszelki wypadek 150 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts