Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod bramę samonośną.

Recommended Posts

To że fundament pod bramę (stopa) konkretnie pod wózki ma być to ja wiem mi właśnie chodzi o fundament pomiędzy słupkami. Czy pomiędzy słupami klinkierowymi też ma być wylany fundament czy w przypadku bramy samonośnej jest to niepotrzebne, ale wiem że różnie ludzie robią niektórzy wylewają fundamenty pomiędzy słupkami a niektórzy nie. Jak to jest w waszym przypadku. Przekopałem forum ale nie ma nigdzie wątku gdzie było by napisane o fundamentach.

Ja mam wylany fundament pomiędzy słupkami bramy wjazdowej. Dodatkowo jest on zbrojony prętami fi10 i odpowiednio zaniżony. Ogrodzenie z cegły klinkierowej murowali specjaliści (tak wypadli w moim odczuciu) i przekonali mnie, że jest to potrzebne, bo pozwoli zachować ciągłość konstrukcji "ławy", wzmacniając ją tym samym.

Ja mam oddzielne następujące fundamenty :

- fundament murowanego klinkierowego ogrodzenia (w tym słupka klinkierowego)

- taki sam fundament z przeciwnej strony bramy (te fundamenty nie łączą się ze sobą)

- fundament rolek bramy (dolany do fundamentu ogrodzenia, na styk)

- fundament słupka dojazdowego bramy (dolany do fundamentu ogrodzenia, na styk)

Brama jest oczywiście cofnięta wgłąb działki o kilkanaście centymetrów.

Działa już 3 lata.

• 10 years później...

Witam, dobry watek. Tez kieruję się ku fundamentowi przy bramie przesuwnej, mimo, że jak widzę, wielu go nie robi. Czy w trakcie wylewania takiego fundamentu można w nim osadzić bezpośrednio krawężniki najazdowe, które będą progiem w bramie i zarazem oparciem dla kostki brukowej?

Ponadto jak radzicie, czy taki próg powinien być symetrycznie w osi słupków bramy, czy dokładnie pod bramą przesuwną czyli głębiej? Pozdrwiam

Rzeczywiście :) Też nie widziałem uzasadnienia, ale już widzę -ale dziwna gleba rusza się gdy coś jedzie, więc będzie to wzmocnienie oporowe również dla kostki...

aha czyli pod bramą ci ziemia pracuje a na podjezdzie juz nie? Na wszelki wypadek zalej cały podjazd betonem do strefy przemarzania - tak dla spokoju 1.2m głęboko. 100m3 betonu powinno starczyć. Pod ciągi pieszych możesz mniej - 0.8m glębokości...