Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest szansa na pozwolenie dobudowania - foto?

piotrpl

Recommended Posts

Witam, czy mam szanse na otrzymanie pozwolenia na dobudowanie do werandy tej na zdjeciu dodatkowego kawalka domu?? dokladnie to w tu gdzie jest ta wiata i dalej jakies 7-8m wzdloz plotu. wysokosc dobudowki taka jak werandy

http://cinemart.pl/wiata/1.jpg

http://cinemart.pl/wiata/2.jpg

a dokladnie to tak wyglada

http://cinemart.pl/wiata/3.jpg

lub link google http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=52.328153,21.117418&spn=0.0028,0.006738&t=k&z=18&om=1

Nie znam sie na prawie czy wolno ,czy nie.Ale widze że jest to w srodku podwórka graniczącego z sąsiadem.Jeśli żyjesz z nim dobrze to dobuduj sobie.

(My dobudowaliśmy sobie 4 lata temu pokój bez pozwolenia do domu kostki ((nie mamy aktu własności ,bo przodkowie nie zyją)).jako rolnicy mogliśmy te 35m2.Ale znalazł sie jakis nadgorliwy i wysłał anonim najpierw do gminy,a później do starostwa.Finał : kontrola była i sprawa ucichła.

Jeszcze raz podkreślam od siebie.Wszystko zależy od sąsiadów i kumoterstwa z nimi.

A to fotka dobudówki

http://img245.imageshack.us/img245/2995/dscf0872cf3.jpg[/img]

a nasza działka jest narożna i wszystko widać.Oczywiście nie namawiam na takie samowolki. :lol:

Po ostatniej mojej wizycie w gminie

powiedziano mi WYRAŹNIE

ze obecnie zgoda sasiadow nie jest do niczego potrzebna

,ani wymagana czy pomocna

chodzi o to czy prze/do/budowa jest zgodna z prawem budow. -aktualnym

i wchodzą tu w gre żywe potrzeby i warunki mieszkalne

a ze juz badz wkrótce prawo budow. bedzie bardzo zliberalizowane

wiec sadze ze masz obecnie spore szanse a w przyszlosci większe

Po ostatniej mojej wizycie w gminie

powiedziano mi WYRAŹNIE

ze obecnie zgoda sasiadow nie jest do niczego potrzebna

,ani wymagana czy pomocna

chodzi o to czy prze/do/budowa jest zgodna z prawem budow. -aktualnym

i wchodzą tu w gre żywe potrzeby i warunki mieszkalne

a ze juz badz wkrótce prawo budow. bedzie bardzo zliberalizowane

wiec sadze ze masz obecnie spore szanse a w przyszlosci większe

wiec w polowie sie ciesze :) smigne do urzedu isie dowiem , potrzeby mieszkalne jak najbardziej bo babka jest ciezka w zyciu z nami tak wiec chce dobudowc kuchnie lazienke i jeszcze jeden pokoj bo obecnie tylko mamy do dyspozycji poddasze , a wszelkie media sa wspolne z babka.

pozdr pio

WITAM Z TEGO CO sie orientuje musisz wbic sie do starostwa powiatu i porozmawiac z Pania Naczelnik na ten temat; mysle ze wystarczy tylko zgłoszenie budowy i chyba ze bedzie potrzebny projekt budowy z dziennikiem czyli pozwolenie na budowe jezeloi jest to teren wieczysty Twoj to nie ma problemu ale wypadalo soie przejs c do Pani Naczelnik wydzialu budownictwa i architektury

popieram gdyz w gminie chyba niewiele wiedza co mozna a co nie a do tego jeszcze ktore przepisy sa aktualne to jeszcze mniej(bez urazy dla pan w gminach)

powodzenia

• 2 weeks później...
kuzynka mojej żony również rozbudowywała z tym że poniemiecki stary dom, z tego co się dowiedziała okazało się że od ulic głównych, od strony wejść na wszelkie zmiany, nawet wylanie tarasu trzeba mieć zgodę, zaś od strony podwórka można robić sobie rozbudowy, z tym że niezbędne jest aby było to prowadzone pod okiem kierownika budowy na piśmie oczywiście. (zgodnie ze sztuką).

no spoko dobudowac mozesz czemu nie tylko zapomnij o oknie w granicy nie wolno a co do tego czy sasiad musi wyrazic zgode przeciez ty stawiasz w tym miejscu co on ma garaz no i co z tego ze on jutro moze go rozebrac ale dzi tam stoi wiec jak by co jego zgoda juz jest a reszte to sie musisz dowiedziec pewnie pozwolenia na rozbudowe musi byc nie wiem powodzonka z babcia daj jej ogrodek i swiety spokoj

no spoko dobudowac mozesz czemu nie tylko zapomnij o oknie w granicy nie wolno a co do tego czy sasiad musi wyrazic zgode przeciez ty stawiasz w tym miejscu co on ma garaz no i co z tego ze on jutro moze go rozebrac ale dzi tam stoi wiec jak by co jego zgoda juz jest a reszte to sie musisz dowiedziec pewnie pozwolenia na rozbudowe musi byc nie wiem powodzonka z babcia daj jej ogrodek i swiety spokoj

witam,

no okien nie mam zamiaru robic na sasiaow co najwyzj dachowe ale takie to chyba mozna, a z ogrodka to wogole nie korzystam , dopiero jak w pelni bedzie moj to wkrocze tam z pila i zrobie po swojemu ;)

narazie jestem umowiony z budowlancem czy da rade podniesc dach bez rozbiorki na lewarach, tak juz robilo czesc moich sasiadow tyle ze my mamy juz polozone panele i oka dachowe.. no ale straty sa wpisane w lepsze jutro ;)

pozdr

tylko że garaż wygląda na jakąś blaszankę, którą można zdemontować w 20 minut a nie na budynek..... i jego obecność nie oznacza bynajmniej zgody sąsiada...... całe szczęście jeszcze nie jest tak, że każdy może budować co chce i jak chce, nie patrząc na sąsiada, granice działek itp.... i niech tak zostanie!

zgadazm sie z toba ale jak moj znajomy stawial garaz z plyt betonowych ktory tez mozna bylo w 20 minut przestawic to musial miec zgode sasiada zreszta to i tak wsztstko zalezy od pani w uzedzie jak sie wyspi to takie papiery wola sam wiem po sobie czekolade dostala i juz mapke moglem inna przyniesc i sprawe zalatwilem w dwa dni a dwa miesiace pozdrawiam

• 4 years później...