hopki 15.08.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 i znow prosze Was o pomoc!!! Najpierw w pomieszczeniu nad garazem A miala byc garderoba ,pralnia,suszarnia,prasowalnia-takie pomieszczenie gospodacze!!Jednak kazdy kto patrzy to uwaza,ze tam idealnie pasowalaby sypialnia!!!Wiec zaczelismy kombinowac!!a ze chcemy tam zostawic widoczne belki drewniane ,chybe jetki (tak to sie nazywa) i sypialnia mialaby swoj klimat ,oczywiscie wejdzie tam spokojnie duza szafa!! no i pojawil sie problem z łazienkaB Umywalka zaraz na kominie po prawej,dalej lekko schowany kibelek;pod oknem bardziej na prawo wanna prostokatna 180 x 80 (taki plan),obok wanny marzy mi sie fotel rattanowy No i gdzie umiescic prale?a na dodatek chcialaym zeby to byl taki zabudowany jakos schowek,gdzie moglabym jescze wstawic proszki ,mopy itp!!! Myslelismy zrobic tu zaraz po lewj stronie w rogu i nawet jestesmy sklonni zrobic wneke kosztem pokoju C!Byla nawet mysl zeby wstawic pralke zaraz zakominem obok umywalki!!ale ja juz sama nie wiem!!mysle i mysle!!moze ktos mi pomoze?moze mielibyscie jakis pomysl,gdzie schowac prale!!mozemy pomniejszyc ktorys z pokoi!!a moze wrocic to pierwotnego planu -pomieszczenia gospodarczego nad garazem!!!a moze macie pomysl na inne rozplanowanie lazienki?? http://images29.fotosik.pl/59/33f7512f551024a4.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 16.08.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Wrzuć rzut z dokładnymi wymiarami pomieszczenia.Podaj co byś chciała (kabina?,bidet?), a co musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 16.08.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Moim zdaniem to nie jest kwestia tego, gdzie postawisz pralkę, ale troche szerszy problem:1. czy trzy sypialnie, które masz na górze wystarczą dla rodziny , czy faktycznie potrzebna jest dodatkowa czwarta sypialnia? - jeśli sypialnia jest potzrebna - powiększyłabym łazienkę kosztem pokoju C i na całej długosci sciany zrobila blat, pod którym byłaby pralka, koszyki na brudną odzież, półki na na proszki, płyny itp. Przy takim rozwiązaniu nadal pozostaje problem suszenia, zwlaszcza w okresie wiosennym i jesiennym, kiedy nie mozna wywiesic prania na zewnatrz. 2. jeśli sypialnia dodatkowa nie jest potrzebna, a jesteście lub będziecie rodziną z dzieciakami zdecydowanie zrobilabym w pomieszczeniu A pralnio-suszarnie i garderobę. Masz oddzielne miejsce do prania, suszenia, prasowania gdzie nikt nie wchodzi i nawet jak nie wyrabiasz się na bieżąco z robota, to nie szkodzi. Mieszkamy teraz w duzym mieszkaniu i mimo to z miejsca na miejsce muszę przekladać rzeczy, których nie zdąże wyprasować. W nowym domu zaplanowałam właśnie takie pomieszczenie nad garazem. Tak, ze moim zdaniem najważniejszą decyzją nie jest usytuowanie samej pralki ale tego wszystkiego co się z tą pralka przed i po wypraniem wiąże. Pozwodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 16.08.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 A ja, jeśli dodatkowa sypialnia nie jest potrzebna,zrobiłabym pralnio-suszarnię w pomieszczeniu B (bo na ten cel pow.11,2 moim zdaniem wystarczy), łazienkę w E, a w A - sypialnię, bo jest zapewnia większą intymność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 16.08.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 A ja, jeśli dodatkowa sypialnia nie jest potrzebna,zrobiłabym pralnio-suszarnię w pomieszczeniu B (bo na ten cel pow.11,2 moim zdaniem wystarczy), łazienkę w E, a w A - sypialnię, bo jest zapewnia większą intymność A wiesz, że masz rację Spokojnie w B wszystko się zmieści, a E bedzie super łazienka -rzeklabym pokojem kapielowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 16.08.2007 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 http://images24.fotosik.pl/60/3e85700220bd3710.jpg nie wiem czy da sie cos przeczytac z tego,ale nie umiem inaczej !!! tojaxdotka...ciekawy pomysl mi podsunelas,bo ja juz chcialam ,ktorys z pokoi na gospodarczy zmienic!!!a nie pomyslalam o zmianie lazienki!!!Musze pomyslec ,i przespac sie z tym pomyslem!!!bo ta syppialnia nad garazem,jeszcze same sciany -a juz ma taki swoj klimat!!! a wlazience chcialam miec wanne,kibelek i umywalke !!! Sypialnia tak naprawde kolejna nie bylaby potzrebna,bo planujemy dwojke dzieci,jedno juz jest Małgorzata & Bogdan Masz oddzielne miejsce do prania, suszenia, prasowania gdzie nikt nie wchodzi i nawet jak nie wyrabiasz się na bieżąco z robota, to nie szkodzi. Mieszkamy teraz w duzym mieszkaniu i mimo to z miejsca na miejsce muszę przekladać rzeczy, których nie zdąże wyprasować. no wlasnie chcialabym jedno takie pomiesczenie ,gdzie mialabym swoj "bałagan" dziekuje Wam bardzo ,a gdyby wpadło Wam cos jeszcze na mysl -to piszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 16.08.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 wlazience chcialam miec wanne,kibelek i umywalke !!! na pewno nie chcesz bidetu? - bardzo się przydaje a i kabina by weszła Prześpij się i zdecyduj, gdzie łazienka. Dobrze by było, gdyby udało Ci się wkleić rzut samego pomieszczenia na łazienkę, bo ten jest obszerny i nie bardzo można odczytać wymiary. Z tego planu widzę, że pom.A jest niżej od reszty, to dodatkowo przemawia mi za sypialnią - większa izolacja od pokoi dzieci Sypialnia tak naprawde kolejna nie bylaby potzrebna,bo planujemy dwojke dzieci,jedno juz jest A co jak będzie trójka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 16.08.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 A ja bym nie przenosiła łazienki do pokoju E, właśnie ze względu na to, że sypialnia A jest na niższym poziomie i jeszcze dookoła schodów trzeba lecieć. Trochę niewygodna ta komunikacja do łazienki byłaby (np. po nocy do łazienki, to ja bym się zabiła natychmiast na schodach). Zostawiłabym łazienkę tam gdzie jest (B) - 11 m to i tak mała nie będzie. A w pokoju E pralnię, suszarnie itp. Inne wyjście, to zostawić samą pralkę w łazience, a w pokoju E dalej garderoba, suszarnia, graciarnia itp. Generalnie nie robiłabym garderoby, jeśli miałaby w tym samym pomieszczeniu stać pralka. Widziałam też w takim pokoju (garderoba, suszarnia, prasowalnia, maszyna do szycia i in. "rozłożone" na stałe) awaryjne łóżko dla mniej zobowiązujących gości (jak jest pralka to już nie bardzo). Poza tym w razie czego łatwiej przerobić właśnie na dodatkową sypialnię. A zdecydowanie najbardziej popieram propozycję przespania się z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 16.08.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Trochę niewygodna ta komunikacja do łazienki byłaby (np. po nocy do łazienki, to ja bym się zabiła natychmiast na schodach). To może malutka,prywatna łazienka przy sypialni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 16.08.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Tak, zaraz koło tej szafy dużej, łóżeczko też jeszcze wejdzie - malutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 16.08.2007 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 tojaxdotka....co do bidetu,to jakos sie nad tym niegdy nie zastanawialam ,tylko od razu powiedzialam nie,choc teraz pewie zaczne!!moze podasz wiecej zalet Kabina ma byc w lazience na dole,wiec u gory nie chce!! Z tego planu widzę, że pom.A jest niżej od reszty, to dodatkowo przemawia mi za sypialnią - większa izolacja od pokoi dzieci ... tak i to jest dodatkowy plus!!! A co jak będzie trójka nigdy nie rozwazalamm opcji trojki dzieci ale domek jest na tyle duzy ze w razie gdyby los zechcialby podarowac nam jeszcze jeden cudzik malenki ...to zapytam Was za pare latek co robic? OK..no wlasnie tez sie nad tym zastanawialam ,czy wstawiac pralke tam dzie garderoba,ale nie uslyszalam sprzeciwow!! Po analizowaniu propozycji tojaxdotka...wlasnie sie zastanawialam czy to nie bedzie za daleko z sypialni do lazienki Inne wyjście, to zostawić samą pralkę w łazience, a w pokoju E dalej garderoba, suszarnia, graciarnia itp. no wlasnie taka tez byla moja pierwsza opcja,zaraz w tym rogu po lewej i nawet kosztem pokoju C (jakas wneke)i chcialabym ja jakos zabudowac ,a i jeszcze ukryc proszki ,mopy itp To może malutka,prywatna łazienka przy sypialni ? no to juz za duzo kombinowania,chyba nie !!! Tak, zaraz koło tej szafy dużej, łóżeczko też jeszcze wejdzie - malutkie najpierw dla malenstwa lozeczko ,a potem jeszcze tapczanik jak bedzie starsze ...bo łozeczko zajmie drugie no i coz juz sama nie wiem....moze i dobry pomysl z ta garderoba suszarnia prasowalnia w pokoju E ,tylko co z ta pralka a moze wydzielic jakas wneke kosztem pokoju A,tylko ze tam bedzie schodek.... dodam ze na parterze nie mam jak wydzielic takiego pomieszczenia!!a czy do piwnicy bedzie mi sie chcialo latac kurcze ,tak jak to widze to zaraz zmienilabym projekt .... a tu rzut lazienki http://img167.imageshack.us/img167/8042/planlazienki1ik8.th.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 16.08.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Można powiększyć łazienkę kosztem pokoju C, na całej długości wspólnej ścianki. Tam za jakimiś drzwiami suwanymi/panelami, czymś takim schować pralkę, mopy, odkurzacz, proszki itd. Zyskasz w łazience ponad 3 m2, o ile oczywiście dobrze widzę na planie. Powinna w tym miejscu wejść też suszarnia, ale mogę się mylić. Garderobę i bałagany z prasowaniem można wtedy dać do pokoju E lub do pokoju C. Jak w C, to z bezpośrednim przejściem z łazienki, ale wtedy na pewno suszarnia się nie zmieści, natomiast i tak masz tam dużo miejsca na środki czystości. Jeśli chodzi o pralkę, to nie dawałabym jej tam gdzie garderoba - za dużo się tworzy wilgoci wg mnie. Samo suszenie też bym jakoś wydzieliła, ale to już zupełnie inne "parametry", niż sama pracująca pralka. Zwłaszcza przy małych dzieciach (w każdej ilości ), to ona chodzi na okrągło i robi specyficzną atmosferę tropikalną . Ale może tylko mi się tak wydaje, w sumie są to spore pokoje. Na pewno wszelkie przeróbki, rób tak, żeby można było w razie czego odzyskać ten pokój do użytku sypialnianego. Przypadki chodzą po ludziach, a dodatkowy pokój zawsze może się przydać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 16.08.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 pralka zmieści się do łazienki, jeżeli wolisz w łazience, niezależnie czy będzie ona w pom.B czy E bez dodatkowego powiększania . Obydwa są wystarczająco duże, zwłaszcza, że nie chcesz kabiny Jeżeli jednak któreś z pom. przeznaczałabym na garderobę, czy pralnio - suszarnię, czy dwa w jednym, to wybrałabym chyba mniejsze, ale to mój wybór W każdym razie w obydwu można zrobić wygodne łazienki .co do bidetu,to jakos sie nad tym niegdy nie zastanawialam ,tylko od razu powiedzialam nie,choc teraz pewie zaczne!!moze podasz wiecej zalet Mam od 10 lat i nie zrezygnowałabym z nich. Ale nie chcę forsować własnego zdania, dużo było o tym na forum. no to juz za duzo kombinowania,chyba nie !!! Ja tak mam i jestem zadowolona Mam jedną na górze z wanną i drugą na dole z kabiną i wejściem z naszej sypialni Plus WC dla gości, ale to tylko kibelek i umywalka W każdym razie przemyśl sprawę, czy decydujesz się na pom. gosp. (tak je nazwę) gdzie wolisz pralkę, i ewentualnie: czy wolisz większą łazienkę czy większe pom.gosp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 17.08.2007 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 tak wiec albo 1. zrobie w łazience B wneke zabudowana na pralke ,a suszarnia,prasowalnia ,garderoba w pomieszczenie E albo 2.lazienka w E a w pomieszczeniu B -pralke ,suszarnie i prasowalnie ,ale juz bez garderoby; Wczesniej przyznam sie ze tez rozwazalismy opcje przejscia z sypialni A do lazienki B,ale ta sciana jest waska (nie pamietam ile ),ale moze jakby sie uprzec ....musze zmierzyc jeszcze raz no i zaczynam myslec o bideci widze ,ze juz nikt z Was nie proponuje by pomieszzcenie A przeznaczyc na gospodarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 19.08.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 rozwazalismy opcje przejscia z sypialni A do lazienki B Ale tam jest różnica poziomów... Można natomiast "odciąć" część na lewo od wejścia i zrobić małą łazienkę: kabina, kib+bidet i umywalka Pomieszczenie B Na prawo, we wnęce (100 cm) - pralka,a obok słupek ok. 40 cm na mopa i inne. Zabudowa ta miałaby powiedzmy ok. 65-70 cm głębokości (determinuje ją głębokość pralki). na pozostałej części tej ściany (tam, gdzie kanały) można zrobić płytsze szafki (wygodniejsze na śr. czystości czy ręczniki...) ok. 35-40 cm, tak, żeby fronty były zlicowane z zabudową pralki - wyglądałoby to po prostu jak szafa. Ewentualnie szafki płytsze można zrobić niższe, wtedy całość będzie lżej wyglądała. Wszystko to zależy od potrzeb. Na ścianie po lewej stronie wanna, krótszym bokiem w kierunku okna. Na tej samej ścianie, bliżej drzwi (po lewej od wejścia) kibelek+bidet. Umywalkę umieściłabym na wprost wejścia.Blat ciągnąłby się od wanny na całej ścianie z oknem,na prawo od okna dałabym nad blatem lustro na całą ścianę. Takie lustro na wprost wejścia powiększy mocno i tak sporą łazienkę Umywalka w pobliżu okna to też +. Między blatem z umywalką a zabudową pralki na ścianie na prawo masz miejsce na wymarzony fotel Można też wannę umieścić na ścianie po prawej stronie. Wtedy, jeżeli blat z umywalką będą na wprost wejścia, można dać lustra po obydwu stronach okna. Jeżeli wanna byłaby po prawej stronie, blat z umywalką można zrobić na ścianie na lewo, na przeciwko wanny, lub zamienić go miejscami z kib+bidetem, dać je bliżej okna. Jeżeli blat z umywalką na ścianie na lewo od wejścia, wanna po prawej może też być dłuższym bokiem na ścianie z oknem. Pod blatem z umywalka można umieścic pojemne szafki - szuflady I która wersja Ci się najbardziej podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 19.08.2007 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 ojej,dziekuje!!to treraz mam do myslenia!!super!! chyba jednak nie rozwazamy w sypialni nad garazem zrobienia lazieneczki!!moze za pare lat... co do pomieszczenia B -tez mialam mysl zeby w tej wnece schowac ta pralke ,tylko przyzanm sie nie pomyslalam ze moglabym dalej na komin pociagnac safeczki!!!swietny pomysl!!! chyba najbardziej podoba mi sie pomysl ze zrobieniem umywalki na scianie po lewej blizej okna,a wanne dluzszym bokiem na scianie z oknem!!!hmmm...a moze jednak krótszym choc kazda z tych propozycji jest warta przemyslenia!musze to sobie naszkicowac i zobaczymy !! tylko nie bijcie ,bo chwilowo wpadlam na pomysl zeby jednak prysznic zrobic u gory a nie na dole ,choc caly czas sie upieralam ze na dole !!! i gdzie wtdy prysznic?? moze powiekszamy pokoj C,i na scianie w lewym rogu ,a wtedy kibelek +bidet na scianie po prawej ,gdzies pbok pralki?? a powiedzcie mi czy rzeczywiscie moze tak bardzo byc slychac halas w tej sypialni nad garazem ,gdy ktos bedzie rano wyjezdzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 19.08.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 chyba jednak nie rozwazamy w sypialni nad garazem zrobienia lazieneczki!!moze za pare lat... Jeżeli bierzecie pod uwagę taką możliwość za parę lat, to podpięcia przygotowałabym już teraz ze względu na koszty i bałagan i na razie ukryłabym je robiąc tam np. szafę. Z mojego doświadczenia, druga łazienka jest bardzo przydatna, zwłaszcza jak dzieci podrosną i jest szykowanie ranne do szkoły, do pracy...Nie mówiąc o tym, jak się przydaje jak chociaż jedno z dzieci jest dziewczyną i przesiaduje w łazience godzinami Kabina Można ją umieścić we wnęce na prawo (w miejscu,gdzie była pralka), a pralkę przesunąć na komin. Ściankę kabiny zrobiłabym nieznacznie wysuniętą w stosunku do głębokości szafy z pralką, a może i nie(?).Myślę, że będzie to bardzo ładnie wyglądać - kabina nie "wjeżdża" do łazienki tylko jest we wnęce za szafą Można też "szafę" z pralką przerzucić na lewą stronę, przy wejściu. Kibelek z bidetem dać na tej samej ścianie bliżej okna. Blat z umywalką będzie wtedy na wprost, a wanna na prawo, krótszym bokiem na ścianie z oknem. Albo blat z umywalką na lewo, wanna dłuższym bokiem na ścianę z oknem, a kibelek z bidetem na ścianie na prawo pomiędzy wanną a kabiną a powiedzcie mi czy rzeczywiscie moze tak bardzo byc slychac halas w tej sypialni nad garazem ,gdy ktos bedzie rano wyjezdzał? Wdaje mi się, że tu główną rolę odgrywa okno, przez nie najbardziej słychać, co dzieje się na zewnątrz, zwłaszcza jak wychodzi na podjazd. A u Ciebie tak nie jest A i nie zmniejszałabym pokoi. Wszystko Ci się pięknie mieści, a dzieciom przydadzą się spore pokoje. W końcu to ich sypialnie, salony i pokoje do pracy w jednym. Jeżeli wolałabyś jednak jeszcze większą łazienkę raczej brałabym pod uwagę przeniesienie jej do E niż zmniejszanie któregokolwiek z pokoi. Zwłaszcza, że lepiej żeby były podobnych rozmiarów i żadne z dzieci nie miało "gorszego" Po co Ci konflikt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 19.08.2007 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Jeżeli bierzecie pod uwagę taką możliwość za parę lat, to podpięcia przygotowałabym już teraz ze względu na koszty i bałagan i na razie ukryłabym je robiąc tam np. szafę. no tam rzeczywiscie chcemy robic garderobe Z mojego doświadczenia, druga łazienka jest bardzo przydatna, zwłaszcza jak dzieci podrosną i jest szykowanie ranne do szkoły, do pracy...Nie mówiąc o tym, jak się przydaje jak chociaż jedno z dzieci jest dziewczyną i przesiaduje w łazience godzinami no my narazie mamy Małego Hopka ,ktory wkrotce skonczy roczek,wiec te problemy jeszce przed nami!!! Można ją umieścić we wnęce na prawo (w miejscu,gdzie była pralka), a pralkę przesunąć na komin. Ściankę kabiny zrobiłabym nieznacznie wysuniętą w stosunku do głębokości szafy z pralką, a może i nie(?). Tez przeszla mi tak mysl i wlasnie lekko wysunieta Albo blat z umywalką na lewo, wanna dłuższym bokiem na ścianę z oknem, a kibelek z bidetem na ścianie na prawo pomiędzy wanną a kabiną i ta tez ojej,ale teraz musze zmykac ,bo moje dziecie sie przebudzilo z krzykiem-niech juz wyjda tez zebole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 19.08.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Zwłaszcza, że lepiej żeby były podobnych rozmiarów i żadne z dzieci nie miało "gorszego" Po co Ci konflikt ? swieta racja wszelkim konfliktom mowimy NIE!!! jeszcze by moze chcieli sciany wyburzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hopki 20.08.2007 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 a powiedzcie mi jeszce ile miejsaca zajmuja kibelek+bidet?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts