pioniur 16.08.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam,jestem właśnie w trakcie skręcania wieńca i podciągów na strop mojego domku. W trakce wykonywania tej czynności naszło mnie pytanie jak w temacie. Rozumię że trzeba rozłożyć pręty zbrojeniowe według jakiegoś schematu i strzemiona w tym pomagają. Niemniej jednak mam zaprojektowane podciągi gdzie konstruktor nakazuje rozkładanie strzemion co 10cm w odległości do 50 cm od podpór i co 15 cm w pozostałych miejscach. Oczywiście robię wg projektu, ale czy to ma sens? czy nie wystarczyło by skręcić je w sensownej odległości np co 30 cm?? Czy strzemiona pełnią jakąś inną funkcję poza rozłożeniem prętów zbrojeniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Strzemiona przenoszą generalnie ścinanie. Boję sie czasami jak sie ludzie zaczynają zastanawiać a po co ta ao po co tamto, może lepiej wywalić, to wywalcie od razu pół samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 16.08.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam, jestem właśnie w trakcie skręcania wieńca i podciągów na strop mojego domku. W trakce wykonywania tej czynności naszło mnie pytanie jak w temacie. Rozumię że trzeba rozłożyć pręty zbrojeniowe według jakiegoś schematu i strzemiona w tym pomagają. Niemniej jednak mam zaprojektowane podciągi gdzie konstruktor nakazuje rozkładanie strzemion co 10cm w odległości do 50 cm od podpór i co 15 cm w pozostałych miejscach. Oczywiście robię wg projektu, ale czy to ma sens? czy nie wystarczyło by skręcić je w sensownej odległości np co 30 cm?? Czy strzemiona pełnią jakąś inną funkcję poza rozłożeniem prętów zbrojeniowych? Panie doktorze, a może by tak Apap zamiast tych tabletek co mi Pan przepisał, ja wiem, że mam trądzik ale wie Pan, tamta tabletka też jest do łykania..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.08.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Boję sie czasami jak sie ludzie zaczynają zastanawiać a po co ta ao po co tamto, może lepiej wywalić, to wywalcie od razu pół samochodu. To ja, to ja taki jestem ! Jak się dobrze zastanowić, to nie tylko w samochodzie wiele rzeczy jest niepotrzebnych. Czasami jak coś naprawiam, po prostu wyrzucam pare rzeczy i patrzcie państwo: lepiej działa ! Mam ciągle sporo roboty z poprawianiem producentów. A tak poważnie- nadmiar czegoś i nadgorliwość mogą być szkodliwe. Nie dotyczy to pewnie strzemion w zbrojeniach, ale już z lekarstwami nie byłbym niczego pewien. Podobno są badania, że nie ma ŻADNYCH skutecznych lekarstw, tak więc taka czy inna tabletka nie robi różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Boję sie czasami jak sie ludzie zaczynają zastanawiać a po co ta ao po co tamto, może lepiej wywalić, to wywalcie od razu pół samochodu. To ja, to ja taki jestem ! Jak się dobrze zastanowić, to nie tylko w samochodzie wiele rzeczy jest niepotrzebnych. Czasami jak coś naprawiam, po prostu wyrzucam pare rzeczy i patrzcie państwo: lepiej działa ! Mam ciągle sporo roboty z poprawianiem producentów. A tak poważnie- nadmiar czegoś i nadgorliwość mogą być szkodliwe. Nie dotyczy to pewnie strzemion w zbrojeniach, ale już z lekarstwami nie byłbym niczego pewien. Podobno są badania, że nie ma ŻADNYCH skutecznych lekarstw, tak więc taka czy inna tabletka nie robi różnicy... Wiesz a ja mam wręcz przeciwne doświadczenia bo z reguły okazuję się ,że coś było potrzebne jak juz jest za późno. To,że nie od razu widoczne są skutki "wyrzucenia" jakiegoś elementu nie oznacza,że był niepotrzebny. Zgodzę zsię,że czasami można poprawiać prodecenta ale producent producentowi nie równy.... Zresztą windows Vista przez dobre kilka lat doskonaliło bodajże ponad 10 tys. inżynierów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 16.08.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 No zauwazmy ze osoba pytajaca - nie che wywalic nie - tylko pyta do czego to.. znaczy to ze probuje sie dokształcic - teraz madrzejszy to wyjasnienia spokojnie zagina prety osobiscie nie lubie robic rzeczy, ktorych celowosci nie rozumiem - nie znaczy to ze wywalam to czego nie znam - ale pytam aby zrozumiec - ew zrozumiec na poziomie jaki moge przyswoic pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioniur 16.08.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Strzemiona przenoszą generalnie ścinanie. Dziękuję, o taką odpowiedź mi chodziło. Boję sie czasami jak sie ludzie zaczynają zastanawiać a po co ta ao po co tamto, może lepiej wywalić, to wywalcie od razu pół samochodu. Nie o taką. Panie doktorze, a może by tak Apap zamiast tych tabletek co mi Pan przepisał, ja wiem, że mam trądzik ale wie Pan, tamta tabletka też jest do łykania..... I na pewno nie o taką. Ludzie zaczynają się zastanawiać kiedy czegoś nie rozumieją. To dobrze, kiedy pytają. Był to mój pierwszy post na tym forum a w pytaniu chciałem zawrzeć wszystkie moje wątpliwości by niepotrzebnie nie przedłużać wątku. Po Waszych odpowiedziach troszkę się czuję jakby lepiej by było bym siedział cicho i o nic nie pytał. Nie jest to miłe. Na szczęście dostałem odpowiedź. Dzieki Geno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Ok, ,że zapytałeś. Ja się boję takich co nie pytają a robią jak im się widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 16.08.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Strzemiona przenoszą generalnie ścinanie. Dziękuję, o taką odpowiedź mi chodziło. Boję sie czasami jak sie ludzie zaczynają zastanawiać a po co ta ao po co tamto, może lepiej wywalić, to wywalcie od razu pół samochodu. Nie o taką. Panie doktorze, a może by tak Apap zamiast tych tabletek co mi Pan przepisał, ja wiem, że mam trądzik ale wie Pan, tamta tabletka też jest do łykania..... I na pewno nie o taką. Ludzie zaczynają się zastanawiać kiedy czegoś nie rozumieją. To dobrze, kiedy pytają. Był to mój pierwszy post na tym forum a w pytaniu chciałem zawrzeć wszystkie moje wątpliwości by niepotrzebnie nie przedłużać wątku. Po Waszych odpowiedziach troszkę się czuję jakby lepiej by było bym siedział cicho i o nic nie pytał. Nie jest to miłe. Na szczęście dostałem odpowiedź. Dzieki Geno. Nie obrażaj się tak od razu, belki żelbetowe pracują nie tylko na zginanie i ścinanie, czasem dochodzi skręcanie i wtedy też potrzebne są strzemiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 strzemiona - jeżdżąc na koniu wkłada się w nie stopy: http://www.solidarnizkuba.pl/img/galerie/30/maxi/167.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 strzemiona - jeżdżąc na koniu wkłada się w nie stopy: http://www.solidarnizkuba.pl/img/galerie/30/maxi/167.jpg nie każdy zalicza się do intelektualnej elyty która to odróżnia kilogram masy od kilograma siła... Parafrazując nie każdy zalicza się do intelektualnej elyty która to odróżnia strzemiona na budowie od strzemion jeździeckich... litości!!!!! rozróżnijcie dwa pojęcia strzemiona / na ścinanie/ a strzemiona prz koniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 16.08.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 A wiecie czym sie różnią strzemiona od wymion? ... Strzemiona sie skręca a wymiona ściska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 strzemiona - jeżdżąc na koniu wkłada się w nie stopy: http://www.solidarnizkuba.pl/img/galerie/30/maxi/167.jpg nie każdy zalicza się do intelektualnej elyty która to odróżnia kilogram masy od kilograma siła... Parafrazując nie każdy zalicza się do intelektualnej elyty która to odróżnia strzemiona na budowie od strzemion jeździeckich... litości!!!!! rozróżnijcie dwa pojęcia strzemiona / na ścinanie/ a strzemiona prz koniku hmmmm.... czy to nie plagiat przypadkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.08.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 DYSCYPLINA umysłu 24 h/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 ooo jestem cytowanym klasykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 16.08.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 strzemiona - jeżdżąc na koniu wkłada się w nie stopy: http://www.solidarnizkuba.pl/img/galerie/30/maxi/167.jpg ładny domek. Projekt z Muratora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 DYSCYPLINA umysłu 24 h/dobę MARINES TO SĄ TACY.... ...o tacy....malutcy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.08.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 beton44 tu masz pole do popisutemat wiodący: skoczekdaj z siebie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 18.07.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 beton44 tu masz pole do popisu temat wiodący: skoczek daj z siebie wszystko Witam. Ciekawość jest rzeczą ludzką i napędem postępu. I ja, zbrojąc strop, zastanawiałem się nad rolą strzemion. Chciałem się czegoś dowiedzieć z internetu. Niestety nie udało mi się. Natomiast muszę powiedzieć, że to forum, a zwłaszcza wypowiedzi w powyższym temacie doskonale obrazują powiedzenie: "nie ma głupich pytań - mogą być tylko głupie odpowiedzi". I takie odpowiedzi b. często można spotkać na tym forum. Warto, by takie "eksperckie" odpowiedzi były eliminowane z forum. Kolejny raz zawiodłem się nad poziomem wypowiedzi. Pozdrawiam tych co chcą coś wiedzieć i co chcą się swoją wiedzą podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.07.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Strzemiona przenoszą generalnie ścinanie. Witam. Ciekawość jest rzeczą ludzką i napędem postępu. I ja, zbrojąc strop, zastanawiałem się nad rolą strzemion. Chciałem się czegoś dowiedzieć z internetu. Niestety nie udało mi się. Strzemiona przenoszą generalnie ścinanie. W drugim poście padła odpowiedź. Przeczytałaś wątek czy odrazu krytykujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts