Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co są strzemiona??

Recommended Posts

Czy można prosić o bardziej zrozumiałą odpowiedż w temacie roli strzemion w zbrojeniu betonu. Scinanie to pojęcie, które przeciętnemu użytkownikowi forum nie wiele mówi. Pozdrawiam.

Na to nic nie poradzę nie bede tu wykładał podstaw żelebetu i rozkładu napreżeń w elemencie żelbetowym.

Uwierz na słowo to nie tylko trzyma zbroejnie główna ale i pracuje, strzemiona się "liczy" czyli dobiera się ich rozstaw i średnice jak również ilość cięć w przekroju 2-4 cięte. Oczywiście w elementach typu wieniec lub ława sa ogólne wytyczne do ich doboru.

Na to nic nie poradzę nie bede tu wykładał podstaw żelebetu i rozkładu napreżeń w elemencie żelbetowym.

Uwierz na słowo to nie tylko trzyma zbroejnie główna ale i pracuje, strzemiona się "liczy" czyli dobiera się ich rozstaw i średnice jak również ilość cięć w przekroju 2-4 cięte. Oczywiście w elementach typu wieniec lub ława sa ogólne wytyczne do ich doboru.

Ok. myślę, że dobrym przykładem, potwierdzającym przydatność strzemion w zbrojeniu betonu, będzie wygięcie belki z plasteliny i obejrzenie jej przekroju w miejscach ugięcia. Pozdrawiam.

,

Nie ma wątpliwości, że strzemiona potrzebne są. Sądzę, że ich rola w zapobieganiu ścięciu belek jest jednak marginalna (tak na chłopski rozum). Gdyby było inaczej to byłyby one żebrowane (a nie gładkie) i o większej średnicy niż zalecane od 4,5 - 6 mm. Logicznym jest, że funkcję zapobiegania ścinaniu spełniają pręty zbrojeniowe, wyginane przy podporach (co drugie żebro na odl. 1/5).

Jaka szkoda, że tak trudno jest znaleźć samemu odpowiedzi na takie fachowe pytania.

Ja sam, chcąc zgłębić nieco wiedzę przed przystąpieniem do budowy (w większości samodzielnej), zainwestowałem m.in. w Poradnik majstra budowlanego. Ponad 900 stron, a zdołałem wycisnąć z tego bardzo niewiele przydatnych informacji. Masa tematów potraktowanych strasznie pobieżnie. Większość informacji w ogóle nie przydatna.

Pozdrawiam.

Nie ma wątpliwości, że strzemiona potrzebne są. Sądzę, że ich rola w zapobieganiu ścięciu belek jest jednak marginalna (tak na chłopski rozum). Gdyby było inaczej to byłyby one żebrowane (a nie gładkie) i o większej średnicy niż zalecane od 4,5 - 6 mm. Logicznym jest, że funkcję zapobiegania ścinaniu spełniają pręty zbrojeniowe, wyginane przy podporach (co drugie żebro na odl. 1/5).

Jaka szkoda, że tak trudno jest znaleźć samemu odpowiedzi na takie fachowe pytania.

Ja sam, chcąc zgłębić nieco wiedzę przed przystąpieniem do budowy (w większości samodzielnej), zainwestowałem m.in. w Poradnik majstra budowlanego. Ponad 900 stron, a zdołałem wycisnąć z tego bardzo niewiele przydatnych informacji. Masa tematów potraktowanych strasznie pobieżnie. Większość informacji w ogóle nie przydatna.

Pozdrawiam.

To że przekartkowałes poradnik majstra budowlnego nie oznacza że wiesz o budowaniu wszystko. To co piszesz powyżej to kompletne bzdury. To że w domkach nie ma strzemion z żabrowki i 4 ciętych wynika często z 2 przyczyn

1. Sa male siły w elementach

2. Projektanci wiedzą że na świecie są tacy co "wiedzą lepiej" i wolą nosnośc wyregulować gęstościa a nie grubością i nosnościa stali.

Na dużej budowie strzmiona z AIII to żadna nowość tylko tam sa inpspektrzy którzy tego pilnują a w domu Panie po co.

NIe znasz się na tym nie mieszaj ludziom w głowach

Witam.

Ciekawość jest rzeczą ludzką i napędem postępu.

I ja, zbrojąc strop, zastanawiałem się nad rolą strzemion. Chciałem się czegoś dowiedzieć z internetu. Niestety nie udało mi się. Natomiast muszę powiedzieć, że to forum, a zwłaszcza wypowiedzi w powyższym temacie doskonale obrazują powiedzenie: "nie ma głupich pytań - mogą być tylko głupie odpowiedzi". I takie odpowiedzi b. często można spotkać na tym forum. Warto, by takie "eksperckie" odpowiedzi były eliminowane z forum. Kolejny raz zawiodłem się nad poziomem wypowiedzi.

Pozdrawiam tych co chcą coś wiedzieć i co chcą się swoją wiedzą podzielić

Z takimi żalami to wal maila do cenzury.

Ciekawe co twoja wypowiedź wniosła n/t strzemion...

Witam,

jestem właśnie w trakcie skręcania wieńca i podciągów na strop mojego domku. W trakce wykonywania tej czynności naszło mnie pytanie jak w temacie. Rozumię że trzeba rozłożyć pręty zbrojeniowe według jakiegoś schematu i strzemiona w tym pomagają. Niemniej jednak mam zaprojektowane podciągi gdzie konstruktor nakazuje rozkładanie strzemion co 10cm w odległości do 50 cm od podpór i co 15 cm w pozostałych miejscach. Oczywiście robię wg projektu, ale czy to ma sens? czy nie wystarczyło by skręcić je w sensownej odległości np co 30 cm?? Czy strzemiona pełnią jakąś inną funkcję poza rozłożeniem prętów zbrojeniowych?

Ja bym robił tak jak radzi konstruktor, za duże ryzyko na dłuższą metę.

• 2 years później...

Nasmarowaliście dwie strony a nie odpowiedzieliście człowiekowi na bardzo zasadne i proste pytanie.

Strzemiona tak naprawdę nie przenoszą ścinania, a na pewno nie są ścinane. Owszem, strzemiona mają związek z naprężeniami od sił stycznych, czyli niejako ścinających. Ale tak naprawdę beton nie jest ścinany tylko zginany po skosie i ulega rozwerwaniu. Strzemiona oczywiście też pracują głównie na rozrywanie a nie ścinanie.

Wystarczy spojrzeć jak ulega belka zniszczeniu przy podporach, żeby wszystko się wyjaśniło i od razu też staje się jasne dlaczego przy podporach zagęszcza się strzemiona.

(tutaj test zniszczeniowy belki bez strzemion). Warto zwrócić uwagę jak daleko są punkty przyłożenia siły od punktów podparcia.)

Jeśli punkt podparcia i punkt przyłożenia siły będą bardzo blisko siebie i będzie zachodziło samo ścinanie, to niby co mogą pomóc strzemiona rozmieszczone w odległości np 20, 30 cm?

Edytowane przez Koroliow