skorpio 16.08.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam, ponownie zwracam się o opinie. Ławy fundamentowe już wylane. Przed ich wylaniem przeszły obfite opady deszczu, który wypełnił wykopy równo z gruntem. Woda została wypompowana, a ponieważ grunt jest ilasto-gliniasty prawie nic się nie oberwało. Jednak na dnie wykopu po wypompowaniu wody pozostał szlam. Ponieważ gruchy z betonem już czekały nie było czasu na wybieranie go, więc panowie z ekipy wysypali na dno piach ugniatając go nogami ze szlamem, zagęszczając go i wysuszając w ten sposób. Na tak przygotowany grunt poszedł beton B20 (wykopy o wymiarach 60 x 60 cm). Oczywiście wcześniej ułożono zbrojenie, które w czasie zalewania dodatkowo podciągano hakami w celu dokładnego ich oblania betonem. Wszystko pięknie związało ale pozostał niepokój, czy ta spodnia warstwa nie będzie miała niekorzystnego wpływu na stabilność fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Bedzie miała. Bedzie mocniej osiadać. W takich przypadkach odwołuje się betonowanie jeśli zaczyna mocno padać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 będzie niestety miała - betonowanie bez chudego betonu -błąd podciąganie hakami zbrojenia -tragedia podloze z piasku pod fundamentem udeptane nogami -tragikomedia wywal kolego ta ekipe zanim spieprzy ci cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Spektakularna klapa jak to mawiają. Trudne grunty typu np. iły zabezpiecza się chudym betonem np. przed zniszczeniem. Jakby ktokolwiek z ekipy moze kiedyś choć raz przeczytał chcociażby "Poradnik majstra budowlanego..." , ale to trzeba umiec coś czytać poza etykietami butelek z browarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.08.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 podciąganie hakami zbrojenia -tragedia Mozesz jakos te mysl rozwinac? My podciagalismy hakami i nie myslalam , ze to taki blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 podciąganie hakami zbrojenia -tragedia Mozesz jakos te mysl rozwinac? My podciagalismy hakami i nie myslalam , ze to taki blad. Jeśli mieli wibrator to jeszcze by uszło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 16.08.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 podciąganie hakami zbrojenia -tragedia Mozesz jakos te mysl rozwinac? My podciagalismy hakami i nie myslalam , ze to taki blad. ale jakieś podkładki dystansowe to były, mam nadzieję. Bo w przeciwnym razie mimo podciągania w trakcie zalewania to zbrojenie może się utopić na samo dno już po zabetonowaniu [grawitacja]. Chyba, ze trzymaliście tak długo aż związało. No i podciągnęliście na odpowiednią wysokość, żeby była zachowana otulina 5 bądź 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.08.2007 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Tak, podkładki były zastosowane, zbrojenie również było skręcone prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 oczywiście panowie budowlańcy podciągali hakami zbrojenie pod promień lasera prostując je równoczesnie a nie porobili ze zbrojenia fali Dunaju bo wtedy całe zbrojenie nadawałoby sie psu na bude życze sukcesów w budowaniu z tą ekipą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 16.08.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Tak, podkładki były zastosowane, zbrojenie również było skręcone prawidłowo. To po co podciągali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.08.2007 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Żeby beton dobrze oblał zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.08.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 no i ja dobiję: zapewne te ławy to było lanie betonu w wyryte w ziemi rowy o tym przekroju:http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Żeby beton dobrze oblał zbrojenie. Słyszeli kiedyś o wibratorach? W Polsce słychac o nich od lat 50 tych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 ad Geno niestety -niektórzy z wykonawców słyszeli tylko o wibratorach w sexszopach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.08.2007 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Przekrój ław był prawidłowy, tzn. w tym przypadku w kwadracie (nie klinowy). Wiedzy w zakresie wibratorów niestety nie zweryfikowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.08.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 no i ja dobiję: zapewne te ławy to było lanie betonu w wyryte w ziemi rowy o tym przekroju: http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg Hahaha. Ja powiem , tak abstrahując od tematu ,że ostatnio widziałem jak sąsiad se robił fundamenty to sie załamałem. Większosc ludzi tak robi. Mianowicie: Wykopali rowy pod ławy, zaszalowali i wlali beton po prostu w dziure. Lali go jak było cieplo, nie nawadniał tego , nie polewał , fundamenty wczoraj jak widzialem popękały lekko i do polowy szalunku stoi woda mimo ze nie było deszczu ostatnio. Tam są wysokie wody gruntowe na jego działce i jak zobaczyłem wykop pod poduszki i w srodku zbojenie to sie załamałem. Głebokość na 3-4 szpadle i woda stoi. I to mają być fundamenty ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Przekrój ław był prawidłowy, tzn. w tym przypadku w kwadracie (nie klinowy). Wiedzy w zakresie wibratorów niestety nie zweryfikowałem. Generalnie to nie Twoja broszka być powinna bo Ty nie jesteś budowlańcem. Niestety ale budowlańców to mamy juz niewielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 jeżeli zbrojenie było wykonane i zdystansowane prawidłowo to mniej błędów popełnilibyście betonujac w wodę -bez pompowania i zaszlamowania całego zbrojenia - ale bez szalunków mogoby byc nieciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 nie nawadniał nie polewał a woda stoi do połowy szalunków - a gdzie ma stać- w szklance jakies indiany to w ogóle buduja domy na palach na wodzie -głupki jakies czy co a teraz na powaznie sa tereny z podwyższonym poziomem wód gruntowych - i na tychze terenach fundamentowanie wykonuje sie dosc specyficznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.08.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 jeżeli zbrojenie było wykonane i zdystansowane prawidłowo to mniej błędów popełnilibyście betonujac w wodę -bez pompowania i zaszlamowania całego zbrojenia - ale bez szalunków mogoby byc nieciekawie Ja to nie jestem pewien czy betonowanie w grunt zniszczony to taki byłby "nienajgorszy pomysł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts