Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robiliście sami meble??

Senser

Recommended Posts

Mam pytanie, tak trochę w temacie, ale nie do końca - czy ktoś sam składał robione na wymiar meble kuchenne?

Na dniach przywiozą mi zamówione meble (zabudowa kuchni na dwóch bokach 4,6x2,7 m) i cena za montaż to 15 % wartości mebli, czyli 1000 zł... nie że jestem sknerą, ale czy to nie przesada? Przedstawiciel firmy, który brał wymiar i dostarcza mi te meble twierdzi, że to jest skomplikowane i nie radzi samodzielnie montować, bo będą kłopoty a ja mam mieszane uczucia. Czy tak jest naprawdę czy to chodzi o dodatkowy zarobek?

Mój mąż ma mnóstwo narzędzi, sam robi w domu naprawdę dużo (m.in. sam ocieplał wełną poddasze), lubi dłubanie w drewnie i jakoś nie chce mi się wierzyć, że montaż zabudowy jest aż tak trudny i że nie da rady... ale może jednak jest i nie warto oszczędzać tego tysiąca?

Będę wdzięczna za porady.

pozdrawiam

Basia

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Czy montaż kuchni jest skomplikowany to zależy od tego jaki to jest produkt. Jeżeli była by to kuchnia Ikea albo chociaż BRW, czyli masówka to myślę że montaż dziecinnie prosty (instrukcja, nawiercone otwory itd.) Natomiast jeżeli jest to autorski projekt jakiegoś małego studia meblowego współpracującego z małym warsztatem stolarskim, to może być problem - instrukcja w głowie montażysty, dużo docinania i pasowania na miejscu itp.

Oczywiście wszystko jest do przejścia, ale jeżeli nie zna się dokładnie projektu "wykonawczego" to z samodzielnym montażem może być kłopot.

Czy kwota 1 kPLN za montaż to dużo ? Ja kilka lat temu za kwotę niewiele większą zrobiłem samodzielenie komplet mebli kuchennych (4,6 metra zabudowy, koszt to materiał). Inna sprawa że teraz robocizna jest w cenie, mi np. koszt wykonania dachu wzrośnie od wiosny o około 3000 PLN !!! A i tak nie ma komu zrobić :-(

Pozdrawiam

Dawid

Trochę dużo - IKEA bierze 10%. Może firma chce w ten sposób zachęcić klienta niską ceną mebli a potem odbić sobie na montażu. Może to zły sygnał, że elementy wymagają jeszcze sporo pracy. Idźcie z mężem, poproście o pokazanie rozłożonego mebelka i oceńcie swoje siły.

A podłączenie gazowe, woda i kanaliza w cenie? A montaż okapu i oświetlenia nad blatami?

Oprócz samego skręcania szafek przygotujcie się na sporo pracy przy tyczeniu, poziomowaniu, łączeniu szafek i usuwaniu niedokładności, które dopiero wtedy wyjdą.

• 4 weeks później...
Zwracam się do Was jak do fachmanów :roll: Czy można przeciąć słupek łazienkowy typu cersanit na pół? To nie jest zwykła płyta pilśniowa(chyba ) czy Ktoś coś wie na ten temat lub miał jakieś doświadczenia?.Prosze o odpowiedzi -bo zamierzam naprawde podzielić ten słupek na dwie małe szafki ,a niechce wojny w domu w razie popsucja mebla :wink:

• 2 months później...

Szanowni Forumowicze

Mam pewien dylemat odnośnie mebli do łazienki. Potrzebuję szafeczkę pod umywalkę narożną i zabudować wnękę na pralkę.

Czy w hurtowni meblarskiej mogę zamówić gięcie frontu mdf/płyty? (jaki jest najepszy materiał ma meble do łazienki?)

Na glazurze mam cienkie paski-dekory. Podobny motyw chciałabym powielić na meblach. Czy listwa, którą okleja się cięte brzegi może posłużyć do naklejenia na powierzchnię mebli, czy może raczej powinno się zastosować jakiś inny materiał?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

pozdr

To nie jest takie proste. Bo chcę zabudować wnękę na pralkę dużymi drzwiami składami i z takiego samego materiału zrobić szafkę pod umywalkę. Nie wyobrażam sobie, by każdy meble był inny! Chyba to trochę przerasta stolarza, który robił mi meble w kuchni. Na wszystko mi przytakuje, ale wiem, że jak mu to zlecę to zrobi - jak mu się uda, a jak się nie uda to usłyszę, że inaczej się nie da. Dlatego chciałabym wiedzieć, czy to jest możliwe do zrobienia, może powinnam zmienić koncepcję?

Fajnie jest zrobić coś "temi ręcyma" :lol: Tym bardziej, że naprawdę niewiele narzędzi do niektórych prac potrzeba. Do niektórych szafek wystarczy tylko wiertarka. Płyty meblowe można kupić wraz z usługą przycięcia (w sprawdzonych hurtowniach tną co do milimetra). Pozostaje tylko połączyć wszystko w całość :lol: Polecam wspomniane przez kogoś markery stolarskie do równego rozmieszczenia otworów na kołki drewniane. Samo skręcenie czasami nie da wymaganej wytrzymałości - kołek i wikol dodatkowo wzmacniają konstrukcję.

No to pora na fotki. Najpierw łóżko, które czeka do wiosny, żeby je porządnie poszpachlować, wyszlifować i zalakierować (jak na razie musi spełniać swoje funkcje w stanie takim, jaki jest obecnie):

Rama pod materac 220x160cm:

http://212.160.102.66/foto/rama.jpg

Tak zrobiłem nogi:

http://212.160.102.66/foto/noga.jpg

...a to pochylone oparcie:

http://212.160.102.66/foto/lozko2.jpg

Tak się prezentuje gotowiec (lekko wyszlifowany i wstępnie zalakierowany) w sypialni:

http://212.160.102.66/foto/sypialnia1.jpg

Zabudowę w garderobie też sam robiłem.

http://212.160.102.66/foto/g2.jpg

http://212.160.102.66/foto/g5.jpg

http://212.160.102.66/foto/g7.jpg

Sama garderoba wymaga jeszcze kilku drobnych zabiegów ale jakoś nie chce mi się za to zabrać. Jest tyle innych ciekawych rzeczy do zrobienia... :wink: Na przykład wspomniany wcześniej stolik i komoda. Niestety jeszcze fotek nie wrzuciłem na publiczny album - niedługo uzupełnię. A co potem? Szezlong - moje prawdziwe wyzwanie. Ale może najpierw jeszcze barek do piwnicy - rysunek już gotowy... :lol:

• 2 weeks później...
Właśnie zabieram się do projektowania biblioteczki. Korpus i półki chcę zrobić z płyty stolarskiej fornirowanej.

Czy na boczne ściany konstrukcyjne, przy szerokości półek 80cm wystarczy płyta 18mm, czy jednak dać grubszą (książki strasznie dużo ważą)?

ściany konstrukcyjne

Boki korpusu (szafki) nie maja aż takiego wpływu ale ze względów wizualnych proponuje dać płytę o gr. 2,5 cm Natomiast ważna rzecz to półki ,jeżeli zastosujesz płyte o gr. 1,8 cm i poukładasz na nich ciężkie książki to mogą one sie najzwyczjniej w świecie powyginać ze względu na ciężar i dł półki Proponuje na cały korpus zastosowac płytę o gr 2,5 w raz z półkami ,bez względu czy półki będą mocowane na stałę czy też ruchome na podpórkach w bokach perforowanych