Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Pytanie trochę z innej beczki niż zazwyczaj tutaj:

Od czego zacząć projekt domu?

Chcemy robić projekt indywidualny, wiem mniej więcej z czym musimy przyjść do biura,ale jak to jest z pomieszczeniami, z ich metrażem?

Ile powinien mieć np. optymalny salon, wiatrołap, łazienka - ile minimum, ile garaż dwustanowiskowy?

Czyli Jak to jest jeszcze przed projektem, jak policzyć ile metrów miałby mieć nasz wymarzony dom?

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/84891-jak-zaprojektowa%C4%87-dom/

to zalezy od Waszych oczekiwan - jednym wystarcza sypialnia 12 m2, innym 25m2. Ja tez bede robic projekt indywidualny, obejrzałam setki projektów gotowych i dokładnie wiem, co chce. Wiem takze jakich powierzchni pomieszczen moge sie spodziewac po domu 180m2, a jakich w domu 250m2.

I oczywiscie wszystko zalezy od budzetu jaki planujesz przeznaczyc na dom :)

https://forum.murator.pl/topic/84891-jak-zaprojektowa%C4%87-dom/#findComment-1937821

witaj AnnoIt,

Pewien architekt powiedział nam, że najlepiej i najtaniej wyjdzie kupno gotowego projektu i późniejsza adaptacja go do naszych potrzeb. Architekt może zmienić praktycznie wszystko (wejście, lukarny, balkony, zrobić antresolę, nawet zmienić układ schodów i ścian nośnych). Dla niego ważne, by wybrać taki projekt, który jest w największym stopniu podobny do tego wymarzonego. Najtańszy projekt indywidualny jaki byłam w stanie załatwić wyniósłby ok.9000-10000zł. A przy dokonaniu nawet największych zmian w projekcie gotowym zamknęlibyśmy się w 5000 (razem z kupnem projektem gotowego). To oczywiście zależy od architekta, bo większość innych architektów mówiło nam,że wolą robić projekt indywidualny niż zmieniać w dużym stopniu gotowy. Musisz popytać i poszukać. Sami mamy dylemat, bo naleźliśmy w końcu nasz ideał, ale jest za duży i zastanawiamy się czy zmniejszać czy robić projekt indywidualny.

Co do wielkości pomieszczeń, to chyba jest to sprawa indywidualna. Jeden lubi duże, przestronne wnętrza, inny woli mniejsze, bo lepiej się w nich czuje. Dla mnie istotna jest wielkość pomieszczeń, w których najczęściej się przebywa, czyli łazienka (min 9m i muszą być 2 łazienki-jedna mniejsza, druga większa+oddzielne WC na parterze dla gości, żeby mi po łazience nie biegali), kuchnia (min 10m), jadalnia (ok 9-12m), salon (min 29-30m), pokoje dla dzieci mogą być niewielkie(ok8m), bo małe dziecko źle się czuje w dużych pomieszczeniach(trzeba pamiętać, że dla dzieci każda wielkość jest widziana *2), oddzielna pralnia z możliwością powieszenia rzeczy zimą(ok 5m), przejście z garażu do wiatrołapu lub maleńki zamknięty korytarzyk przed wejściem z garażu prosto do domu (by móc powiesić kurtki i zostawić buty, bez konieczności chodzenia dokoła lub brudzenia salonu/korytarza, itp).Musi być odpowiednia liczba garderob lub miejsc na zabudowaną szafę i dodatkowo jakieś pomieszczenie na graty, które przez lata się na pewno uzbierają ("a bo to szoda wyrzucić" :wink: ). Jak ma się podpiwniczenie, to nie ma kłopotu, ale w domach bez piwnic, "graciarnia" musi być. Dla mnie to jest właśnie podstawa funkcjonalnego domu, ale przypuszczam, że każdy ma swoją własną wizję

https://forum.murator.pl/topic/84891-jak-zaprojektowa%C4%87-dom/#findComment-1937835

witaj AnnoIt,

Co do wielkości pomieszczeń, to chyba jest to sprawa indywidualna. Jeden lubi duże, przestronne wnętrza, inny woli mniejsze, bo lepiej się w nich czuje. Dla mnie istotna jest wielkość pomieszczeń, w których najczęściej się przebywa, czyli łazienka (min 9m i muszą być 2 łazienki-jedna mniejsza, druga większa+oddzielne WC na parterze dla gości, żeby mi po łazience nie biegali), kuchnia (min 10m), jadalnia (ok 9-12m), salon (min 29-30m), pokoje dla dzieci mogą być niewielkie(ok8m), bo małe dziecko źle się czuje w dużych pomieszczeniach(trzeba pamiętać, że dla dzieci każda wielkość jest widziana *2),

Nie zgadzam sie, ze pokoje dla dzieci moga byc małe, 8m2, to klitka, a nie pokój - wiem cos o tym, bo moja córka ma pokoj 9m2 (zmniejszony na nasze własne zyczenie, bo chcielismy miec pokój do pracy...) i jest TRAGICZNIE ciasno. Córka nie bawi sie w pokoju, bo nie ma gdzie rozłozyc zabawek, ani ich pochowac. Dodam, ze w pokoju nie da sie wstawic stolika, nie wspomne o biurku, a dzieci rosna... W naszym nowym domu pokoje dla dzieci beda duze - planuje okolo 20m2.

https://forum.murator.pl/topic/84891-jak-zaprojektowa%C4%87-dom/#findComment-1937851

do tynki: ja mam podobne gusta do twoich

dla mnie tez garderoby sa potrzebne i graciarnia na pewno tez

co do pokoi dla dzieci to bylam u znajomych maja 10m2 i wydaje mi sie ze tojest niezbedne minimum dla jednego dziecka + do tego mala garderoba lub wneka na duuuza szafe

chociaz obecnie w bloku moich dwoch synow miesci sie w pokoju około 9m2 i daja sobie rade (chociaz jest ciasno dosyc)

ale jest pietrowe lozko i dwa biurka i szafy na ciuchy

zabawki jednak wszystkie prawie wynisione do garzu

a na ksiazki zaczyna brakować miejsca

dzieki wszystkim za rady

jakby cos jeszcze sie komus nasunęło to zapraszam:o)

https://forum.murator.pl/topic/84891-jak-zaprojektowa%C4%87-dom/#findComment-1944994

Generalnie rozważania o metrach nie mają na tym etapie większego sensu, a już na pewno pomysł z gatunku kup projekt gotowy i przerób w nim co się da.

Jeśli z jakichkolwiek powodów (sytuacja rodzinna, kształt działki, czy choćby chęć posiadania czegoś innego niż budują wokół) chcesz mieć projekt indywidualny, to idziesz do architekta i opowiadasz mu o swoich oczekiwaniach, stylu życia itp. Dobrze jest też mieć ze sobą kilka fotek domów, które pod względem stylu Ci pasują oraz wypis z planu zagospodarowania przestrzennego. Na podstawie takiej wiedzy architekt tworzy „szkic”. Jak jest to ruch w odpowiednim kierunku to dalej się go dopracowuje. Architekt potrafi też coś podpowiedzieć. Jeśli ten „szkic” to kompletny strzał kulą w płot to robi następny. I tak do skutku. Jeżeli architekt nie jest kompletną niedojdą to najdalej w trzecim podejściu powinien trafić.

Poza tym nie warto iść do architekta kompletnie przypadkowego. Warto zrobić jakieś rozpoznanie i pójść do takiego, którego projekty uważasz za mające to trudne do zdefiniowania „coś”. Jeśli zależy Ci na dworku nie ma sensu iść do kogoś kto projektuje domy w stylu modernistycznym. I na odwrót. Choć z drugiej strony sam nie jestem przekonany czy to ostatnie stwierdzenie ma sens. Architekt z projektów żyje i robi takie jakich ludzie oczekują i choćby nie wiem jak chciał zaprojektować coś w stylu X to jeśli ludzie chcą stylu Y to robi projekty w stylu Y, bo inaczej nie miałby klientów.

https://forum.murator.pl/topic/84891-jak-zaprojektowa%C4%87-dom/#findComment-1945364