Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ocieplić poddasze ?

Recommended Posts

Witajcie

Dużo ciekawych rzeczy o budowaniu wyczytałem na tym forum, ale takiej banalnej sprawy niestety nie znalazłem.

Budowa wykończyła mnie finansowo, więc chcę ocieplanie poddasza wykonać sam.

Mam ulotkę z Castoramy "Izolacja poddasza" i mniej więcej wiem co i jak, ale kilka drobnych szczegółów bym się dopytał:

1. Mam wełnę w balach (20 cm) - jak ją ciąć żeby nie sprężynowała przy zakładaniu.

2. Krokwie mają 18 cm - chcę podbić pod nie listwy 3-4 cm - czy muszą być równe, czy można dać pozostałe po dachu lekko wykręcone łaty ?

3. Wiem, że mam uciąć wełnę 2-3 cm szerzej niż odległość między krokwiami i przytrzymać sznurkiem (w ulotce Castoramy piszą o żyłce) - jaki ten sznurek dać, żeby był trwały i niezbyt drogi ?

4. Czy paroizolacja poza łazienką jest konieczna ?

Projekt z Muratora D-10 - dachówka ceramiczna, około 7 dachówek oddechowych, membrana dachowa, z zewnątrz podbitka z paneli plastikowych - co 10-ty panel z otworkami, silka 24 cm, wełna frontowa 12 cm, tynk silikatowy KABE.

Oczekuję porady praktyka - podpowiedzcie.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

3. Wiem, że mam uciąć wełnę 2-3 cm szerzej niż odległość między krokwiami i przytrzymać sznurkiem (w ulotce Castoramy piszą o żyłce) - jaki ten sznurek dać, żeby był trwały i niezbyt drogi ?

Taki biały używany w rolnictwie, kiedyś do snopowiązałek a teraz do pras. Jeden wystarczy z nadmiarem.

nie jest, ale warto dac.

Zastanawiam się po co? Jeżeli ma się dobrą wełnę (ja robiłem ocieplenie rockwoolem toprock), która łatwo przepuszcza wilgoć to ucieka ona albo przez folię pod dachówką albo szczeliną pod deskowaniem. No chyba, że się mylę :)

domyslam sie ze lepiej nie moczyc, niz suszyc

wilgoc powinna byc usuwana przez wentylacje pomieszczen, a nie zawilgacac welne ... (nawet jak ta jest super hiper fajna)

1. W poprzek z 3-4 centymetrowym zapasem.

2. Mozesz podbic te listwy, nie msuza byc rowne.

3. Zwykly bialy sznurek, moze byc zylka (sznurek latwiej przyczepic).

4. Nie jest konieczna. Jedyna jej zaleta poza lazienka, jest to, ze welna sie nie sypie na glowe przed montazem plyt ;)

Teraz pytanie:

Z tego co napisales, wnioskuje, ze dajesz jedna warstwe welny, czy tak?

Jesli tak, to pomysl nie trafiony, beda Ci sie tworzyly mostki termiczne przy krokwiach. Ocieplenie traci sens.

Co do plyty z muratora, sam jej nie mialem w reku, ale poprzedni inwestor, u ktorego wykonywalem docieplenie, stwierdzil, ze wszystko zostalo zrobione poprawnie (po tym, jak obejzal filmik). Wiec chyba warto jej poszukac ;)

Zastanawiam się po co? Jeżeli ma się dobrą wełnę (ja robiłem ocieplenie rockwoolem toprock), która łatwo przepuszcza wilgoć to ucieka ona albo przez folię pod dachówką albo szczeliną pod deskowaniem. No chyba, że się mylę :)

A możesz tak normalnie powiedzieć co to znaczy dobra wełna? Może smaczna? Może grzeczna? Przegroda budowlana nie jest kanałem wentylacyjnym! Paroizolacja powinna być w każdym pomieszczeniu!!! Tak zwany punt rosy powstanie zawsze w warstwie ocieplenia! To znaczy, że para wodna (gaz) ulegnie w tej izolacji skropleniu a przy ujemnych temperaturach zamarznie i nigdzie nie ucieknie!!! No ale decyzja należy do Ciebie czy chcesz to wykonać profesjonalnie czy skorzystasz z porad amatorów? Pozdrawiam.

A możesz tak normalnie powiedzieć co to znaczy dobra wełna? Może smaczna? Może grzeczna? Przegroda budowlana nie jest kanałem wentylacyjnym! Paroizolacja powinna być w każdym pomieszczeniu!!! Tak zwany punt rosy powstanie zawsze w warstwie ocieplenia! To znaczy, że para wodna (gaz) ulegnie w tej izolacji skropleniu a przy ujemnych temperaturach zamarznie i nigdzie nie ucieknie!!! No ale decyzja należy do Ciebie czy chcesz to wykonać profesjonalnie czy skorzystasz z porad amatorów? Pozdrawiam.

Podstawowa kwestia profesjonalisto, skraplanie pary wodnej zalezy od cisnienia i samego gazu. W pomieszczeniach nie zawilgoconych ( pokoj dzienny, salon),para wodna nie skrapkla sie, tylko przenika przez welne, znaczy to tyle, ze paroizolacja nie jest wymagana.

Przyjacielu masz miałkie pojęcie o tych sprawach a starasz się autorytatywnie zabierać głos. Możesz jaśniej przybliżyć co to znaczy "...od samego gazu...". A jakie to ciśnienie panuje w izolacji cieplnej? Jestem przekonany, że nie rozumiesz o czym piszesz. Pozdrawiam.

Nie ma co tablic exelu robic podstawy termodynamiki

prosta sprawa

- przyklady liczbowe zupelnie z kosmosu - dla zobrazowania - nie chce mi sie ksiazeczek ruszac - a mysle ze to da obraz

1. powietrze o wyzszej temperaturze moze zawierac wiecej wody

np przy temp 25oC 50gr wody (pary wodnej) - co daje wilgotnosc wzgledna 60%

2. wraz ze spadkiem temperatury zwieksza sie wilgotnosc wzgledna - az dojedzie do 100% - bedzie to to samo 50gr wody - jednaj przy np temperaturze 15oC jest to max jaki moge zawierac powietrze

3. przy dalszym spadkutemperatury okazuje sie ze np dla temp 10oC max ilosc pary wodnej to np 20gr (dalej wilgotnosc wzgledna 100%) - co to znaczy - tyle ze 30gr wody MUSI sie wykroplic - gdzie ? to wlasnei jest zagadka ...

nastepne fakty

1. pomieszczenie +20oC - zewnetrze -20oC ....

jak uklada sie wykres temperaur ? = czy na izolacji skokowo zmienia sie temperatura ? ... nie na kazdym pokolei materiale temperatura zmienia sie linowo np taka warstwa welny mineralnej (gr 20cm) od wnetrza ma +19oC a od str zewnetrznej -16 .... co to oznacza, ze co milimetr w welnie mamy o pare dziesiatych stopnia inna temperature i w ktoryms miejscu na pewno bedzie punkt rosy - to tam gdzie sie wykrapla woda ...

2. skad moze sie brac wilgoc ? od cieplejszego powietrza w okresach rzejsciowych i od naszych organizmow - jak by nie patrzec pare gram wilgoci tez wydzielamy ;)

tak to wyglada bardzo po krotce - no i osoby, ktore maja termodynamike w malym paluszki - przepraszam za taki nieprofesjonalny sposob przedstawienai problemu ;)

edit: o tu pierwszy lepszy wykres i-s dla pary wodnej

http://kne.itc.pw.edu.pl/frames/silownie/wykres%20i-s%20dla%20pary%20wodnej.jpg

pozdrawiam

Piotrek

Piotrek - ten wykres laikowi nic nie powie... :wink:

Krótko i na temat.

Jeżeli paroizolacji ktos nie chce dawać - prosze bardzo niech nie daje - zobaczymy co będzie mówił po 2-3 sezonach.

Nie warto w całej inwestycji zabudowy poddasza pomijac znikomych kosztów paroizolacji.

Pozdrawaim i życzę powodzenia ludziom rezygnujących z paroizolacji...:)

sebo8877

Podstawowa kwestia profesjonalisto, skraplanie pary wodnej zalezy od cisnienia i samego gazu. W pomieszczeniach nie zawilgoconych ( pokoj dzienny, salon),para wodna nie skrapkla sie, tylko przenika przez welne, znaczy to tyle, ze paroizolacja nie jest wymagana.
Masz rację! "W pomieszczeniach nie zawilgoconych ( pokoj dzienny, salon),para wodna nie skrapkla sie". W pomieszczeniach nie.

Skropli się w wełnie i na spodniej stronie dachówek. Będziesz miał ślicznie oszronioną i zalodzoną izolację dachu, a że tego nie będzie widać, pewnie powiesz, że nie istnieje.

Poza tym, nie zdajesz sobie sprawy, ile wilgoci trafia na poddasze. Choćby z kuchni, która zwykle jest otwarta na salon i resztę domu.

Kolejny racjonalizator! Są tacy, którzy upierają się przy czymś, bo "zawsze się tak robiło", a inni chcą być oryginalni i robią tak, jak nikt inny. Sorry, że mnie poniosło, choć niespotykanie spokojny człowiek jestem.

Choć zdania profesjonalistów są podzielone przekonują mnie argumenty powyżej uzasadniające istnienie paroizolacji także w pomieszczeniach "suchych".

Już po raz kolejny powtórzę swoją "mądrość budowlaną" - Jeżeli dasz folię zapłacisz parę złotych i zapomnisz o sprawie. Jeżeli nie dasz to wtedy masz dwie możliwości - albo będzie dobrze, albo będzie źle. I nad czym tu się zastanawiać?

Pozdrowienia

Dariusz Mikołajczyk

nic bardziej mylnego. Sam rockwool niezalaca dawania paroizolacji w pomieszczeniach suchych ! - jest ona zbedna - jesli powierchnie wykonczymy plytami GK !

paroizolacja - to opóźniacz pary - nie ma ona za zadanie nieprzepuszczać pary ... ale ograniczyć jej przenikanie, by gwałtownie para nie przechodziła przez warstwę wełny.

Czy jeśli masz dom i ocieplasz go z zewnatrz welna dajesz jakies paroziolacje ? nie - gdyz mury pełnią wystarczającą rolę opóźniacza pary. Groźne jest gwałtowne przechodzenie pary przez welnę w tedy woda wykrapla się w punkcie rosy.

Płyty GK - a tym bardziej płyty GK pomalowane ... są same w sobie opóźniaczem pary - i w pomieszczeniach suchych - to zupełnie wystarcza.

Co innego jeśli byśmy poddasze wykańczali np. panelami - w tedy paroizolacaja jest potrzebna - a jej dodatkową funkcją będzie ograniczenie pylenia wełny.

Dobra wentylacja jest oczywiscie konieczna. I przyjmujemy że ma być.

Sprawa druga - gdzie będzie łatwiej parze wodnej "uciec", przez płyty GK czy wentylację ?

Powszechne stosowanie jako paroizolacji zwykłej folii PE - to już totalna paranoja. Folia taka tworzy niezdrowy mikroklimat - żyjemy jak w wroku foliowym. Dla wełny jest też "taka sobie".

NIE ISTNIEJE coś zawnego mylnie paroizolacja - opóźniacz pary - to poprawna nazwa. Czyli tzw. aktywna paroizolacja, która dzięki swojej budowie, zatrzymuje pare, jednoczesnie pozwalając jej przechodzić w minimalnym stopniu - i taka wlasnie paroziolacje nalezy stosowac w pomieszzceniach zwanymi mokrymi.

kiedyś, kiedyś ... rozmawiałem z kol. invx z tego forum - pytajcie jego.

... Sam rockwool niezalaca dawania paroizolacji w pomieszczeniach suchych ! - jest ona zbedna - jesli powierchnie wykonczymy plytami GK !

paroizolacja - to opóźniacz pary - nie ma ona za zadanie nieprzepuszczać pary ... ale ograniczyć jej przenikanie, by gwałtownie para nie przechodziła przez warstwę wełny.

Czy jeśli masz dom i ocieplasz go z zewnatrz welna dajesz jakies paroziolacje ? nie - gdyz mury pełnią wystarczającą rolę opóźniacza pary. Groźne jest gwałtowne przechodzenie pary przez welnę w tedy woda wykrapla się w punkcie rosy.

Nie ma idealnych materiałów stąd też folia paroizolacyjna posiada współczynnik Sd~150 czyli coś tam przepuszcza ale nie jest opóźniaczem bo te mają Sd~80.

Wykraplanie pary wodnej nie ma nic wspólnego z gwałtownością tylko z nasyceniem. W tzw. punkcie rosy nastąpi wykroplenie. Cytowanie przykładu z ociepleniem zewnętrznej strony ściany budynku jest tu nie trafione i trochę demagogiczne. W tym przypadku punkt rosy znajduje się poza budynkiem a w przypadku skośnego sufitu wewnątrz. Skutkuje to tym, że kondensat spłynie wełną na płytę gipsową. Inna sprawa to rodzaj wełny. Ta na elewację to nie ta sama co do ocieplenia skośnego sufitu. Na szczęście każdy ma prawo wyboru i sam decyduje, które argumenty trafiają mu bardziej do przekonania a czas pokarze kto miał rację. Pozdrawiam.

to co blednie nazywamy tutaj paroizolacja - to jest wlasnie opózniacz pary !

jesli masz od gory zalozona folie paroprzepuszczalna o jakiejs tam paroprzepuszczalnosci, to ona nie przepusci wiecej niz moze - i po to sotsuje sie opóżniacze pary.

zapraszam na strone rockwool polska - tam jest to robione tak jak ja mowie.

I jesli kolega mysli ze wie wiecej niz inzynierowie z rockwoola to:

1. grartuluje wiedzy

2. zapraszam do dyzkusji z nimi - moze zmienia technologie :wink: