Barbossa 18.08.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 to co blednie nazywamy tutaj paroizolacja - to jest wlasnie opózniacz pary ! jesli masz od gory zalozona folie paroprzepuszczalna o jakiejs tam paroprzepuszczalnosci, to ona nie przepusci wiecej niz moze - i po to sotsuje sie opóżniacze pary. zapraszam na strone rockwool polska - tam jest to robione tak jak ja mowie. I jesli kolega mysli ze wie wiecej niz inzynierowie z rockwoola to: 1. grartuluje wiedzy 2. zapraszam do dyzkusji z nimi - moze zmienia technologie moim zdaniem Andrzej Wilhelmi ma rację, przykład ze ścianą też nie jest trafny a na stronach interentowych wypisują różne teksty, nie zawsze mądre (nie kwestionuję to co ma rockwool na stronie, nie czytałem, może jak czasu starczy) bycie mądrym czyjąś mądrością nie zawsze służy, możesz mi wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 18.08.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 przyklad ze sciana nie odzwierciedla oczywiscie 100% sytuacji Powtarzam raz jeszcze tosowanie jako "paroziolacja" zwyklych folii PE, ktore izoluja blisko 100% przepuszczania jest OGROMNYM BŁĘDEM, wynikajacym z oszczednosci i pewnie niedouczenia, zaufania innym pseudo wykonawca. Tworzy sie sztuczny, niezdrowy mikroklimat. Nie ma paroizoalcji - jest opóźniacz pary/aktywna paroizolacja - ktora nie ma zadania zatrzymania wilgoci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.08.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 oczywiście jesteś wykonawcą-zawodowcem i przemawia przez Ciebie doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 18.08.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Ale tu chyba nikt nie namawiał do stosowania zwykłych folii PE, w każdym razie nie bezpośrednio. Co do pomieszczeń "suchych" to mam wątpliwości, czy takie istnieją na poddaszu, chyba że to duży dom. U mnie zapachy z kuchni wędrują na poddasze (takie prawo fizyczne, że co gorące z garnka, idzie do góry), to i wilgoć też.Z drugiej strony faktem jest, że płyta KG jest jakimś opóźniaczem pary. Czy wystarczającym , nie wiem, ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 19.08.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 płyta KG płyta i to nie sama ... tylko najczesciej zagruntowana i pomalowana min 2 warstwami farby widzial ktos kiedys zaschniety grunt ? np. na rece ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.08.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 ...zapraszam na strone rockwool polska - tam jest to robione tak jak ja mowie. I jesli kolega mysli ze wie wiecej niz inzynierowie z rockwoola to: 1. grartuluje wiedzy 2. zapraszam do dyzkusji z nimi - moze zmienia technologie Rockwool na swoich stronach może pisać co mu się podoba. Technologia produkcji wełny mineralnej (kamiennej) czy szklanej nie ma nic wspólnego z prawami termodynamiki. Ja swoje wypowiedzi czytelnie podpisuję podpierając je odpowiednią wiedzą i doświadczeniem. Kolejny raz powtórzę przegroda budowlana nie jest kanałem wentylacyjnym!!! Przegrodę należy izolować a pomieszczenia wentylować! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 20.08.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 to co blednie nazywamy tutaj paroizolacja - to jest właśnie opóźniacz pary Wiemy T-rex, wiemy, Chameryki nie odkryłeś, przez te parę lat na forum obczytałem już parę wątków na ten temat (i dalej nic nie wiem... ) . Ogólnie można powiedzieć że albo robimy dom superszczelny i dobrze wentylujemy (went. mechaniczna z odzyskiem lub bez) lub robimy dom dziurawy i nie przejmujemy się wentylacją (tzw. went. grawitacyjna, dziury w oknach itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 21.08.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Rockwool na swoich stronach może pisać co mu się podoba. Technologia produkcji wełny mineralnej (kamiennej) czy szklanej nie ma nic wspólnego z prawami termodynamiki. Ja swoje wypowiedzi czytelnie podpisuję podpierając je odpowiednią wiedzą i doświadczeniem. oczywiscie kazdy sobie moze powiedziec ze to co pisze rockwool to bzdury i robic u siebie jak mu sie podoba - ale juz nie namawiac do tego innych. Kolejny raz powtórzę przegroda budowlana nie jest kanałem wentylacyjnym!!! Przegrodę należy izolować a pomieszczenia wentylować! Pozdrawiam. a co, jak masz sciane w domu wykonana z bodajze najzwyklejszej cegly - to co uwazasz ze to jest kanal wentylacyjny ? - i by ja zaizolowac, wylozysz ja folia ? - no koniecznie, by para przechodzi przez taka sciane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.08.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 oczywiscie kazdy sobie moze powiedziec ze to co pisze rockwool to bzdury i robic u siebie jak mu sie podoba - ale juz nie namawiac do tego innych. Przyjacielu nie przypisuj mi tekstów, których nigdy nie nie napisałem. Dalsza merytoryczne dyskusja Tobą nie ma sensu. Kontynuacja jej będzie możliwa jak łykniesz trochę wiedzy do czego Cię gorąco zachęcam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_p 22.08.2007 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 1. W poprzek z 3-4 centymetrowym zapasem. 2.... Dzięki za odpowiedzi. Co do folii paroizolacyjnej to daliście mi do myślenia Teraz pytanie: Z tego co napisales, wnioskuje, ze dajesz jedna warstwe welny, czy tak? Jesli tak, to pomysl nie trafiony, beda Ci sie tworzyly mostki termiczne przy krokwiach. Mam kupioną wełnę 20cm, rozumiem, że miałbym drugą warstwę dać w poprzeg, pod warstwą 20centymetrową. To niestety komplikuje montaż i raczej sobie sam z tym nie poradzę. Poza tym tracę kilka centymetrów na wysokości pomieszczenia. Zastanowię się. Jeszcze raz dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 22.08.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witajcie Dużo ciekawych rzeczy o budowaniu wyczytałem na tym forum, ale takiej banalnej sprawy niestety nie znalazłem. Oj slabo sie szukalo. O ocieplaniu poddaszu jest ze setka watkow. Chocby tu jest wiele interesujacych informacji wraz z poradami i zdjeciami: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1933236 1. Mam wełnę w balach (20 cm) - jak ją ciąć żeby nie sprężynowała przy zakładaniu. Docinasz z rolki na szerokosc odleglosci pomiedzy krokwiami + 2-3 cm. 2. Krokwie mają 18 cm - chcę podbić pod nie listwy 3-4 cm - czy muszą być równe, czy można dać pozostałe po dachu lekko wykręcone łaty ? Nie lepiej bylo kupic welne 15, lub 18 cm i dac grubsza warstwe w poprzek? Jesli masz taka mozliwosc zwroc te welne i wez 15 a w poprzek 10. 3. Wiem, że mam uciąć wełnę 2-3 cm szerzej niż odległość między krokwiami i przytrzymać sznurkiem (w ulotce Castoramy piszą o żyłce) - jaki ten sznurek dać, żeby był trwały i niezbyt drogi ? Trwaly wg mnie nie musi byc, przeciez po oplytowaniu sznurek juz potrzebny nie bedzie. Ja kupowalem do snopowiazelek - 500 m za 12 zl. Taniej chyba nie dostaniesz 4. Czy paroizolacja poza łazienką jest konieczna ? Niby nie, ale koszt jest niewielki wiec lepiej daj. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 23.08.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Niby nie, ale koszt jest niewielki wiec lepiej daj. - niewielki koszt "paroziolacji" ? - to sobie poszukajcie cen aktywnych paroziolacji - nie FOLII PE ! - co da paroizolacja poza lazienka ? - gorzej niz nic ... - pogorszy mikroklimat - będziemy żyć jak w worku foliowym - a przy niedostatecznej wentylacji, będziemy mieli wilgoć, pleśn i Bóg jeden wie co jescze. i to tak najogólniej mowiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 23.08.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 - pogorszy mikroklimat - będziemy żyć jak w worku foliowym - a przy niedostatecznej wentylacji, będziemy mieli wilgoć, pleśn i Bóg jeden wie co jescze. T-rex nie siej demagogii. Przykład z workiem foliowym jest bardzo obrazowy ale jeżeli kiedykolwiek w życiu widziałeś poddasze oklejone folią to wygląda to bardziej na parasol. No chyba że oklejasz również wszystkie ściany łącznie z podłogą i drzwiami... Wilgoć powinna się jakoś wydostawać z pomieszczeń ale dlaczego miało by to się odbywać (oprócz wentylacji oczywiście) poprzez wełnę? A co gdy wentylacja działa słabo lub w ogóle? Wtedy jest duuuużo wilgoci której trzeba się pozbyć (jeżeli pomieszczenia "suche" są suche to skąd ten grzyb na ścianach?) Przy niedostatecznej wentylacji to bym już się zastanawiał czy zakładać folię i tu masz rację, niestety....a jeżeli wentylacja jest grawitacyjna to na poddaszu na 99% będzie niedostateczna, i co? żeby nie mieć grzyba trzeba pozbywać się wilgoci przez wełnę!!!! Lepiej mieć mokrą wełnę niż grzyba na ścianach bo przynajmniej tego widać!??? A ja tam zakładam went. mechaniczną i będę miał taki przewiew że aż będzie gwizdało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.08.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Nie zastosowanie paroizolacji może skutkować zawilgoceniem izolacji cieplnej, butwieniem konstrukcji drewnianej, dynamicznym rozwojem pleśni za płytą gipsową i utrzymującym się zapachem stęchlizny. Tego nie widać ale jest. To tak jak z zawartością nocnika: można ją wylać lub pełen nocnik wsunąć pod łóżko, niby go nie ma ale jest. Przy takim rozwiązaniu można się spodziewać szybkiego remontu dachu. Czy warto? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 23.08.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 historia lubi sie powtarzac - ale w tym watku juz zesmy mysmy sprawe pareizolacji na poddaszu wealkowali - i teraz ... *here we go again* wystarczy popatrzec pare postow wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 23.08.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Niby nie, ale koszt jest niewielki wiec lepiej daj. - niewielki koszt "paroziolacji" ? - to sobie poszukajcie cen aktywnych paroziolacji - nie FOLII PE ! - co da paroizolacja poza lazienka ? - gorzej niz nic ... - pogorszy mikroklimat - będziemy żyć jak w worku foliowym - a przy niedostatecznej wentylacji, będziemy mieli wilgoć, pleśn i Bóg jeden wie co jescze. i to tak najogólniej mowiac Kupilem do siebie corotop, aktywna paroizolacja. Na caly dom zuzylem niecale 2 rolki. Zaplacilem za nie mniej niz 600zl. Faktycznie majatek. Brak folii powoduje przechodzenie wilgoci do welny, ktora pod wplywem wilgoci: 1. drastycznie zmniejsza swoje parametry izolacyjne, niektorzy lubia zimno zima, cieplo latem, w koncu po to sa te pory roku, zeby tak bylo 2. potrafi zarosnac grzybkiem, ktory ma bardzo dobry wplyw na nasze zdrowie No ale przy folii dom nie oddycha, jest zamkniety w worku foliowym. Mozna zrobic kilka dziurek, bo inaczej sie udusi. Niech se domek oddycha, a co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 23.08.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Brak folii powoduje przechodzenie wilgoci do welny, ktora pod wplywem wilgoci: 1. drastycznie zmniejsza swoje parametry izolacyjne, niektorzy lubia zimno zima, cieplo latem, w koncu po to sa te pory roku, zeby tak bylo 2. potrafi zarosnac grzybkiem, ktory ma bardzo dobry wplyw na nasze zdrowie No ale przy folii dom nie oddycha, jest zamkniety w worku foliowym. Mozna zrobic kilka dziurek, bo inaczej sie udusi. Niech se domek oddycha, a co. wszytsko sie zgadza ... ale pod warunkiem ze mamy na suficie czysta welne podtrzymana sznurkiem do snopowiazalki ... Opozniacz pary jest potrzebny (nie operujmy blednym pojeciem i mylnym pojeciem paroizolacji ! - on nie ma za zadanie zatrzymac 100% pary wodnej, gdyby tak bylo nie stosowali bysmy foli wstepnego krycia o przepuszczalnosci 1200 i wyzszej ...) - ale jego role pelni plyta GK ... malowana plyta GK ... wszystko to w pomieszczeniu zwanym suchym. nie neguje potrzeby opózniacza pary - on jest potrzebny - ale jeden - nie dwa. to tak jak bys sobie ubral dwa swetry - a co szkodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Titol 23.08.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Ja też będę ocieplał poddasze, widziałem ten słynny film i mam pytanie: Czy najlepsza nawet folia paroprzepuszczalna, po jakimś czasie nie będzie miała zatkanych porów i stanie się barierą nie do przebycia dla pary? Wydaje mi się, że to jest podstawowa sprawa, bo przy całościowych kosztach budowy domu, taka folia to pryszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.08.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Może warto podać jaki współczynnik oporu pary wodnej (Sd) ma 12 mm płyta gipsowa i jaką ma farba na tej płycie. Dobra folia paroizolacyjna ma Sd>150. Należy pamiętać, że para wodna przedostaje się przez ściany, stropy a nie tylko przez podwieszane sufity. Koniecznym staje się więc stosowanie folii wstępnego krycia o wysokiej paroprzepuszczalności lub wykonanie skutecznej szczeliny wentylacyjnej nad izolacją cieplną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.08.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ... Czy najlepsza nawet folia paroprzepuszczalna, po jakimś czasie nie będzie miała zatkanych porów i stanie się barierą nie do przebycia dla pary? ... Okazuje się, że nie. Bania przeprowadzone w Niemczech pokazały, że po 10 latach ta folia straciła ~5% paroprzepuszczalności. Dobra folia paroprzepuszczalna ma Sd<0,02. Oznacza to, że stawia ona parze wodnej taki opór jaki stawia 2 cm powietrza. Przy stracie 5% Sd wyniesie 0,021 co oznacza, że opór zmniejszy się o wielkość równą oporowi 1 mm powietrza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts