Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ocieplić poddasze ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to założę folię. Dzięki

folia paroprzepuszczalna, zwana folia wstepnego krycia jest konieczna.

Koledze chodzilo chyba o folie ktora tutaj blednie nazywamy paroziolacja.

Może warto podać jaki współczynnik oporu pary wodnej (Sd) ma 12 mm płyta gipsowa i jaką ma farba na tej płycie. Dobra folia paroizolacyjna ma Sd>150. Należy pamiętać, że para wodna przedostaje się przez ściany, stropy a nie tylko przez podwieszane sufity. Koniecznym staje się więc stosowanie folii wstępnego krycia o wysokiej paroprzepuszczalności lub wykonanie skutecznej szczeliny wentylacyjnej nad izolacją cieplną. Pozdrawiam.

jak masz gdzies pod reka takie dane - podaj.

Może warto podać jaki współczynnik oporu pary wodnej (Sd) ma 12 mm płyta gipsowa i jaką ma farba na tej płycie. Dobra folia paroizolacyjna ma Sd>150. Należy pamiętać, że para wodna przedostaje się przez ściany, stropy a nie tylko przez podwieszane sufity. Koniecznym staje się więc stosowanie folii wstępnego krycia o wysokiej paroprzepuszczalności lub wykonanie skutecznej szczeliny wentylacyjnej nad izolacją cieplną. Pozdrawiam.

jak masz gdzies pod reka takie dane - podaj.

To Twoim zdaniem pomalowana płyta gipsowa stawia tak duży opór parze wodnej, że nie potrzeba stosować folii paroizolacyjnej. Podaj więc jak duży. Pozdrawiam.

Stan obecny:

Dach dwuspadowy, blachodachówka, folia paroprzepuszczalna Tyvek, krokwy 18cm.

Zamierzam:

1. dać ruszt ze sznurka na gwoździe papówki

2. wcisnąć między krokwy 2 warstwy wełny po 10cm każda na mijanego (łącznie 20cm wełny)

3. drugi ruszt ze sznurka

4. profile aluminiowe

5. folia (żółta)

6. płyta karton gips.

Mam pytania. Czy ten pierszy ruszt ze sznurka jest sens robić?

Czy folia ma iść z której strony, przy płycie czy przy wełnie?

Wełny się nie wciska tylko układa. Pomiędzy 18 cm krokwie można włożyć max. 18 cm wełny a nie 20 cm!!! To nie wełna izoluje tylko uwięzione w niej powietrze! Wciśnięta wełna może wypchnąć folię wstępnego krycia co spowoduje poważne problemy z dachem. Pozdrawiam.

Co do wciskania się nie zgodzę bo wg mnie pasuje to określenie :wink: Skoro przytnę wełnę 2cm szerzej to muszę ją wcisnąć :wink: :lol:

Ale masz rację, wypcha to folię. Chyba lepiej jednak dać 15cm +5 na profile. Tylko wtedy muszę sznurkować z dbu stron wełnę :-?

Co do wciskania się nie zgodzę bo wg mnie pasuje to określenie :wink: Skoro przytnę wełnę 2cm szerzej to muszę ją wcisnąć :wink: :lol:

Ale masz rację, wypcha to folię. Chyba lepiej jednak dać 15cm +5 na profile. Tylko wtedy muszę sznurkować z dbu stron wełnę :-?

Koledze Andrzejowi chodziło o to, że jeżeli między krokwie 18 cm włożysz wełnę o gr. 20 cm to ona wypchnie folię, a nie o to, że dotniesz wełnę o 2 cm szerzej niż rozstaw krokwi. :wink:

Pozdrawiam

Jeśli macie cierpliwosć do mnie to jeszcze zapytam o profile :lol:

Widziałam jakieś główne, ścianowe itp... :oops:

Jakie profile kupic na sciany poddasza a jakie na sufit? Czym się różnią? Czy mają jakieś symbole którymi mozna się posłużyć w sklepie? To samo dotyczy uchwytów, mocowań. :-?

:oops:

http://www.castorama.pl/porady/art-budowlane/izolacja-poddasza.html

W tych poradach Castoramy jest informacja że mozna dać folię miedzy wełnę a nie pod płytę kg. :-?

Hmm... Można położyć 15cm miedzy krokwy i 5cm na krokwy i dać na to folię? A dopiero na to ruszt aluminiowy i płytę?

Wczoraj było próbne przyciecie wełny. Uciełam, włożyłam miedzy krowkry i... trzyma się :lol: :lol: :lol:

W sobotę będzie wielkie wełnowanie :lol: Mam pistolet, sznurek, nożyki,ubranie. Musze dokupić maseczkę na twarz bo jednak pyli bardzo i... folię. :lol: Chcę położyć 1 warstwę a potem stelaże. Ale do tego to już bedzie potrzebne 2 osoby więc póki co sama zamierzam zrobić jedną warstwę :lol:

Dziękuje bardzo za okazaną pomoc. :D :D :D Może uda mi się zrobić fotoreporataż z prac :lol: Będzie co krytykować :lol:

Witam w wątku stropo-ociepleniowym,

odkąd kupiłam projekt nie bardzo sobie mogłam wyobrazić jak ma wyglądać ocieplenie mojego stropiku.

W projekcie jest, że dach ma być nieocieplony tylko strop, poddasze nieużytkowe, zatem miałam zamiar przybić folię do belek od góry, rzucić wełnę na to na miajankę 2x10 cm nie tnąc tylko rozwinąć potem pustka szerokości belki czyli 22 cm, profil do belki przymocować i płytę GK, w projekcie natomiast jest tak:

-płyta osb

-wełna 20 cm miedzy belki(22 cm)

- pustka went. 2 cm

- folia paroizolac.

- ruszt

- plyta gips karton

i jak to zrobić??? Czytam, że dajecie wełnę miedzy belki i to na mijankę!??? Tniecie cała rolkę na kawałki 60 cm??? Dodam, że płyt osb nie przewiduję bo tam się chodzić nie będzie. Kolejna zagadka to sznurki lub folia, jeśli dam fole od spodu zaraz nad płytą to można by na niej ułożyć wełnę i nie dawać sznurka bo tak np. się po kanadyjsku buduje. Ale z kolei jak całe role folii od spodu zestrzelę pistoletem to mi zakryje belki i jak sobie później przymocuję profile do płyt???

Mógłby mi ktoś rozjaśnić jak to wykonać? Na prawdę czytam wiele wątków na forum o tym i nadal nie wiem :cry:

no to superowo, prawda, że jednak pierwsza koncepcja jest najlepsza, czasem czym więcej się czyta tym większy mętlik w głowie :). tylko wypadałoby jeszcze w ktorymś miejscu zagęscić jakąś "ścieżkę" deskami coby nie wpaść w przyszłości między belki jak się coś wydarzy np z kominem i bedzie trzeba się tam dostać...