Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ocieplić poddasze ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Musisz się na coś zdecydować, czy ocieplasz połać dachu, czy strop? Pozdrawiam.

.. albo ostatecznie pomieszczenia na poddaszu ....

Połać dachu niech sobie marźnie :lol: :lol: .

P.S >> I jedno i drubi rozwiązanie jest OK. Moim zdaniem łatwiej można wentylować "trójkąt" nad ocieplonym stropem pod nieocieplona połacią, ze o o szczednosci rzędu pól promila na kosztach welny i dodatków nie wspomne

Pozdrawiam

to po co sie robi właściwie ten wyłaz na poddasze? Czasem trzeba tam widocznie po coś wejść, raz na kilka lat pewnie. Bo zakładając, że tam nigdy nie wyjdę to rezygnuję ze schodów składanych, tak?

A nie szkoda Ci tego miejsca na stryszku? Ja tyle rzeczy planuje tam wpakowac. Przeciez nie bede mial piwnicy czy dodatkowych komorek na deskorolke albo duzy sloik ze swojskim winem :wink: :D

NA stryszku na podłodze bedą deski z szalunków z budowy. Na to najtańsze panele podłogowe (9,90zł/m2). Ściany ocieplone wełną 15cm + 5 cm między łaty przybite na krokwy. Wybite laminatem drewnopodobnym. Takie rozwiazanie wydaje mi się najtańsze i w miarę estetyczne. Myślałam o panelach pcv na ściany ale za duzo roboty z tym. Laminat będzie szybszy i chyba tańszy. Nie muszę też dawać profili aluminiowych na krokwy bo nie ma co pękać :lol:

A ja słyszałam, że znajomy dał między krokwie styropian! Termoorganika wymyśliła taki super patent nazywa się to SUPERPODDASZE (czy jakoś tak) - płyty mają specjalne nacięcia i montuje się je super łatwo i bez skutków ubocznych (np.pylenie).

Macie jakieś doświadczenia z takim produktem?