Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy teraz opłaca się inwestować w fundusze inwestycyjne?

mantra

Recommended Posts

Czy wobec tego co dzieje się obecnie na giełdzie opłaca się teraz zainwestować w fundusz inwestycyjny zrównoważony lub akcji Wschodniej Europy i Azji? Jak długo może jeszcze trwać ten kryzys? Ewentualnie w co zainwestować niewielką kwotę (10 tys). Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady.

Ja sadze ze na gieldach mamy do czynienia z korekta trendu wzrostowego a nie z odwroceniem trendu na spadkowy.

Korekta, hm, powiadasz. Bardzo głęboka chyba. Po tygodniu średnie portfele po 30-40 proc. straty. Zobaczysz co będzie jutro. W USA kichają od tygodnia, więc u nas trwa katar. Dziś oni mają katar, więc my jutro znów polegniemy...

Ja sadze ze na gieldach mamy do czynienia z korekta trendu wzrostowego a nie z odwroceniem trendu na spadkowy.

Korekta, hm, powiadasz. Bardzo głęboka chyba. Po tygodniu średnie portfele po 30-40 proc. straty. Zobaczysz co będzie jutro. W USA kichają od tygodnia, więc u nas trwa katar. Dziś oni mają katar, więc my jutro znów polegniemy...

U nas to juz zapelenie oskrzeli trzeba leczyc a nie katar.

No i poleglismy juz dzisiaj :lol: Ale fakt, jutro moze byc jeszcze gorsze 8)

giełda to taki sztuczny "twór" , gdzieś za oceanem mają kłopoty a u nas już ludziki panikują i wyprzedają swoje akcje , giełda opiera się na psychologi i w takich momentach jak teraz powinni zamknąć giełdę żeby uniemożliwić pozbywanie się akcji , po tygodniu puścić do telewizji premiera albo innego ministra żeby nagadał ludziom samych optymistycznych pierdół i otworzyć giełdę a wtedy wszyscy z uśmiechem na twarzy kupowaliby ile wlezie ;-)

giełda to taki sztuczny "twór" , gdzieś za oceanem mają kłopoty a u nas już ludziki panikują i wyprzedają swoje akcje , giełda opiera się na psychologi i w takich momentach jak teraz powinni zamknąć giełdę żeby uniemożliwić pozbywanie się akcji , po tygodniu puścić do telewizji premiera albo innego ministra żeby nagadał ludziom samych optymistycznych pierdół i otworzyć giełdę a wtedy wszyscy z uśmiechem na twarzy kupowaliby ile wlezie ;-)

Ja tam bym już nie wpuszczał do telewizji żadnego premiera a tym bardziej naszego ;) A optymistyczne pierdoły to gadają cały czas :)

Czy wobec tego co dzieje się obecnie na giełdzie opłaca się teraz zainwestować w fundusz inwestycyjny zrównoważony lub akcji Wschodniej Europy i Azji? Jak długo może jeszcze trwać ten kryzys? Ewentualnie w co zainwestować niewielką kwotę (10 tys). Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady.

Wobec tego co sie dzieje, to:

- chyba nikt nie jest taki dobry i nie "przewidzi"

- jest dużo sprzedających (ogrom spadków) ale też i kupujących (o czym świadczą wczorajsze obroty)

Jak masz pieniądze to odpowiedz sobie najpierw (na najważniejsze w życiu :p) na pytanie:

- po co chcę zainwestować (i nie odpowiadaj, że zarobić - bo nikt tego nie zagwarantuje tego w funduszach - i ci wszelcy sprzedawcy zwani "doradcami" też tego nie zagwarantują - chociaż będą Ci pokazywali wykresy historyczne http://stooq.com/q/?s=wig20&c=30y&t=c&a=lg&b=0 )

Wszystko zależy na jak długo chcesz zostawić pieniądze i jakie jesteś gotowa podjąć ryzyko (kolejne pytania :) ).

Zrób sobie tabelkę i zdecyduj :)

Generalnie jesli:

- inwestuje bo:

mam nadwyżkę finansową (nie potrzebna na wykończenie domu czy kupno samochodu za 3 miesiące) i w najbliższym czasie (5-10 lat??) nie będę potrzebować tych pieniędzy i nic wielkiego się nie stanie jeśli wartość inwestycji w początkowym okresie spadnie o 10,30 czy 50%) - to zapakuj kase w fundusz akcyjny (prawdopodobnie za 5,10 czy więcej lat - fundusz zarobi pieniądze ale tylko PRAWDOPODOBNIE)

Oczywiści mniejsze ryzyko fundusz inwestycyjny zrównoważony czy stabilnego wzrostu - zobacz w co inwestuje (np. tutaj http://www.bankier.pl/inwestowanie/fundusze/narzedzia/profile/?part=wybierz )

Wszytko zależy od:

- czasu

- skłonności do ryzyka

- celu na jaki chcesz przeznaczyć pieniądze

wg mnie ten 3 punkt jest najważniejszy

Słyszałem że prażony słonecznik ma w tym roku wzrosnąć o jakies 239 % Powód jest prozaiczny w zeszłym roku firmy robiące prażony słonecznik przestawiły sie na chrupki kukurydziane bo na tym rynku była niezła nisza i teraz tendencja jest odwrotna , Lepiej zainwestuj ta kasiore w maszyne do prażenia słonecznika i pole słoneczników. Sprawdzam co się dzieje na rynku kiszonych ogórków ale tez podobno będzie niezły biznes na nich bo cała mizeria idzie do Chin.

Widzę, że sporo jest wśród forumowiczów inwestorów, którzy ulegli magii trzycyfrowych zysków (%) w krótkim czasie bez rozważenia skali ryzyka, a teraz gdy mamy korektę na giełdzie (a może dopiero jej pczatek) mówią o panice.

Jak mówi stare indiańskie przysłowie - korektę trzeba przeczekać :-) choć trzeba mieć na uwadze, że może troooochę poptrwać.

Mały apel. Inwestujcie w fundusze agresywne długoterminowo i sukcesywnie (kup i zapomnij) a oszczędzicie sobie niepotrzebnego stresu i doczekacie pokaźnych profitów (mam nadzieję :-)

Powodzenia!

• 1 month później...
  • 6 years później...