Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany szczytowe - dwa pytania

Recommended Posts

Pierwsze pytanie - czy murować przed założeniem na murłacie wiązarów dachowych?

Dom jest parterowy z nieużytkowym poddaszem, w ścianie szczytowej nie ma więc okien. Wysokość budynku - 6, 26 m.

Wiązary będą na przełomie wrześnie - października. Natomiast bardzo dobrą ekipę murarską mam tylko do końca sierpnia. Rozumiecie zatem mój dylemat

Drugie pytanie - chyba warto zamontować w ścianach szczytowych kratkę wentylacyjną do wietrzenia poddasza nieużytkowego. Wyczytałem że może to być kratka o wymiarach np 14x14 albo 14x27 z siatką

Trafiłem na coś takiego - http://www.abas.net.pl/?p=3&sz=219&gr=97&o=

Ale to jest wywietrznik? Nie potrzeba mi nawietrznika o innym kształcie otworów? Będę wdzieczny za jakieś inspiracje, może linka....

Mogę odpowiedzieć na pierwsze pytanie -murować! U mnie murarze wymurowali całe ściany szczytowe. Wczoraj weszła ekipa od więźby -zejdzie im 2 dni, potem mają wrócić murarze-na 1 dzień -na poprawki: czyli uzupełnić pustaki pod same krokwie, lub je usunąć tam gdzie wyszły za wysoko (murowali nie mając krokwi na wzorzec wykonany z desek i sznurka). Teraz trudno o murarzy więc ich trzymaj póki są -zawsze potem łatwiej będzie im wrócić na 1dzień poprawek niż na murowanie całych ścianek. Pozdrawiam!

kachna - ile stały ściany szczytowe do momentu wejścia dekarzy?

piszesz też - "uzupełnić pustaki pod same krokwie" - rozumiem, że większość ściany szczytowej wymurowali, razem z otworami okennymi?

No króciutko -murarze wyszli w sobotę, a dzisiaj (czwartek) już byli dekarze.... Ściany były wymurowane do samego szczytu -razem z oknami -wysokość od podłogi poddasza (użytkowe) 5metrów -więc sporo.

Stropu nie ma typowego - dolna konstrukcja wiązara stanowi podstawę do przymocowania płyt g-k. Na płyty gruba warstwa waty. Poddasze nieużytkowe.

Można więc mówić jednej konstrukcji - tzn ściana nośna - wieniec - na nim ściana szczytowa lub jej część

w takim razie po co murować te ściany?

I po co w ogóle te ściany? Można nabić deski lub płytę na skrajny wiązar na to 4~5 cm styropianu i tynk. Murowane ściany mogą przeszkadzać w montowaniu wiązarów i mogą w czasie montażu zostać uszkodzone. Murowaną ścianę szczytową należałoby z zewnątrz i od wewnątrz ocieplić np. styropianem. Radzę w obu ścianach szczytowych (bez względu z czego będą zrobione) wykonać otwory (min. 150 cm2) i zabezpieczyć je kratkami z siatką. Pozdrawiam.

Brzeszczot, chyba budujemy ten sam dom :).

Ja szczyty robię tylko drewniane. Będzie specjalny szkielet drewniany, do którego przybiję ładne deseczki.

Ocieplenie tylko na ścianach parteru oraz na dolnym pasie wiązarów.

A o tych otworach, to też myślałem i to nawet większych niż 150cm2 - ocieplenie będzie tylko na dolnym pasie wiązarów, więc niech się mocno wentyluje :)