brzeszczot 16.08.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Pierwsze pytanie - czy murować przed założeniem na murłacie wiązarów dachowych? Dom jest parterowy z nieużytkowym poddaszem, w ścianie szczytowej nie ma więc okien. Wysokość budynku - 6, 26 m.Wiązary będą na przełomie wrześnie - października. Natomiast bardzo dobrą ekipę murarską mam tylko do końca sierpnia. Rozumiecie zatem mój dylemat Drugie pytanie - chyba warto zamontować w ścianach szczytowych kratkę wentylacyjną do wietrzenia poddasza nieużytkowego. Wyczytałem że może to być kratka o wymiarach np 14x14 albo 14x27 z siatką Trafiłem na coś takiego - http://www.abas.net.pl/?p=3&sz=219&gr=97&o= Ale to jest wywietrznik? Nie potrzeba mi nawietrznika o innym kształcie otworów? Będę wdzieczny za jakieś inspiracje, może linka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 wyprowadzenie szczytów na czysto przed montażem więzby jest niezalecane i niebezpieczne (porywisty wiatr moze wywrócić szczyty )wentylowanie poddasza także niekonieczne -będzie dosc szpar między pokryciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 16.08.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Mogę odpowiedzieć na pierwsze pytanie -murować! U mnie murarze wymurowali całe ściany szczytowe. Wczoraj weszła ekipa od więźby -zejdzie im 2 dni, potem mają wrócić murarze-na 1 dzień -na poprawki: czyli uzupełnić pustaki pod same krokwie, lub je usunąć tam gdzie wyszły za wysoko (murowali nie mając krokwi na wzorzec wykonany z desek i sznurka). Teraz trudno o murarzy więc ich trzymaj póki są -zawsze potem łatwiej będzie im wrócić na 1dzień poprawek niż na murowanie całych ścianek. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 ad kachna 28 - jezeli wymurowali całe to po co maja wrócic -napisz po prostu ze zrobili to tak jak powinni zrobic ale człowiek pyta czy moze wykończyc szczyty na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeszczot 16.08.2007 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 No nie do końca właśnie - teraz jestem przed wieńcem - później mogę, no właśnie wykorzystać doświadczenia kachny. Tzn wymurować do pewnego poziomu, a kosmetykę - uzupełnienie po wiązarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeszczot 16.08.2007 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 kachna - ile stały ściany szczytowe do momentu wejścia dekarzy? piszesz też - "uzupełnić pustaki pod same krokwie" - rozumiem, że większość ściany szczytowej wymurowali, razem z otworami okennymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 dokładnie tak to powinno byc zrobione pseudomurarz naciągacz wymurowałby całe szczyty na czysto aby wziąśc pieniądze i nie wracać - pierwsza wichura czy burza mogłaby wywrócic szczyty uszkadzając strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeszczot 16.08.2007 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Stropu nie ma typowego - dolna konstrukcja wiązara stanowi podstawę do przymocowania płyt g-k. Na płyty gruba warstwa waty. Poddasze nieużytkowe.Można więc mówić jednej konstrukcji - tzn ściana nośna - wieniec - na nim ściana szczytowa lub jej część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.08.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 częśc sciany szczytowej tak ale cała juz nie - to powinno byc zrobione jak opisuje kachna - pomijam fakt że nieraz się zdarza ze murarz nie trafi z kątem ściany w kąt dzwigara dachowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 16.08.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 kachna - ile stały ściany szczytowe do momentu wejścia dekarzy? piszesz też - "uzupełnić pustaki pod same krokwie" - rozumiem, że większość ściany szczytowej wymurowali, razem z otworami okennymi? No króciutko -murarze wyszli w sobotę, a dzisiaj (czwartek) już byli dekarze.... Ściany były wymurowane do samego szczytu -razem z oknami -wysokość od podłogi poddasza (użytkowe) 5metrów -więc sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.08.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Stropu nie ma typowego - dolna konstrukcja wiązara stanowi podstawę do przymocowania płyt g-k. Na płyty gruba warstwa waty. Poddasze nieużytkowe. Można więc mówić jednej konstrukcji - tzn ściana nośna - wieniec - na nim ściana szczytowa lub jej część w takim razie po co murować te ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.08.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 I po co w ogóle te ściany? Można nabić deski lub płytę na skrajny wiązar na to 4~5 cm styropianu i tynk. Murowane ściany mogą przeszkadzać w montowaniu wiązarów i mogą w czasie montażu zostać uszkodzone. Murowaną ścianę szczytową należałoby z zewnątrz i od wewnątrz ocieplić np. styropianem. Radzę w obu ścianach szczytowych (bez względu z czego będą zrobione) wykonać otwory (min. 150 cm2) i zabezpieczyć je kratkami z siatką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 19.08.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Brzeszczot, chyba budujemy ten sam dom . Ja szczyty robię tylko drewniane. Będzie specjalny szkielet drewniany, do którego przybiję ładne deseczki. Ocieplenie tylko na ścianach parteru oraz na dolnym pasie wiązarów. A o tych otworach, to też myślałem i to nawet większych niż 150cm2 - ocieplenie będzie tylko na dolnym pasie wiązarów, więc niech się mocno wentyluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts