Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOżYWIANIE EKIPY BUDOWLANEJ

Recommended Posts

Napiszcie mi jak to było u was.

Jeszcze wykończeniówka przed nami, więc nigdy nie mów nigdy, ale w zasadzie nie rozumiem pytania. 8)

Jedynie w lutym, gdy nie było tam nic, słownie nic poza wiatrem wiejącym pod waciak dostarczyliśmy butlę z palnikiem i czajnik blaszany do gotowania herbaty.

Żeby nie zamarzli.

No i dwie wiechy - na strop i więźbę. Chyba wyborowa i maximus jeśli pomnę.

Schluss! EOF!

To po prostu nie jest nasz problem.

Tak jak nie jest otwieranie i zamykanie budowy.

I użeranie się z podwykonawcami o zaliczki i tygodniówki.

Chwila chwila, woda mineralna, kawa i herbata jest obowiazkiem pracodawcy.

Kazdy inwestor zatrudnia firme/ekipe, dana firma/ekipa ma majstra/wlasciciela i to jego obowiazkiem jest zapewnienie wody etc. To on zatrudnia ludzi.

To, ze inwestor daje wode, kwae, herbate czy obiad, jest jego dobra wola i niczym wiecej.

Jesteśmy właśnie na etapie wykończeniówki naszgo domu .Od samego początku inwestycji poprzez pryzmat kilku ekip budowlanych nigdy żadnego dożywiania pracowników nie było ! Wszyscy żywili się sami , niezaleznie czy pracowali po kilka czy po kilkanaście godzin na dobę ...

Teraz jak robię wykończeniówkę stoi na tarasie dyżurny grill i chłopaki jak maja chęć przynoszą sobię jedzenie i pichcą na grilku ... - no oczywiście czajnik elektryczny stoi w kuchni - mogą korzystać do woli - ale obiady ?? , ciasto dla wykonawców :o ... - no nie - to już przesada ...

Pozdrawiam

Dopiero zaczęliśmy przygodę z budową i osobami najmniej zadomowionymi na budowie jesteśmy my sami.

Murarze w naszym blaszaku mieli podręczny magazynek i socjal. Dekarze (w liczbie 9) urządzili sobie kuchnię w pomieszczeniu gospodarczym. Stół z płyty OSB wsparty na dwóch paletach, lodóweczka, elektryczna patelnia.

A my na wodzie, soczkach...

objadków co to za słowo?

Do tematu: Zadnej ekipie nie gotowałam, nie żywiłam. Nie uznaję takiego czegoś, ponieważ ja płacę za ich pracę. Ja też dostaję pensję i pracodawca mnie nie żywi :p

Kawa, herbata, cukier, woda mineralna stoją w Szopce i można się częstować.

Miałam jedną taką ekipę młodych chłopaków. Nocowali u nas. Jak pili herabtę to trzeba było zbierac po działce torebki od herbaty. Jak pili wodę (było ich 3-ech) to napoczętych było 12 butelek :o . Cholera mnie brała :evil: Jak kiedyś po naszej grilowej imprezie zostawiłam kilka słoików z sałatkami, z ogórkami, z papryką - ale tak na uboczu, ukryte. To bez pytania mi wszystko zjedli :o Jak mąż im zwrócił uwagę że tak się nie robi to stwierdzili, ze byli głodni. Jednak ja uważam ze oni pracowali tylko na "KOMÓRKI" ponieważ więcej gadali jak robili.

Wg. mnie jest tak, że jeśli w twojej okolicy jest taki zwyczaj żywienia ekipy -takie zwyczaje są i zawsze były np na wsi (tam ludzie gościnniejsi są) to i ty będziesz musiała się dostosować gdyż jeśli ekipa przez całe swoje zawodowe życie dostawała obiady to raczej u ciebie bez obiadów nie popracują. Jeśli takiego zwyczaju nie ma to wg. uznania. Pewne jest jedno, że doceniony pracownik pracuje wydajniej i lepiej od niedocenionego.

A tak na marginesie jeszcze. Kiedyś to były czasy. Nie dość ,że jedzenie 3X dziennie to na koniec dnia zawsze flaszka. Z tym ,że kiedyś na wsiach budowali się zazwyczaj rolnicy a teraz zaś miastowi.

u nas ekipa górlaska, pracująca i zamieszkująca (w przyczepie kempingowej i namiocie) na naszej działce. Wyżywienie we własnym zakresie. Tzn. obiadki dowożą im z pobliskiej kanjpki (chyba 12 zł za osobę), śniadanka i kolacje robia sobie sami. My dowozimy w zalezności od mołziwości czasowych i humoru - napoje, wodę, piwo, kiełbasę na grila, czasem jakies pączki czy ciasto. Pracuja od 7 do 7 więc obiad absolutnie konieczny.