Teska 17.07.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 nie moge obejrzec fotek.... musze sie logować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 17.07.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Widzisz Teska, ten link to link do edycji albumu, do oglądnięcia wystarczy taki link:http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=8699pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 17.07.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Moira, piekny duzy dom, super psiaczki, a ten widok zimowy to zupelnie jak z bajki po prostu cudo. A swoja droga to teraz sie nie dziwie, ze zakochaliscie sie w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.07.2003 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 hmmm pieski fajne:) chałupka tez a widok....bossssski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 17.07.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Widoczek jak z pocztówki! Psiaki do zjedzenia. Ale ja czekam na ciąg dalszy, bo rozumiem, że jeszcze sporo do opisania i ciekawa jestem co będzie dalej z Waszym domkiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 18.07.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Boże nareszcie!Dzięki za miłe komentarze! Bardzo bałam się waszego przyjęcia do grona dzienników.Co do domu - może i duży. Ale plany rodzinne na etapie wyboru projektu mieliśmy też duże (trójka wspaniałych dzieci). Niestety okazało się, że nie jestem stworzona do roli matki polki i nasza córka musi nam wystarczyć. Dom ma na dole salono - jadalnie okło 40 m2 + kuchnię zamkniętą 12 m2 + łazienka 4m2, hol i kotłownie 8m2; góra to cztery pokoje + łazienka z pralnio suszarnią i miejscem na szafę zamiast garderoby - 16 m2. To wszystko - więc chyba nie przesadziliśmy za bardzo. Dzięki i miłego weekendu. Do usłyszenia w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.07.2003 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Moira. ..duzo....ale przeciez nie trzeba od razu konczyc wszystkiego...w kazdym razie szycze duuuuuuzo kasy na calusi domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.07.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Extra macie psy Jak sobie radzicie z taką gromadką? Widok zimą wspaniały aż się wierzyć nie chce, że to prawdziwe A domek wcale nie jest taki duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 21.07.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Tak trudno jest pogodzić trzeba wybrać psy albo ogród. Liczba szkód jakie wyrządzają nasze pieski jest przogromna. Pomijając liczbę wykopanych drzewek i ilość kup na trawniku (po zimie tylko podjazd stanowił w miarę bezpieczny teren do przejścia), to największy problem stanowi ewentualna skleroza domowników co do pozostawiania czegokolwiek na ogrodzie. Ostatnio na topie był wiklinowy fotel ogrodowy, z którego zostały w chwili obecnej cztery nogi i reszta siedziska. Oprócz tego zżarły mi sześć z jedenastu jabłek, których się dorobiłam i wczoraj okulary przeciwsłoneczne. Dodatkowo pieski mają zaszczepioną pasję myśliwską, a już jamniki to wprost wymarzone myszołapki (oj biedny jest nasz nie wykończony ocieplony cokół). Najgorzej przeżyłam zmniszczenie mojej ulubionej róży szczepionej (wyglądalo toto jak malutka wiśnia ozdobna). Odjęłam sobie od ust i za ostatnie pieniądze kupiłam taką różę. Posadziłam ją na trawniczku przed przyszłym tarasem. Przyjęła się i pięknie kwitała całe lato. Przyszła jesień i któregoś dnia otwierając bramę przed wyjazdem do pracy patrzę i ..... nie widzę korony różny, coś tam wystaje jakiś badyl, ale gdzie liście i kwiaty. Podchodzę bliżej i cóż widzę - z ziemi wystaje tylko łodyga. Resztę znajdowałam potem po kawałku przez najbliższy tydzień. Wtedy puściły mi nerwy. Postawiłam warunek, albo ja albo psy. Cóż nadal żyję z psami na jednej działce. Dlatego w tym roku robimy drugie ogrodzenie aby oddzielić teren ogólnie dostępny dla psiaków i teren ogrodu co by można ze spokojnym sumieniem posadzić roślinki) - mąż właśnie kończy korować sosnowe słupki (takie jak stemple), na to zostanie rozciągnięta 1m siatka. Mam nadzieję, że obie strony będą zadowolone - i my i pieski. A tak w ogóle do właśnie dorobiliśmy się pierwszego własnego miotu, więc do pięciu dorosłych psów dojdzie jeszcze 7 małych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.07.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 A na zdjęciach są tylko cztery pieski. Gdzie jest piąty Szczeniaczki to jamniczki? My narazie mamy tylko jednego psa - młodego berneńczyka. Szkodnik jest z niego wielki - zwłaszcza w domu. Na działce cały czas kopie. Kupki robi poza terenem naszej działki Chcielibyśmy mieć jeszcze przynajmniej jednego psiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 21.07.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Kolejność co do piesków taka:najpierw w prezencie od jeszcze tylko nażyczonego mały śliczny szczeniak co to miał być mieszńcem wilczura z huski, ale koło huski to jej mama nawet nie leżała. Nr. 1 Wera. Nie ma jej na zdjęciu. Ale to szary kundlowaty wilczek - bardzo mądra jako pierwsza wyczuwa zbliżających się ludzi.Nr. 2 - Sonia córka Wery - niestety przed rokiem musieliśmy ją uśpić z powodu choroby psychicznej (chociaż to brzmi niepoważnie, ale zwierzęta też mają problemy z psychiką). Dwa lata walczyliśmy aby ją z tego wyciągnąć, nie będę tego teraz opisywać bo długa historia. W każdym razie ze względu na naszą dwuletnią wtedy córkę musieliśmy podjąć taką decyzję. Nr. 3. Kula - ta czarna kundelka na zdjęciu w ramionach męża, też córka Wery i takiego jednego psa co umie chodzić po siatce. Urodziła się jak Weronika miała półtora roku i to ona ją tak nazwała, ponadto tak ją swoimi uściskami wytrenowała, że pies do rany przyłóż. Nr. 4 - jamniczka szorstkowłosa standard Moira - ta bardziej włochata po prawej. Jamniczka śliczna, ale mało towarzyska w porównaniu do kolejnej Nr. 5 Igi. Iga (ta z lewej ciemniejsza) to pies, którego głównym celem w życiu jest być głaskanym. Nawet sędziowie kynologiczni z reguły w opisach dodają"Suka o niezwykle towarzyskim nastawieniu". Nr. 6. NOra - wyżeł szorstkowłosy niemiecki - ma dopiero rok, ale tak stanowczy charakter, że niestety od wiosny nastały czasy dyżurów na wybiegu. Jamniki nie mogą biegać wspólnie z Norą. Gdyż już raz musieliśmy reanimować Igę. No i 8 lipca Moira powiła 7 szczeniaków, które w chwili obecnej są na etapie otwierania oczu. Za parę tygodni zawładną nie tylko domem ale i ogrodem. Oj będzie co sprzątać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.07.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Moira zrób proszę zdjęcia maluchom Tak czy siak zwierzyniec macie extra Kiedyś chciałam kupić szorstkowłosego jamniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 23.07.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Moira, miło spotkać na forum kogoś kto wybudował i już mieszka tak blisko . Nasz domek tuż za Halinowem, a przeprowadzka już za miesiąc. Niecierpliwie czekam na ciąg dalszy Twych zmagań. Pozdrawiam. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 28.07.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Moira, a jak zalatwiliscie z urzedami to, ze mogliscie zamieszkac w garazu na terenie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 28.07.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Musieliśmy wystąpić do gminy o zmianę pozwolenia na budowę - dostarczyć projekt zastępczy. Zamiast budynku garażowego mamy budynek gospodarczy a nie mieszkalny, więc oznacza to, że żyjemy w ciągłym strachu i nie podskakujemy sąsiadom. Tak naprawdę nadal jesteśmy zameldowani tam gdzie byliśmy i tam płacimy podatki - chodziło nam tylko o naszą niezależność i w imię tej łamiemy prawo. Przy czym tak naprawdę Pani w gminie powiedziała nam, że moglibyśmy wystąpiś o zmianę funkcji na mieszkalny, ale po co komu dwa domy. Przecież to tylko sytuacja tymczasowa. Mam nadzieję, że w końcu wygram w totka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 08.08.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Odkryłam twój dziennik dzisiaj wiem że budowa wcale nie jest łatwa ale po dzisiejszym poście usmiałam się do łez.Super czekam na jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_D12 05.09.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Hej!Przeczytałem Twoje wyliczenia na temat wylewek, z mojej strony mogę napisać, jak było u mnie... Powierzchnia wylewek: 136m2izolacja przeciwwilgociowa 0,71 gr za m2 = 192złdylatacje przy brzegach (krojony na paski styropian gr. 1cm - 20złstyropian FS20 gr 9cm = 12,3m3 (cena 125zł za m3) = ~1500złzbrojenie wylewki około 250zł (ale taniej możesz dać zbrojenie rozproszone - mikrowłókna)cement 1750 kg (cena 270 za 1T) 470złpiasek płukany 0-2mm 20T 320złplastyfikator na podłogówke 20złrobocizna (wylewka z mixokreta) 8zł za m2 - 1088zł Wyleweczka równiutka jak lustro, nic nie pękło, ogólnie jestem bardzo zadowolony.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 05.09.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Grzegorz mam pytanie o ceny. Kiedy robiłeś wylewki - poziom cen z którego roku, oraz gdzie tak tanio znalazłeś ekipę z miksokretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_D12 05.09.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Hej!Wylewki robiłem początek lipca tego roku ekipa z Głogowa (woj. Dolnośląskie) - z tego, co wiem teraz chyba biorą 9 zł za m2. Oczywiście jest to cena za samą wylewkę+ułożenie zbrojenia), bez układania izolacji cieplnej.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 05.09.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 FS20 za 182PLN/m3??? to chyba FS30 tyle kosztuje.... ja kupilem FS20 za 148PLN/m3 (W-wa) a teraz mozna kupic za ok. 160PLN/m3 (byla podwyzka) ale 182 to raczej bym powiedzial wybitnie drogo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts