Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Moiry

Recommended Posts

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Boże nareszcie!

Dzięki za miłe komentarze! Bardzo bałam się waszego przyjęcia do grona dzienników.

Co do domu - może i duży. Ale plany rodzinne na etapie wyboru projektu mieliśmy też duże (trójka wspaniałych dzieci).

Niestety okazało się, że nie jestem stworzona do roli matki polki i nasza córka musi nam wystarczyć.

Dom ma na dole salono - jadalnie okło 40 m2 + kuchnię zamkniętą 12 m2 + łazienka 4m2, hol i kotłownie 8m2; góra to cztery pokoje + łazienka z pralnio suszarnią i miejscem na szafę zamiast garderoby - 16 m2. To wszystko - więc chyba nie przesadziliśmy za bardzo.

Dzięki i miłego weekendu. Do usłyszenia w poniedziałek.

Tak trudno jest pogodzić trzeba wybrać psy albo ogród. Liczba szkód jakie wyrządzają nasze pieski jest przogromna. Pomijając liczbę wykopanych drzewek i ilość kup na trawniku (po zimie tylko podjazd stanowił w miarę bezpieczny teren do przejścia), to największy problem stanowi ewentualna skleroza domowników co do pozostawiania czegokolwiek na ogrodzie. Ostatnio na topie był wiklinowy fotel ogrodowy, z którego zostały w chwili obecnej cztery nogi i reszta siedziska. Oprócz tego zżarły mi sześć z jedenastu jabłek, których się dorobiłam i wczoraj okulary przeciwsłoneczne. Dodatkowo pieski mają zaszczepioną pasję myśliwską, a już jamniki to wprost wymarzone myszołapki (oj biedny jest nasz nie wykończony ocieplony cokół). Najgorzej przeżyłam zmniszczenie mojej ulubionej róży szczepionej (wyglądalo toto jak malutka wiśnia ozdobna). Odjęłam sobie od ust i za ostatnie pieniądze kupiłam taką różę. Posadziłam ją na trawniczku przed przyszłym tarasem. Przyjęła się i pięknie kwitała całe lato. Przyszła jesień i któregoś dnia otwierając bramę przed wyjazdem do pracy patrzę i ..... nie widzę korony różny, coś tam wystaje jakiś badyl, ale gdzie liście i kwiaty. Podchodzę bliżej i cóż widzę - z ziemi wystaje tylko łodyga. Resztę znajdowałam potem po kawałku przez najbliższy tydzień. Wtedy puściły mi nerwy. Postawiłam warunek, albo ja albo psy. Cóż nadal żyję z psami na jednej działce. Dlatego w tym roku robimy drugie ogrodzenie aby oddzielić teren ogólnie dostępny dla psiaków i teren ogrodu co by można ze spokojnym sumieniem posadzić roślinki) - mąż właśnie kończy korować sosnowe słupki (takie jak stemple), na to zostanie rozciągnięta 1m siatka. Mam nadzieję, że obie strony będą zadowolone - i my i pieski.

A tak w ogóle do właśnie dorobiliśmy się pierwszego własnego miotu, więc do pięciu dorosłych psów dojdzie jeszcze 7 małych.

A na zdjęciach są tylko cztery pieski. Gdzie jest piąty :(

Szczeniaczki to jamniczki?

My narazie mamy tylko jednego psa - młodego berneńczyka. Szkodnik jest z niego wielki - zwłaszcza w domu. Na działce cały czas kopie. Kupki robi poza terenem naszej działki :D Chcielibyśmy mieć jeszcze przynajmniej jednego psiaka :D

Kolejność co do piesków taka:

najpierw w prezencie od jeszcze tylko nażyczonego mały śliczny szczeniak co to miał być mieszńcem wilczura z huski, ale koło huski to jej mama nawet nie leżała. Nr. 1 Wera. Nie ma jej na zdjęciu. Ale to szary kundlowaty wilczek - bardzo mądra jako pierwsza wyczuwa zbliżających się ludzi.

Nr. 2 - Sonia córka Wery - niestety przed rokiem musieliśmy ją uśpić z powodu choroby psychicznej (chociaż to brzmi niepoważnie, ale zwierzęta też mają problemy z psychiką). Dwa lata walczyliśmy aby ją z tego wyciągnąć, nie będę tego teraz opisywać bo długa historia. W każdym razie ze względu na naszą dwuletnią wtedy córkę musieliśmy podjąć taką decyzję.

Nr. 3. Kula - ta czarna kundelka na zdjęciu w ramionach męża, też córka Wery i takiego jednego psa co umie chodzić po siatce. Urodziła się jak Weronika miała półtora roku i to ona ją tak nazwała, ponadto tak ją swoimi uściskami wytrenowała, że pies do rany przyłóż.

Nr. 4 - jamniczka szorstkowłosa standard Moira - ta bardziej włochata po prawej. Jamniczka śliczna, ale mało towarzyska w porównaniu do kolejnej Nr. 5 Igi. Iga (ta z lewej ciemniejsza) to pies, którego głównym celem w życiu jest być głaskanym. Nawet sędziowie kynologiczni z reguły w opisach dodają"Suka o niezwykle towarzyskim nastawieniu".

Nr. 6. NOra - wyżeł szorstkowłosy niemiecki - ma dopiero rok, ale tak stanowczy charakter, że niestety od wiosny nastały czasy dyżurów na wybiegu. Jamniki nie mogą biegać wspólnie z Norą. Gdyż już raz musieliśmy reanimować Igę.

No i 8 lipca Moira powiła 7 szczeniaków, które w chwili obecnej są na etapie otwierania oczu. Za parę tygodni zawładną nie tylko domem ale i ogrodem. Oj będzie co sprzątać.

Musieliśmy wystąpić do gminy o zmianę pozwolenia na budowę - dostarczyć projekt zastępczy. Zamiast budynku garażowego mamy budynek gospodarczy a nie mieszkalny, więc oznacza to, że żyjemy w ciągłym strachu i nie podskakujemy sąsiadom. :D :D :D

Tak naprawdę nadal jesteśmy zameldowani tam gdzie byliśmy i tam płacimy podatki - chodziło nam tylko o naszą niezależność i w imię tej łamiemy prawo. Przy czym tak naprawdę Pani w gminie powiedziała nam, że moglibyśmy wystąpiś o zmianę funkcji na mieszkalny, ale po co komu dwa domy. Przecież to tylko sytuacja tymczasowa. Mam nadzieję, że w końcu wygram w totka.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Hej!

Przeczytałem Twoje wyliczenia na temat wylewek, z mojej strony mogę napisać, jak było u mnie...

Powierzchnia wylewek: 136m2

izolacja przeciwwilgociowa 0,71 gr za m2 = 192zł

dylatacje przy brzegach (krojony na paski styropian gr. 1cm - 20zł

styropian FS20 gr 9cm = 12,3m3 (cena 125zł za m3) = ~1500zł

zbrojenie wylewki około 250zł (ale taniej możesz dać zbrojenie rozproszone - mikrowłókna)

cement 1750 kg (cena 270 za 1T) 470zł

piasek płukany 0-2mm 20T 320zł

plastyfikator na podłogówke 20zł

robocizna (wylewka z mixokreta) 8zł za m2 - 1088zł

Wyleweczka równiutka jak lustro, nic nie pękło, ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Grzegorz