Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Moiry

Recommended Posts

Ivonesca, wczoraj oglądałam jakieś stare miesięczniki "ładne mieszkanie" czy coś takiego i znalazłam super rozpwiązanie. Jak tylko zeskanuję zdjęcie to zamieszczę - może będziesz zainteresowana.

W każdym razie blaty kucznenne na wysokości 90 cm, parapet na wysokości 85 cm i na wysokości okna blat roboczy obniżony w stusunku do pozostałych szafek.

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

No właśnie takie wczoraj oglądałam - i są naprawdę piękne - dzieło sztuki, nawet mycie musi być przyjemne przez obcowanie z taką sztuką :lol:

A właśnie przed chwilą na plus dla tych drewniany wyszła wycena PCV.

Cena za okienka jednostronnie barwione i te wszystkie bajery powaliła mnie z nóg.

Kolega za te piękne drewniane dzieła sztuki zapłacił o 2 tys. mniej (a miał 4 okna okrągłe) - tylko że mu bardzo bliski znajomy je sprzedawał.

Znajomy sprzedawca przyjedzie jutro też do nas i jak porównam cenowo to pewnie zbałamucę męża na te drewniane.

Pozdrowienia :lol:

• 3 weeks później...

Moiro - ja mam okna Gebauera. Nie sądzę, żeby w ich ofercie były jakieś haczyki. Z tego co pamiętam to wyceny na nasze okna ze Stolaru i od Urzędowskiego były droższe niż Gebaura. Moim skromnym zdaniem Gebauer jest zdecydowanie lepszy :D My zakładaliśmy okna po tynkach wewnętrznych i wylewkach.

Jeżeli chcesz je sobie obejrzeć na żywca to zapraszam do siebie.

Moiro moje okna mają kolor mahoniowy wpadający w pomarańcz i najlepiej pasują do nich klamki w kolorze starego srebra - takie też mamy. Nie braliśmy standardowych klamek bo chcieliśmy klamki z kluczykiem i na wcisk (hoppe). Trochę drożej nas to kosztowało ale jestem z nich bardzo zadowolona.

Ponawiam zaproszenie - bierz męża i przyjeżdżajcie. Zawsze lepiej jest zobaczyć okna u kogoś jak naprawdę wyglądają niż to co można obejrzeć w punktach sprzedaży. My oglądaliśmy te okna u Alicjanki - nawet mamy taki sam kolor :D

Dzięki za zaproszenie, bardzo bym chciała skorzystać.

Ale coś czuję że te tygodnie przedświąteczne będą bardzo gorące.

Chcemy zakupić okna, chcemy załatwić kredyt, a aby załatwić kredyt musimy załatwić parę papierków.

Dodatkowo w tym tygodniu spodziewamy się szczeniaków, więc czym prędzej pędzimy do domu - chcielibyśmy być przy porodzie.

A jak się już urodzą to będzie mały sajgon. Święta, psy i kredyt to trochę za dużo jak na ludzi pracujących. :x

Za to zapraszam do siebie, jak masz ochotę - jak masz dzieci to będą miały radochę z psami, a was mogłabym wykorzystać do oceny tego co trzeba poprawić po naszych nieudolnych robotnikach i nieuważnym kierowniku budowy.

Zapraszam

Moira, proponuję wybrac się jeszcze do St Miłosnej, do firmy Domeko gr. PSB, tam mają w ofercie okna Stolbud Włoszczowa i poprosić o wycenę. Podobno dobre okna. Nam wyceniali, wyszło przyzwoicie. Tylko ta ich obsługa i szybkość :evil:

U nas w końcu zdecydowała kasa i kupilśmy plastiki :(

• 1 month później...

Moira,

dowiedz się w banku jak to jest z oceną postępu prac - to zależy od banku. W "naszym" (PKO BP) jest tak: jeśli chcesz następną transzę, wykonane już roboty są rozliczane wg kosztorysu - np. jeśli oceniłaś wykonany w pełni kominek na 5000 zł, to - jesli jest cąłkowicie zrobiony - uznają, że wydałaś 5000zł, niezależnie od tego ile masz na fakturze - faktury nie są sprawdzane. Natomiast jesl.i masz tylko kupiony wkład, ale niezamontowany, przedstawiasz fakturę - np. na 2500 zł - i rzeczoznawca tyle rozlicza z poprzedniej transzy, uznając, że pozostałe 2500 zł z kosztorusu to będzie koszt robocizny, jeszcze nie poniesiony.

Ostatnio mieliśmy ten sam zgryz - kupilismy materiały i chcemy wystąpić o następną transzę, zanim jeszcze je wbudujemy w nasz dom.

Moira - u mnie było tak że podzieliłam kredyt na 2 transze (tyle chciałam). Po wykorzystaniu jednej przyniosłam faktury na to co zakupilam za te pieniązki i jeszcze w ten sam dzień miałam uruchomioną drugą transzę. Na budowę fizycznie nikt nie przyjeżdżał.

Co bank to obyczaj :lol:

Dzięki. Też tak wykombinowała, że wezmę pierwszą dużą transzę na tynki, elewację, kotłownię i ocieplenie poddasza. A już dużo mniejsza druga transza po wykonaniu ww. prac.

Ivonesca, cieszę się że dalej piszesz. Oswoiłaś już przeprowadzkę? Pewnie się super mieszka :D nieprawdaż?

• 2 weeks później...

Moira - fajnie to nazwałaś - "oswojenie przeprowadzki" :lol: dziś będzie wpis do mojego dziennika i tam więcej o tym oswojeniu :lol:

a co do butli to długo się zastanawiałam gdzie ją władować....tak długo że okazało się że będzie u nas gaz ziemny :-) ucieszyło mnie to ogromnie :-)

• 2 weeks później...