nowy gość 16.08.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam wszystkich ! Bardzo proszę o państwa uwagi na następujący temat. Kupiłam mieszkanie w starym bloku dwupietrowym.Mieszkanie 48 m2, na pierwszym piętrze,środkowe, ogrzewane do tej pory piecami. Wszyscy mi radzą zrobić ogrzewanie elektryczne piecami akumulacyjnymi. I chyba tak zrobię.Ale szkoda mi czynnych kanałów kominowych i pomyslałam sobie,żeby kupic dodatkowo piec wolnostojący tzw"kozę".Tak na wszelki wypadek, gdyby zima była ostra lub dla fantazji posiedzieć przy "zywym ogniu" w zimowy wieczór.Przeczytałam sporo materiałów nt tego typu pieców,ale bedę wdzięczna za wszelkie uwagi lub sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia80 17.08.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 my we kamienicy mamy ogrzewanie gazowe... troszkę nas ta inwestycja kosztowała, ale zalety są ogromne... za 2 mieszkania (razem pow. 86 m2) płacimy ok. 2200 na cały rok ( w tym ciepła woda + kuchenka gazowa, a gotuję bardzo dużo)...Mieszkanie mamy dość wysokie więc nie wiem ile tych picy kaflowych by musiało być, by ogrzac taką powierzchnię... nie ma przy tym żadnej roboty, a co najważniejsze syfu, ani brudu., a jak się po całym dniu wraca do domu to przychodzi się do ciepłego mieszkania i nie trzeba martwić się ogniem... temperaturkę się samemu reguluje jaką się chce mieć, a jak nam bardzo zimno to się podkręca w górę (np. jak były mrozy -30 w ubiegłym roku, nam akurat urodził sie synuś i mielismy 23)... nawet jak w lecie, są zimniejsze dni to piecyk czasami się włańcza... nie wiem jak jest teraz, ale my np. dostaliśmy z wydz. środowiska zwrot 1000 zł. (dostawał go każdy, kto rezygnował z pieców węglowych na rzecz ekologicznych)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy gość 18.08.2007 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Dzieki za zainteresowanie ale tam nie ma gazu więc ta wersja odpada.Podstawowym ogrzewaniem tam będzie elektryczne ,więc po powrocie do domku tez bedzie ciepło /mieszkanie jest wogóle ciepłe/.Ale te nowoczesne piecyki wolnostojące /kominkowe/są bardzo ładne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy gość 30.08.2007 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 A czy ktos z Państwa ma jakies dośwaidczenia z piecami wolnostojącymi typu"koza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niXon 09.10.2007 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 A czy ktos z Państwa ma jakies dośwaidczenia z piecami wolnostojącymi typu"koza". Witam Ja mam doświadczenia i powiem tak, taka koza nadaje się do ogrzewania np. jednego dużego pomieszczenia (pokoju), jeżeli miałaby ogrzewać mieszkanie, w którym jest kilka oddzielnych pomieszczeń wówczas powstanie problem z odpowiednią cyrkulacją ogrzanego powietrza i utrzymaniem równej temperatury. Jeśli miałbym polecić jakiegoś producenta to zdecydownie warto wydać nieco większe pieniążki na piece JOTUL www.jotul.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 10.10.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 można kupic piec kominkowy obłożony kamieniem lub kaflami. dzieki temu trzyma cieplo kilka godzin po wygaszeniu. dobry piec np. taki jak mój znajomy posiada po dobrym rozpaleniu wymaga minimalnego wsadu drewna lub brykietu i można w nim palić do 12 godzin jednym wsadem. piecyk sam sobie reguluje dopływ powietrza i tym samym szybkośc spalania drewna. minusem jest tylko cena piecyka. \ na rynku jest sporo pieców. od tych z castoramy za kilkaset zetów do kilkunastu renomowanych producentów. coś wybierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy gość 11.10.2007 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Bardzo dziekuję wszystkim za zainteresowanie i uwagi, .Firme JOTUL znam -dzieki.Aten piec z kafalmi / takie mi sie podobają/ moze wiesz jakiej firmy?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts