Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przeczytałem bardzo dużo na temat ław, przepustów, id.

Więc mam jeszcze kilka pytań z praktyki :)

W tym roku chcę zrobić stan "0".

Planuję:

1. Zdjąć humus.

2. Geodeta osadza budynek i wyznacza osie ścian.

3. Wykopy.

Wykop pierwsza warstwa koparką. Ławy ręcznie łopatą aby nie naruszyć gruntu.

4. Chudziak 10cm.

5. Zbrojenie jak w projekcie na podpórkach plastikowych.

6. Woda - przejście pod ławą.

7. Kanalizacja - przejście pod ławą.

8. Fundament z bloczków.

Grunt piaszczysty, zbity wody gruntowe, nie ma nawet na 4m.

Beton na ławy: B20.

Zbrojenie 4x14mm, zachodzące 1m.

Teraz pytania:

1. Ile musi "stać" chudziak zanim zacznie się zalewać ławę?

2. Ile musi "stać" ława zanim zacznie się izolacje poziomą oraz stawiać fundament. Mój wykonawca chce stawiać fundament po 2 dniach od zalania ławy. Nie za wcześnie? teoria mówi o 28 dniach.

https://forum.murator.pl/topic/84924-%C5%82awy-jaki-czas-musz%C4%85-quotsta%C4%87quot-z-praktyki/

1. Jeśli średnie temp. oscylują wokól 15 stopni to na drugi dzień juz nie powinno być problemu.

2. To co wyżej, 2 dni wystarczą - chyba,że to jesień/zima

Murowałem fund. na 1,4m w góre na drugi dzień po zalaniu. Było dość ciepło. Stan na dzisiaj zero pęknięc itp. , beton B20. Były szalowane.

Beton towarowy to inna bajka... W 28 dni to się teraz dom bez dachu stawia.

Sorry -spojrzałam w kalendarzyk -nie 2,5tyg a tydzień stała ława. 13.06 była pompa do zalania ławy, a 20.06 zalaliśmy fundament- betoniarą. 5 lipca rozpoczęliśmy murowanie parteru. -czyli po 2 tygodniach. 17 lipca zalaliśmy strop -teriva zalany z pompy. 3 sierpnia rozpoczęli murowanie poddasza, skończyli 13 sierpnia. Wczoraj stanęła więźba :) -moim zdaniem tempo ekspresowe (uwzględniając kilka dni przerw ze względu na ulewy).
Gość jotpe
U mnie skończyli zalewać ławy o 22:0 a na drugi dzień o siódmej rano już murowali z bloczka. Wymurowali tylko na wysokość jednego bloczka więc dla takiej ławiny to żadne obciążenie.