Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POZWOLENIE NA BUDOWĘ

Gość

Recommended Posts

W PLANIE ZAGOSPODAROWANIA DZIAŁKI MAM DWA BUDYNKI- JEDNORODZINNY I GOSPODARCZY. BUDOWĘ CHCĘ ROZPOCZĄĆ OD POSTAWIENIA BUDYNKU GOSPODARCZEGO. PROBLEM POLEGA NA TYM, ŻE WE WRZEŚNIU KOŃCZY MI SIĘ POZWOLENIE NA BUDOWĘ I DZISIAJ DOWIEDZIAŁEM SIĘ , ŻE JEŻELI NIE ROZPOCZNĘ JEDNOCZEŚNIE BUDOWY DOMU TO PRZEPADNIE MI POZWOLENIE NA BUDOWĘ DOMU. ZAZNACZAM , ŻE MAM JEDNO POZWOLENIE NA OBYDWA BUDYNKI I WYDAWAŁO MI SIĘ IŻ ROZPOCZYNAJĄC KTÓRYKOLWIEK Z BUDYNKÓW ZACZYNAM INWESTYCJĘ CAŁOŚCI. CZY KTOŚ MOŻE MI WYJAŚNIĆ JAKA JEST PRAWDA? :cry:

Hey...:)

Pozwolenie na budowę masz na dwa obiekty o różnej funkcji, co nie przeszkadza realizować każdego z osobna tzn. ukończyć jeden obiekt, i rozpocząć budowę drugiego w miarę posiadanych środków. Generalnie rozpoczęłaś budowę i to formalnie wystarczy. Należy tylko zapewnić tzw. ciągłość robót poprzez np. wpisy do dziennika budowy. Zgodnie z art.37.1 Prawa Budowlanego decyzja o pozwoleniu na budowe wygasa, jeśli budowa nie została rozpoczeta przed upływem 2 lat od dnia jej uprawomocnienia się, lub budowa została przerwana na okres dłuższy niż 2 lata (wpisy do dziennika).

Zdaje sobie sprawe w jakie paranoje popadają nasi urzędnicy i jakie mają "ciekawe" pomysły...Może pojdzmy dalej...budujmy stereo i na gwizdek ;)...jedna cegła w gospodarczym jedna cegła w mieszlalnym...koniec budowy - ostatnia dachówka gospodarczy ostatnia mieszkalny...itd ;) i do odbioru oczywiście komisja "stereo"

Pozdrawiam :)

Ps...

Ze wzgledu na interpretacje właśnie, nie gwarantuję, że mój sposób rozumowania jest taki sam jak "twardogłowych" ;)...